Osloby

Arbeiderpartiet håper på Raymond Johansen-effekt i Oslo

Høyre er fortsatt hovedstadens største parti i fersk måling. Ap håper på Raymond-effekt.

Aps partisekretær Raymond Johansen har sagt seg villig til å stille på Oslo-listen ved neste års kommunevalg. Der blir han etter all sannsynlighet toppkandidat. Foto: Ingar Storfjell

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Ikke siden 1997 har Arbeiderpartiet vært med og styrt Oslo. Hvis ikke Raymond Johansen og Ap løfter seg fra dagens nivå, vil det bli vanskelig å gjenerobre et flertall neste år:

 • På Respons' måling for Aftenposten får Ap en oppslutning på 31,4 prosent, noe som er drøyt halvannet prosentpoeng under valgresultatet fra 2011.
 • Høyre går ned tre prosentpoeng siden sist valg, men er fortsatt største parti med 32,8 prosents oppslutning.
 • Balansen mellom blokkene i Oslo har knapt rikket seg siden kommunevalget for tre år siden: Ap får sammen med mulige samarbeidspartnerne 28 mandater av totalt 59 i Aftenpostens måling. I dagens bystyre har de 27.

oslopartibarometer.pdf Foto: Ane Hem

— Vinnerkort i valgkampen

Nå håper imidlertid mange i Oslo Arbeiderparti at partisekretær Raymond Johansen vil kunne gi dem et løft.

— Raymond er en av de mest potente politikerne Ap har tilgjengelig nå. Han har solid lokal, rikspolitisk og utenrikspolitisk erfaring. Dette er den beste byrådslederkandidaten Ap kan få, og den beste byrådslederen Oslo kan få, sier Fredrik Mellem til Aftenposten.

Han er leder i Oslo Arbeidersamfunn, som er Oslo Arbeiderpartis største lokallag.

- Tror du Arbeiderpartiet øker sjansen for å vinne tilbake byrådsmakten i Oslo i 2015 med Johansen på topp?

— I det lange løp er det alltid politikken som er viktigst, men jeg tror absolutt Raymond Johansen kan bli et vinnerkort i valgkampen.

Viktig avklaring

Leder i Oslo Ap Jan Bøhler er glad for avklaringen av at Raymond Johansen ønsker å stille som kandidat i Oslo kommer såpass tidlig, selv om han understreker at den formelle nominasjonsprosessen ikke er ferdig.

- Jeg tror det vil styrke oss at en kjent rikspolitiker kan tenke seg å ta ledertrøya som byrådslederkandidat, sier Bøhler.

— Det sier noe om hvor høyt partiledelsen prioriterer Oslo og storbyene at en partiledelsen velger å prioritere Oslo fremfor å søke gjenvalg som partisekretær. Det er en stor ting for Oslo Arbeiderparti, mener han.

Rieber-Mohn ut, Johansen inn

Raymond Johansens navn har vært inne i spekulasjonene om mulige navn på toppkandidat i Oslo i lang tid, men det har vært spenning knyttet til om partisekretæren selv ønsket et slikt jobbskifte.

I går kom Johansen med avklaringen:

— Det er tid for et skifte. 18 år med borgerlig styre er nok. Det trengs nye tanker og nye ideer, skrev Johansen i en uttalelse der han bekreftet at han er villig til å stille opp på Ap-listen til valget.

Noen timer senere sendte Libe Rieber-Mohn, som var Aps byrådslederkandidat i 2011, ut en pressemelding om at hun takker nei til gjenvalg. Dermed ligger veien til listetoppen helt åpen for Johansen.

Rieber-Mohn er heller ikke aktuell som ordførerkandidat. Hun forklarer beslutningen om å gi plass til Johansen slik:

«Jeg har vært, og er fortsatt, av den oppfatning at Oslo Arbeiderparti har mye å tjene på å være et samlet fylkeslag. Et fokus på personer og konflikter ødelegger både for politikkutvikling og mulighet for byrådsskifte i Oslo.»

 1. Les også

  Libe Rieber-Mohn stiller ikke til gjenvalg i Oslo

 2. Les også

  Raymond Johansen sier ja til Oslo-politikken

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Libe Rieber-Mohn blir integreringssjef

 2. POLITIKK

  Slik blir kampen om makten i de syv største byene

 3. OSLOBY

  For mange i Ap har tatt seieren på forskudd, mener byrådsleder Raymond Johansen

 4. OSLOBY

  Ny måling: Ap mot historiens dårligste Oslo-valg.

 5. OSLOBY

  Ny måling: Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Oslo - skylder på søppel

 6. OSLOBY

  Åpne Høyre er skuffet over at Raymond Johansen ikke har fulgt opp løfte om å ta imot flere LHBT-flyktninger til Oslo