Osloby

Biblioteksuksessen Oslo kan lære av

ÅRHUS (Aftenposten) For innbyggerne i Århus var havneområdet et lukket sted, inntil det nye hovedbiblioteket Dokk 1 sto ferdig. Resultatet ble en publikumssuksess.

Planleggingen av det nye hovedbiblioteket i Århus tok 17 år. Byggingen startet i 2011 og sto ferdig sist sommer. Foto: Arve Henriksen

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

— Det var ingen grunn til å dra ned hit tidligere. Det var jo ingenting her

Det sier Nils Rode. Han, kona Søss og seks år gamle Anna spiller fotball på en virituel bane nedfelt i gulvet på barneavdelingen på Dokk 1. Latteren sitter løst, bibliotek til tross.

— Vi pleide sjelden å dra til det gamle biblioteket, det var et sted hvor vi lånte eller leverte bøker. Dokk 1 har en helt annen funksjon, med mange ulike arenaer, for alle aldersgrupper. Dette er et sted vi drar bare for å hygge oss, det er blitt en kjempesuksess, sier Rode.

Familie Søss, Anne og Nils Rode var sjelden eller aldri på det gamle biblioteket i Århus. Nå er det ofte på biblioteket for å gjøre ting sammen. Foto: Arve Henriksen

4000 m² lekeplass

I juni sto det nye litterære praktbygget i sjøkanten i Århus ferdig, fordelt på 30.000 kvadratmeter, hvorav 18.500 utgjør selve bibliotekdelen. Resten rommer blant annet Borgerservice, hvor danskene kan hente seg nytt pass, førerkort eller få digital hjelp.

I kjelleren ligger Europas første helautomatiske parkeringsanlegg.

Rundt hele bygget strekker det seg en 4000 kvadratmeter stor lekepark. På bakkeplan bygges det en havnepromenade på størrelse med Rådhusplassen i Oslo, som skal romme ulike eventer. Allerede før utearealene var ferdige, var det i sommer et yrende folkeliv i og utenfor biblioteket. Rett utenfor biblioteket renner nå byens hovedvannåre, som tidligere lå skjult under bakken.

Saken fortsetter under bildet

Her kan du kjøre bilen din i ett av disse avlukkene, deretter forsvinner den ned i bakken av seg selv, helt til du bestiller den tilbake. Foto: Arve Henriksen

— Jeg kan faktisk ikke huske hva det var her nede før biblioteket kom. Jeg er fra Århus, men dette var aldri et område du dro til. Men det gjør vi nå. Dette er sted som tilfredsstiller innbyggernes behov, sier journaliststudenten Hans-Henrik Lerke.

Han sitter i en behagelig lenestol og nyter havutsikten mens han jobber med et prosjekt. Hit drar han ofte, han som mange andre i byen. I dag bor det 320.000 mennesker i Århus kommune, derav 15.000 studenter. Derfor er det smått utrolig at biblioteket siden åpningen har hatt over en halv million besøkende. Det gamle biblioteket fra 1934, en drøy kilometer unna, hadde 600.000 besøkende i året. Hver dag er 4500 personer innom Dokk 1.

Viktig for byutviklingen

— Tidligere var dette et område i byen hvor ingen var, det var kun parkeringsplass og industri. Det nye biblioteket er blitt folkets hus og en uvurderlig brikke i utviklingen av hele dette området. Dokk 1 er blitt kontakten mellom byen og havet. «Vi møtes på Dokk 1» er blitt et vanlig uttrykk i byen. Det er blitt en av byens viktigste destinasjoner, sier Stephen Willacy, byarkitekt i Århus kommune.

Stephen Willacy, byarkitekt i Århus kommune. Foto: Arve Henriksen

Han blir forundret når han hører at Deichman i Oslo står i fare for å bli skrinlagt. Uten Dokk 1 hadde ikke havneområdet i Århus blitt den suksessen det er blitt, skal vi tro byarkitekten.

Les også:

Les også

Oslos tidligere kulturdirektør: Usikker på om jeg vil sende barnebarna mine til Bjørvika

— Vi kunne selvsagt ha bygget et kjøpesenter eller kontorer her, men det er ikke et hus for folket. Kultur er en særs viktig pilar i utviklingen av en bykjerne, og et bibliotek er en folkelig drivkraft. Dette er et ikke-kommersielt sted, hvor folk kan komme bare for å være. Mange kommer ned hit bare for å se på havet. Og det er helt gratis, sier han.

Betydelige billigere enn Oslo

Rett i overkant av to milliarder kroner har det kostet å bygge det nye biblioteket, inkludert parkeringsanlegg og borgerservice. Sluttsummen på selve bibliotekdelen endte på 800 millioner kroner. 2600 kvadratmeter med solcellepanel på taket, LED-lys og eget havkjølingsanlegg bidrar til å holde driftskostnadene nede.

Les også

Dette kan bli skjebnen til Oslos hovedbibliotek

— Ved at kommunen selv hadde ansvaret for å inngå avtaler med de enkelte entreprenøren, og ikke hovedentreprenøren som er det vanlige, hadde vi full kontroll på kostnadene underveis i byggeperioden. Samtidig var vi nok litt heldig fordi vi startet byggingen i starten av finanskrisen, sier forvaltningssjef ved Dokk 1, Rolf Hapel.

Mer enn bare bøker

Bøker er det nok av rundt i det nye biblioteket, 850.000 for å være nøyaktig. De fordeles mellom hovedbiblioteket og byens 18 mindre filialer takket være et helautomatisk sorteringsanlegg.

Men Dokk 1 fremstår som noe mer enn bare et tradisjonelt bibliotek. Her er egne saler for konserter og foredrag, store åpne arealer hvor studenter kan drive prosjektarbeid eller ulike workshops, eget 3D-verksted, stor barneavdeling beregnet både på lek og læring og kafeteria. I tillegg er biblioteket åpent hver dag fra 08.00 til 22.00, samt lørdag og søndag.

Saken fortsetter undet bildet

Planleggingen av det nye hovedbiblioteket i Århus tok 17 år. Byggingen startet i 2011 og sto ferdig sist sommer. Foto: Arve Henriksen

Et sted for læring

— Vi har uten tvilt truffet noe som virker, takket være at vi har bygget et hus for mennesker, og ikke utelukkende for oppbevaring av bøker. Et bibliotek i dag handler mer om samvær og læringsaktiviteter. Blant annet har vi 40 ulike arrangementer i uken, mye av dette er for barn og familier. Nylig hadde vi droneflygekurs midt inni biblioteket, sier Hapel.

Han satt selv i juryen under arkitektkonkurransen for nye Deichman i Oslo, og synes det er trist det som nå kan skje i Oslo.

Les også

Oslo-byrådet trenger støtte fra Frp hvis vil vrake Deichman

— Hvis biblioteket skulle bli skrinlagt, ville det vært veldig synd for Oslos befolkning. Et bibliotek vil skape stor dynamikk i et område som Bjørvika. Se bare på Wien, der skjedde det samme. De valgte å bygge et helt nytt bibliotek i et tidligere ganske dødt område i byen. Det er det ikke lenger, sier Hapel.

– Ikke bare problemfritt

Selv om innbyggerne flokker seg rundt det nye biblioteket i Århus, har det ikke bare vært problemfritt.

— Det var politisk strid rundt byggeprosessen, mye fordi kommunen valgte å bygge større enn nødvendig. For å finansiere biblioteket har kommunen tenkt å leie ut deler av bygningen. Dette har senere vist seg å være ulovlig, kommunen skal ikke konkurrere med private utleiere, sier Jan Schouby, sjefredaktør i Århus Stiftstidende.

Bakgrunnen var at Århus kommune valgte å utvide bygget fra 18.000 til 28.000 kvadratmeter, for nettopp å kunne leie ut lokaler til formål som var beslektet med publikumsservice og bibliotek.

Hvis det nye hovedbiblioteket i Bjørvika skrotes, bærer de borgerlige et blytungt ansvar, mener Eivor Evenrud og Bjørnar Moxnes. Les innlegget her:

Les også

Borgerlig biblioteksbrøler

Må selge

— Vi undret oss lenge over at kommunen kunne konkurrere som utleieaktører, og etter 2,5 år i tenkeboksen kom sosial- og innenriksministeriet frem til at dette var ulovlig. Derfor må kommunen selge de ledige lokalene, sier Søren Willumsen, journalist i Århus Stiftstidende. Han har fulgt byggingen av det nye hovedbiblioteket i Århus over lengre tid. Han mener biblioteket likevel må kunne kalles en suksess.

— Det er min klare oppfatning at Dokk 1 er et stort aktivum for Aarhus, det har bidratt til å åpne havneområdet som et populært aktivitetssted for århusianerne. Tidligere var dette en veldig lukket del av byen, sier Willumsen.

Han mener bibliotektet har alle muligheter til å bli den bastionen som kommunen ønsker det skal bli i havneområdet i Århus. Ikke langt unna ligger en annen bastion, Navitas, en utdanningsinstitusjon for ingeniører og maskinmestre.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Deichman med besøksrekord: - Blir stadig viktigere som møtested

 2. OSLOBY

  Farvel, Deichman. I dag ble siste bok lånt ut. – Bygget oser av sjel

 3. OSLOBY

  Minst 13 aktører i budkrig om gamle Deichman

 4. KULTUR

  Etter ti år med budsjettsprekk, lekkasjer, forsinkelser og kritikk av fasaden: Her er nye Deichman.

 5. OSLOBY

  Høyskole vil kjøpe Deichman

 6. KULTUR

  Dansk boligprosjekt utenom det vanlige