Osloby

Snart åpner Oslos nye multikulturhus

350 kontorplasser, fem scener og tre produksjonsrom: 5. mars åpner multikulturhuset Sentralen med brask og bram.

Marmorhallen er selve rosinen i pølsa på det nye entreprenør- og kulturhuset Sentralen, som har inntatt bankbygget fra 1898. -Vi har hatt en godt samarbeide med Byantikvaren for både å beholde mest mulig av den gamle byggmassen og samtidig legge til rette for moderne kulturvirksomhet og universell utforming. Dan P. Neegaard

 • Harald Fossberg
  journalist

Produsent Per Mejlænder Brynning har jobbet med Sentralen siden januar 2013. Nå ser han at det snart er klart til åpning. Her i "Harry Potter-trappen" som binder det 4-etasjers bankbygget sammen med et seksetasjes kontorbygg. Dan P. Neegaard

"Harry Potter-trappen" som binder det 4-etasjers bankbygget sammen med et seksetasjes kontorbygg. Dan P. Neegaard

Gymsalen, en av de fem scenene, har gulv med svikt, noe som gjør den egnet til bl.a. danseforestillinger. Dan P. Neegaard

Taklampen i Formannskapsalen er en av mange fine gjenstander fra gamle dager som er blitt restaurert. Dan P. Neegaard

Bygget skal også ha en røff karakter. Her er veggene klare til å utsmykkes av Hanne Friis. Dan P. Neegaard

Vanessa Baird er en av fem kunstnere som jobber med utsmykningen av Sentralen. Dan P. Neegaard

Kafeen med inngang fra Akersgata er åpen fra 07-08-tiden og har plass til 100. Dan P. Neegaard

Her kommer restauranten, som har plass til ca. 100. Det er Tom Victor Gausdal, Stian Floer, Anders Braathen og Even Ramsvik som står for menyen. Dan P. Neegaard

Bygget skal også ha en røff karakter. Her er veggene klare til å utsmykkes av Hanne Friis. Dan P. Neegaard

Under oppussingen har man funnet mange klenodier som skal bli del av utsmykningen av det nye bygget. Dan P. Neegaard

— Det er ikke lenge til vi åpner, og det har vært en del jobb med å gjøre en gammel bygning om til en moderne arena, sier Lasse Baklien, teknisk leder ved Sentralen. Han forteller gjerne om hvordan det gamle bankbygget skal bli et flerbrukshus mede både kulturelle aktiviteter og en arena for innovasjon og utvikling.

— Sentralen skal være et samlingssted og verksted for ulike virksomheter, sier hussjef Martin Eia-Revheim. – Vi har fem konsertsaler.

Marmorhallen er selve rosinen i pølsa på det nye entreprenør- og kulturhuset Sentralen, som har inntatt bankbygget fra 1898. -Vi har hatt en godt samarbeide med Byantikvaren for både å beholde mest mulig av den gamle byggmassen og samtidig legge til rette for moderne kulturvirksomhet og universell utforming. Dan P. Neegaard

Den største, Marmorsalen, tar ca. 800 ståplasser.— Det vil si at vi størrelsesmessig plasserer oss mellom Rockefeller og Parkteatret hva angår publikumskapasitet. Men Sentralen skal være et supplement, ikke en konkurrent, presiserer Eia-Revheim.

— Mange av dem som har kontor her, kommer også til å ha aktiviteter andre steder. Produsent Per Mejlænder Brynning og jeg skal være vertskap for gründere og enkeltforetagere som jobbe med sine prosjekter.

Byens mest populære møteplass flytter på seg:

Les også

Hit skal Kulturhuset flytte - får dobbelt så mye plass

Sjangerfri møteplass

Bygget skal være en møteplass, et flerbruks og sjangerfritt lokale, og har også tre øvingsrom der det største også kan ta imot opptil 100 publikummere.

— Dette er et åpent hus for aktive brukere, enten det gjelder jazz, dans, metal eller kor – det er bare noen av kulturuttrykkene. Sentralen vil ha 300 beboere fordelt på 95 organisasjoner, sier Lasse Baklien.

— I tillegg til all kultur, vil det også være et miljø av folk og organisasjoner innen samfunnsinnovasjon. Dette er gründere som jobber med å finne nye løsninger på utfordringer og problemer i samfunnet. Det blir et ganske sammensatt miljø av kulturprodusenter innen mange ulike sjangre, og «sosialgründere» fra mange ulike fagområder, sier Baklien.

 • Gamle penger blir til ung kapital: Over 100 år gammel bank blir til kulturhus

Jobber på spreng

Vanessa Baird er en av fem kunstnere som jobber med utsmykningen av Sentralen. Dan P. Neegaard

Forarbeidet til Sentralen begynte allerede i 2009. Martin Eia-Revheim ble ansatt som hussjef på Sentralen i april 2011, og har sett hvordan bygget har tatt form. Han er fornøyd med hvordan man har løst utfordringene som det nesten 120 år gamle bygget har budt på:— Vi glade for å kunne bruke eksisterende bygg, og har hatt et godt samarbeid og funnet gode løsninger med Byantikvaren. Arkitektene Martin Dietrichson i Kima og Jonas Norstedt i Atelier Oslo har funnet gode løsninger for å kunne skape et moderne konsertlokale, blant annet i Marmorhallen, der det er ni meter fra gulv til tak. Vi har også jobbet med akustikken for å legge til rette at Infernofestivalen kan ha full konsert her, men også slik at andre kan ha intime akustiske opptredener samme sted.

Produsent Per Mejlænder Brynning har tidligere bl.a. jobbet med festspillene i Bergen, og begynte å jobbe med Sentralen i januar 2013, og forteller at det har vært spennende å se utviklingen:

— Mange av salene er blitt restaurert tilbake til sin originale stand. Dessuten har vi funnet masse klenodier under arbeidet, som skal bli en del av dekorasjonene i bygget, blant annet i cocktailbaren i annen etasje.

Strekk dine musikalske muskler:

Les også

Fem grunner til å gå på All Ears festivalen

Nakendans på full fart inn:

Les også

«Det er ikke noe poeng i seg selv at danserne skal være nakne, men man lager kunst der det er nødvendig»

— Vi har seks kunstnere som tar seg av utsmykningen: Vanessa Baird, Hanna Friis, Camilla Løw, Are Mokkelbost, Marius Dahl og Jan Christensen, forteller Eia-Revheim, som innrømmer at pulsen er litt forhøyet dess nærmere åpningsdagen kommer.

— Det er 160 som jobber på spreng, og hver natt kommer jeg på nye ting som må fikses, sier han.

Men åpning blir det. 1. mars er det husets «innbyggere» som har innflyttingsfest, så er det publikums tur med barnefestival den 5. og 6. mars.

 1. Les også

  Over 100 år gammel bank blir til kulturhus

 2. Les også

  Nå blir Kulturhuset et ekte hus

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Ta en sniktitt på byens nye kulturhus

 2. OSLOBY

  MDG skal etablere minst seks blomsterenger i Oslo

 3. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 4. OSLOBY

  OL-mester staket 25 km med brukket lårhals

 5. OSLOBY

  Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

 6. OSLOBY

  MDG stemte ned sin egen byråds politikk - avviser salg av Hausmannskvartalet