Osloby

Advarer om voldtektsfare

Det er ikke trygt for kvinner å gå hjem fra byen alene, advarer seksjonsleder Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

–Min intensjon er å bidra til å forebygge voldtekt. Om de skremmes litt, synes jeg ikke det gjør noe, hvis det kan bidra til å redusere antall voldtatte kvinner, sier Hanne Kristin Rohde. STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX

 • Ingar Storfjell (foto)

Les også :

– De aller fleste overfallsvoldtekter skjer om natten eller sent på kvelden. Kvinner bør planlegge hjemturen fra byen på forhånd. Dessuten er 7 av 10 voldtektsofre ruspåvirket. Vi har sett mange som har vært overstadig beruset, og det setter dem i dårligere stand til å ta riktige beslutninger, som for eksempel hvem de skal ta følge hjem fra byen med, samt i dårligere stand til å forsvare seg. Jeg vil også råde alle til aldri å ta pirattaxi, sier Hanne Kristin Rohde, leder i vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet.

Hun er ikke redd for at hun skremmer kvinner unødig med utspillet sitt.

– Min intensjon er å bidra til å forebygge voldtekt. Om de skremmes litt, synes jeg ikke det gjør noe, hvis det kan bidra til å redusere antall voldtatte kvinner. Vi monterer alarm i husene våre og legger ikke mobiltelefoner synlig i bilvinduet. Da må det gå an å tenke preventivt også når det gjelder voldtekter. Realiteten er dessverre at det ikke alltid er trygt for kvinner å gå alene hjem fra byen, sier Rohde.

Kan skje når og hvor som helst

Rohde mener faren for å bli voldtatt er noe som neppe vil forsvinne, og mener kvinner må ta det inn over seg.

– Fra statistikken ser vi at voldtekter kan skje hvor og når som helst. Derfor er det uhyre viktig at kvinner bevisstgjør seg disse forholdsreglene for å redusere voldtektsfaren, sier Rohde.

Dette litt mørke mottaksrommet er første stopp for dem som til det døgnåpne overgrepsmottaket ved Legevakten. Her foretas en samtale med en sosionom. –Vi gir emosjonell førstehjelp, der personen får fortelle sin historie og ordnet tankene, sier sosialkonsulent Kari Hoel Kongstein. Her sammen med seksjonsoverlege Henriette Waitz (t.v.) FOTO: INGAR STORFJELL Storfjell Ingar

Voldtektsmenn går løs

Gjerningsmannen er fortsatt på frifot i 9 av 12 anmeldte overfallsvoldtekter hittil i år. Av alle 46 overfallsvoldtektene som er registrert siden 2008, er fremdeles 25 uoppklart eller henlagt.

– Det er svært bekymringsfullt. Det går altså løs voldtektsmenn som kan slå til hvor og når som helst. Veldig mange føler seg dermed utrygge i Oslo, og det går ut over kvinners livskvalitet. Derfor er det så viktig at disse blir tatt. Politiet må prioritere og gis ressurser til å oppklare overfallsvoldtekter, sier byråd Sylvi Listhaug (Frp).

– Har politiet nok ressurser og prioriterer det høyt nok i dag?

– Generelt har Oslo-politiet altfor mange oppgaver og for få ressurser, sier Listhaug.

Bør oppsøke voldtektsmottaket

For at politiet skal klare å oppklare slike voldtekter, er de nesten helt avhengige av biologiske spor.

– Nesten alle overfallsvoldtekter oppklares ved hjelp av DNA. Hvis vi kun har kvinnens beskrivelse, er det ofte veldig vanskelig å lykkes, sier Rohde.

Hun har forståelse for at kvinnene ofte befinner seg i en traumatisk situasjon. Men selv dersom kvinnene ikke orker å bestemme seg for om hun vil anmelde, er det til stor hjelp dersom kvinnene drar til voldtektsmottaket, der biologiske spor blir sikret for etterforskningen.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet mener kvinne ga uriktig forklaring om overfallsvoldtekt

 2. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 3. DEBATT

  Vi må aldri unnskylde voldtekt, men ta ansvar. Og vi menn må ta et spesielt mannsvar | Luca Dalen Espseth

 4. KULTUR

  Norsk dramaserie fra voldtektsmottak: – Det er mange myter rundt voldtekt

 5. NORGE

  Anmeldte falske voldtekter – 18 år gammel kvinne dømt til fengsel i ett år og fire måneder

 6. NORGE

  Mann (35) dømt til syv års fengsel for å ha voldtatt to søstre