Osloby

Lastebileierne aksjonerte foran Stortinget

Lastebiler fylte Oslo sentrum fredag ettermiddag for å makere deres syn om ønske om forhåndsbetalte bompenger.

Geir A. Mo, administrerende direktør i NFL og Bård Hoksru,statssekretær i Samferdselsdepartementet diskuterte bompenger under fredagens aksjon. Sol Sigurjonsdottir

 • Sol Sigurjonsdottir

NLF (Norges Lastebileier-Forbund) har i en årrekke etterlys forhåndsbetalte bompenger i Norge. Fredag markerte de dette med en aksjon foran Stortinget.

— Dette er en utålmodighetsaksjon, for å markere vårt syn kraftig på det arbeidet Stortinget er i ferd med å sluttføre, sier Geir A. Mo, administrerende direktør i NLF.

Mange medlemmer i NFL møtte opp under fredagens aksjon foran Stortinget. Sol Sigurjonsdottir

Forbundet ønsker at alle som kjører på norske veier skal betale bompenger. I dag er det mange utenlandske transportører som ikke betaler. Regningene blir sendt i posten, men blir ikke alltid betalt. På denne måten taper staten millioner av kroner, og konkurransevilkårene blir ulike.— To av tre utenlandske vogntog unnlater å betale bompenger. Dette blir en stor konkurranseskjevhet. Det handler om likhet for loven, og at alle må forholde seg til samme vilkår, sier Mo.

 • Les også: Slik styrer vogntogsjåfører unna bompenger

- Lovet brikke siden 2008

Under aksjonen markerte næringen at de ikke tolererer at myndighetene utsetter innføringen av brikken. Med en forhåndsbetalt brikke vil alle måtte betale bompenger.

— Dette har tatt lang tid, ulike regjeringer har lovet oss dette nå siden 2008. Den nye regjeringen har gjort mye bra, men vi er så overbevist om at det eneste som sikrer at alle betaler er å innføre forhåndsbetaling. De fleste partiene på Stortinget støtter oss, og vi skjønner ikke hvorfor det ikke kommer på plass, sier Mo.

- Bidrar til konkurranseskjevhet

Flere samferdselspolitikere var til stede under aksjonen. Det ble holdt flere appeller, og NLF overleverte brev til statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud.

Det er allerede vedtatt at obligatorisk bombrikke skal innføres, men striden ligger i hvorvist lastebileierne skal forhåndsbetale denne eller ikke.

— Bompenger i Norge er etter hvert blitt så stor andel av transportkostnaden, så når noen lar være å betale bidrar det til en sterk konkurranseskjevhet, sier Mo.

Flere lastebiler kjørte i kolonne gjennom sentrum under aksjonen på fredag. Sol Sigurjonsdottir

Hoksrud ønsker ikke å innføre forhåndsbetalte bompenger. — Det viktigste er obligatoriske brikker og nytt system. De som ikke betaler blir stoppet, og får bot på 8.000 kroner første gang og bot på 16.000 kroner neste gang. Alle skal ha brikke, også utenlandske lastebiler, sier han til Osloby.

— Forslaget NFL ønsker er ikke mulig å gjennomføre. Vi kommer til å innføre nytt system neste år, og jeg er overbevist om at med dette vil det bli langt færre som ikke betaler bompenger, sier Hoksrud.

 1. Les også

  Kjører 300 km omvei for å spare penger

 2. Les også

  Nekter å bruke bompengebrikke i protest

 3. Les også

  Vurderer prishopp for bilister uten brikke

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Lastebilnæringen frykter at de blir taperne i regjeringens bompengestrid

 2. NORGE

  Jensen varsler riving av bomstasjoner for 200 millioner

 3. POLITIKK

  GPS-sporing kan gi mer rettferdig avgift på bruk av vei, mener Høyre-utvalg

 4. NORGE

  Sist lammet de trafikken. Nå truer sjåførene med nye aksjoner i Bergen.

 5. OSLOBY

  Nå kommer bomopprøret til Oslo – skal kjøre i sneglefart i protest mot 53 nye bomstasjoner

 6. SPORT

  Høyre-topp vil flytte 15 nye bomstasjoner: – Rå populisme, svarer Ap