Osloby

- Brøt seg inn på utested, stjal spritflasker - og to malerier verdt 180.000 kroner

Først skal tyvene ha brutt opp døren til Monkey bar og stjålet sprit. Deretter gikk de inn i på Galleri Nobel og rappet to utstilte malerier.

Barbora Kusilkova står bare igjen med rammene etter at maleriene hennes ble stjålet tidligere i år. Nå er to menn tiltalt, men bildene er fortsatt ikke kommet til rette. Frode Sætran

 • Lene Li Dragland
 • Henrik Arneberg

Aftenposten skrev i april om den unge kunsteren Barbora Kysilkova som ble frastjålet to malerier. Maleriene er Cloe and Emma, priset til 97.000 kroner og maleriet Swan Song, som er priset til 85.000 kroner.

Dette er maleriet Cloe and Emma, priset til 97.000 kroner.

Maleriene sto utstilt i nabolokalet, Monkey bar. Problemet var at baren var under oppussing, og at ingen arbeidet i lokalene da tyveriet skjedde. Døren ut mot bakgården var ulåst da tyveriet ble oppdaget.— Det er derfor ingen merket hva som foregikk, sa assisterende daglig leder Henning Johannessen ved Galleri Nobel etter det frekke tyveriet.

 • Les saken: Galleri rundstjålet midt på dagen, de ansatte merket ingenting
  Politiet undersøkte stedet og sikret mulige spor etter gjerningspersonene. Etterforskningen førte dem til to mistenkte.

Malerier og en rekke flasker alkohol

Mandag morgen starter rettsaken mot mennene, begge 36 år gamle, som er tiltalt for å ha stjålet maleriene. Følgende står beskrevet i tiltalen:

«Mandag 20. april 2015 i Henrik Ibsens gate 60A i Oslo, banet de seg adgang til Galleri Nobels avlåste lokaler ved å bryte opp døren. De borttok to kunstverk til en samlet verdi av kr 182.000».

Men tyvene var ifølge tiltalen interessert i mer en kunst:

«Mandag 20. april 2015 i Henrik Ibsens gate 60B i Oslo, banet de seg adgang til utestedet Monkey Bars avlåste lokaler ved å bryte opp en eller flere dører. De borttok en rekke flasker med alkohol».

Dette er maleriet Swan Song, som er priset til 85.000 kroner.

I tillegg er en av mennene tiltalt for besittelse av mindre mengder narkotika; cannabis, heroin og Rivotril. Han er også tiltalt for å ha oppbevart store mengder våpen, blant annet et elektrosjokkvåpen, balltre, pepperspray, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler og en sprettert.

Maleriene er ikke funnet

— De to maleriene er fremdeles desverre ikke kommet til rette, opplyser Johannessen ved Galleri Nobel.

Han forteller at både ansatte og kunsteren selv opplever tyveriet som svært trist.

— For både oss og Barbora er det i tillegg i et stort økonomisk tap. Det har ofte vært slik at kunsten har blitt skånet for tyverier, at man har hatt en viss respekt for yrkesfeltet, sier han.

- Hva du dere om at to er tiltalt, men at man fortsett vet lite om hvor bildene kan befinne seg?

— Det er trist. Det virker også rart at tyveriet skal ha blitt begått av personer som visstnok var svært ruset. Maleriene er perfekt demontert fra rammene. Det virker som de har hatt kjennskap til hvordan man gjør dette på en perfekt måte. Det er det ikke mange som har, sier Johannessen og kommer med en oppfordring:

— Dersom noen har sett eller har kjøpt maleriene i god tro, ber vi dem om å ta kontakt med oss. Vi håper inderlig at maleriene kommer til rette.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Han stjal to av hennes malerier. Men så oppsto et helt uvanlig vennskap mellom kunstneren og tyven.

 2. A-MAGASINET

  Kunstnerne Melgaard og Bjertnes brøt kontakten. Slik gikk det da de tok opp tråden igjen.

 3. A-MAGASINET

  Her skjuler de superrike kunst for milliarder

 4. A-MAGASINET

  Tarik flyktet fra sin far og begynte med kampsport for å føle seg trygg. Nå er han en av verdens beste.

 5. A-MAGASINET

  Rolf «Appelsinen» Jacobsen har levd et liv med torpedoer, konkurser og søksmål. Dette er historien om storsvindlerens liv.

 6. VERDEN

  Edward Snowden om livet innendørs, dronekrig og valget han tok