Osloby

Flertall for OL i Oslo i folkeavstemningen

173.000 stemte ja og 141.000 stemte nei.

Klokken er her 01.30 på natten, men kostet på seg litt jubel også før det offisielle valgresultatet var klart. Fra venstre Olaf Thommessen, skipresident Erik Røste, idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen. METTE BUGGE

 • Mette Bugge
 • Arild Færaas
 • Olav Eggesvik

Resultatene ble klare tidlig tirsdag morgen. 53,5 prosent sa ja, mens 43,6 prosent sa nei. 2,9 prosent av stemmene var blanke. Resultatene er ennå ikke helt ferdige, så forskjellen på ja og nei-siden kan endre seg, men at det blir et ja-flertall er hevet over enhver tvil.

Aftenposten vekket generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund, og ga ham de gode nyhetene:

— Opptellingen tok tid, men den var god for idretten da den kom. En meget hyggelig overvekt på 30.000 stemmer. Det er en solid seier. Jeg er overrasket over at den ble så stor.

LES OGSÅ:

Les også

Her er Oslos OL-utfordrere

— Hva skal du gjøre nå?

— Først og fremst føle på den gode opplevlesen av at folk faktisk vil dette. Jeg vil takke alle som har gjort det mulig, ikke minst idretten i Oslo. Men også nasjonalt har mange stilt opp som støttespillere. Jeg er veldig glad for at så mange i Oslo ønsker et OL. Det gir en veldig god støtte videre.

- Fantastisk

Birgit Skarstein, kjent fra TV-serien Ingen grenser, samt OL- og Paralympics-ambassadør, roper "Fantastisk" inn i telefonen når hun får høre nyheten.

Jenta som sitter i rullestol, og som nettopp fikk sølv under VM i pararoing i Sør-Korea, var lenge på idrettens valgvake natt til tirsdag, men så måtte hun gi seg.

Les også

Tokyo får sommer-OL i 2020

— Dette er en lettelse, sier 24-åringen. Hun sammenligner folkeavstemningen med en stor konkurranse:

— Man kan prøve, forberede seg så godt man kan og gjøre sitt beste. I dette tilfellet var det viktigste at folk visste at det skjedde, at det var en folkeavstemning. Du kan aldri ta noe for gitt før du har det endelige resultatet, sier Skarstein.

- Slo an overfor ungdommen

Sjefen for den midlertidige OL-etaten i Oslo kommune, Eli Grimsby, synes også dette var en hyggelig beskjed å våkne til.

— Dette er fantastisk for alle dem som har stått på og virkelig ønsket dette, sier Eli Grimsby, sjef for OL-søknaden.

Det var en av hennes medarbeidere som ringte og fortalte den gode nyheten.

— Medarbeideren hadde trofast sittet vakt for at jeg skulle få sove litt.

- Hva tenker du nå?

— At konseptet «Games in the city» slo an overfor ungdommen. Vi har vært inspirert av ungdommen og at det skulle bli et løft for dem. Det tror jeg de har oppfattet. De har ønsket å oppleve et OL og det har smittet over på den mer voksne garde av befolkningen.

- Hvordan var det å dra hjem i går uten å vite resultatet?

— Det var en nedtur, men desto større opptur da jeg nå fikk det gode resultatet.

To etapper igjen

Olaf Thommessen fra organisasjonen JO22, som har bestått av frivillige som har jobbet for et OL-ja, sier det slik:

- Dette er veldig gledelige nyheter for Oslo og for landet og vinteridretten. Nå er det to etapper til: Stortinget må bestemme seg for å gi den avgjørende statsgarantien. Deretter er det IOC i 2015 som bestemmer endelig.

Thommessen våknet og sjekket nettet. Da fikk han bekreftet godfølelsen fra forhåndsstemmene. Selv om de var med overvekt nei, visste han at stemningen hadde snudd de siste ukene.

— Det skyldes mange ting. Først og fremst at vi har klart å få oppmerksomhet rundt at det var et OL-valg. Dernest at vi klarte å fokusere på de mange ulike positive sidene vet et OL- og Paralympics, som går langt ut over en idrettsfest.

Relevante artikler

 1. SPORT

  – En fantastisk lagseier

 2. SPORT

  Toppidrettsutøveren fant igjen gleden hos de hjemløse

 3. SPORT

  Valgforsker mener Stortinget bør overkjøre folket i OL-saken

 4. SPORT

  Birgit Skarstein har et helt spesielt forhold til en av OL-heltene. Sammen har de grått mye.

 5. SPREK

  Dropper galla og reiser på høydetrening i Italia

 6. SPORT

  Norsk idrettstopp mener nei-siden ble en vekker i OL-kampen