Osloby

- Det er ganske frekt

Miljøorganisasjoner kritisk til innføring av nye, amerikanske shoppingtradisjoner.

Mark Lennihan

 • Ida Halvorsen Kemp

Les også:

Les også

I kø hele natten for Lanvin

Les også

Prosjekt regnjakke

Les også

Topshop gir opp Norge

Black Friday eller kjøpefri dag? Si din mening under saken eller på våre Facebook-sider

Samme helg som flere miljøorganisasjoner oppfordrer folk til å la lommeboken hvile under Kjøpefri dag, arrangerer tilbudssenteret Norwegian Outlet i Vestby «Black Friday», en amerikansk tradisjon for å sparke i gang julehandelen etter Thanksgiving Day.

— Jeg synes at dette er ganske frekt, og en ganske malplassert skikk å prøve å få på plass i Norge. Vi er allerede i høy grad preget av shopping, og vi har omfavnet det som en syssel, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

- Dette (Black Friday) er nært knyttet opp mot Thanksgiving i USA, og det har vi ikke i Norge. Her har vi begynt med julen allerede, vi har ikke lenger markeringer første søndag i advent på kjøpesentrene. Hvis dette hadde handlet om å utsette starten på julehandelen, kunne man heller kalt det for det. Vi trenger ikke flere amerikanske skikker som har som mål å øke inntektene til handelsstanden, sier Hermstad.

- Paradoks

Også nestleder Jon André Hvoslef-Eide i Changemaker stiller seg kritisk til «Black Friday».

- Det er et paradoks at den kommer rett før kjøpefri dag. Vi oppfordrer folk til å la være å handle på lørdag, og generelt tenke gjennom hva man handler, sier Hvoslef-Eide, og nevner flere av ulempene et stort forbruk fører til.

Flere norske butikker innfører nå "Black Friday" som konsept. Også amerikanske nettbutikker som Apple og Amazon bruker dette begrepet for å lokke til seg norske kunder på fredag.

Daglig leder Einar Sørland ved Norwegian Outlet mener at tilbudssenteret tvert i mot bidrar til et sunt forbruk, fordi de kun selger merke- og kvalitetsvarer - dog til redusert pris.

Nesten-nakne modeller i aksjon under et reklamestunt for Norwegian Outlet og Black Friday på Egertorget tirsdag. FOTO: SCANPIX Andersen, Aleksander

— Man skal uansett handle før jul. Og det som ofte skjer er at man venter lenge og løper som gale for å handle i det siste i stedet for å kose seg og ta det rolig før jul. Andre aktører har elleville dager og lignende salg, men vi tror kunden har mer behov for det når de likevel skal handle mye, sier Sørland.

Ekstreme tilbud

Han ser gjerne at andre aktører blir med på den nye handledagen, som i Vestby skal markeres med åpning av julegaten og enkelte «ekstreme tilbud.»

- Dette er noe kundene setter pris på i USA, og mange av våre konsepter er amerikanske. Vi ønsker å ha det som tradisjon hos oss som et konsept med amerikansk opprinnelse, og vi har lagt det samme dag som det kjører i USA, som er dagen etter Thanksgiving, sier Sørland.

Se videoer fra Black Friday i USA på YouTube

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Banker ber forbrukerne kjøle seg ned: - Black Friday er blitt den rene handlegalskapen

 2. OSLOBY

  Hundrevis i kø i regnet for å handle på Black Friday

 3. NORGE

  I dag er det Black Friday. Det gir løft for netthandelen

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Eksperten tror vi sløser mer enn vi sparer på Black Friday

 5. NORGE

  Flere butikker boikotter Black Friday: – Et vulgært kjøpefokus

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  Black Friday: Disse varene bør du se etter – og dette bør du være obs på