Osloby

En person pågrepet etter skyting mot utested i Oslo fredag

Politiet har pågrepet en person i forbindelse med skytingen mot Calle’s Mat og vinhus fredag kveld.

Store kulehull gjennom vinduene viser at det var ren flaks at ingen ble truffet under skytingen mot puben fredag ettermiddag. Foto: Monica Strømdahl

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

– Vi skal ha en person inn til avhør i løpet av dagen, sier leder av etterforskningsavsnittet for organisert kriminalitet Gunnar Thoresen til Aftenposten.

– Personen er ikke knyttet til hendelsen, men det er andre ting som gjør at vi har en pågripelse, sier Thoresen, som understreker at politiet går bredt ut i sin etterforskning.

Thoresen presiserer at vedkommende ikke er siktet for selve hendelsen, men for «medvirkning til situasjonen». Thoresen ønsker ikke å oppgi kjønn eller alder på den pågrepne.

– Dere har betegnet angrepet mot puben som målrettet?

– Det er neppe tilfeldig at noen velger å skyte inn i et lokale fullt av mennesker. Vi vil tro det er en beskjed som blir gitt, sier han.

Et tosifret antall vitner er avhørt etter skytingen fredag

Politiet har avhørt et tosifret antall vitner etter skytingen i Hausmanns gate fredag.

– Jeg vet ikke noe, sier utestedets styreleder om hendelsen. Stemningen er rolig dagen etter at gjestene måtte kaste seg ned på gulvet under det politiet betegner som et målrettet angrep på Calle’s Mat og Vinhus fredag kveld. Fra en forbipasserende bil ble det løsnet flere skudd mot utestedet, der flere titalls personer oppholdt seg.

– Har noen tanker om hvem som står bak

– Vi har massevis av opplysninger og sjekker ut alle personer som vi tror kan ha en tilknytning til saken. Vi har noen tanker om hvem som kan stå bak, sier leder av etterforskningsavsnittet for organisert kriminalitet Gunnar Thoresen til Aftenposten.

Det ble en dramatisk kveld for gjestene på Calle’s Mat og Vinhus fredag. Foto: Monica Strømdahl

Et tosifret antall vitner er avhørt i siden skytingen fredag kveld.

– Vitnene har beskrevet selve hendelsen godt. I tillegg har vi annen informasjon vi jobber med, sier Thoresen.

Rolig stemning blant gjestene

Lørdag ettermiddag var stamgjestene på plass langs bardisken. Røde stearinlys brenner på bordene, og selv om kulehullene er synlige i vinduene ut mot gaten, er det god stemning.

– Gjestene mine trenger et sted å være, så jeg valgte å åpne som vanlig, sier Anita Khan, styreleder av Calle’s mat og vinhus. Hun har stått bak disken og servert sine gjester siden klokken 10.

– Hva synes du om at politiet mener at dette var et målrettet angrep mot restauranten?

– Jeg vet ikke noe, svarer Khan, som ikke ønsker å utdype om hun er redd, eller hva hun tror om hendelsen. Hun ønsker heller ikke å bli fotografert. Khan var selv ikke til stede under skuddramaet fredag.

Størrelsen på kulehullene i vinduene kan tyde på at det har blitt et grovkalibret våpen i angrepet, og politiet har funnet flere tomhylser på stedet. Politiet ønsker ikke å si noe om hva slags våpen som ble brukt i angrepet, men opplyste fredag kveld at det ble løsnet «minst en håndfull» skudd.

Bilen som ble brukt i angrepet, en stjålet Jeep, ble funnet kort tid etterpå. Vitner skal ha forklart at de så en mann løpe fra bilen.

 • Bakgrunn: Politiet mener restaurantskyting var målrettet angrep

- Vi kan ikke være redde

– Jeg reagerer med sinne. Vi som vanker her er så sammensveiset, og vi støtter opp om dem som driver stedet, sier Heidi Heggem, en av kundene som var på plass lørdag ettermiddag.

- Jeg reagerer med sinne på skuddene, sier Heidi Heggem. Hun og de andre stamgjestene var på plass på Calle's Mat og Vinhus lørdag formiddag for å vise støtte til eierne. Foto: Monica Strømdahl

– Det er alltid koselig her. Vi får god mat og god service. Vi kan ikke gå rundt og være redde. Da kan vi jo bare låse oss inne, supplerer stamgjest Mona, som ikke ønsker å ha fullt navn i avisen.

– Det skjer ikke noe i dag, fastslår en gruppe menn som har benket seg rundt et av bordene.

 1. Les også

  Politiet mener restaurantskyting var målrettet angrep

 2. Les også

  Familiefar (35) skutt og drept av politiet ved Kristiansand

 3. Les også

  Skyting på kjøpesenter utenfor København

Les mer om

 1. Skyting
 2. Restaurant
 3. Politiet

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Politiet mener restaurantskyting var målrettet angrep

 2. OSLOBY

  Maskerte personer raserte utested i Oslo sentrum med køller, macheter og øks

 3. NORGE

  En person fremstilles for fengsling etter skyting mot utested i Oslo

 4. OSLOBY

  Gjerningsmenn som raserte utested fortsatt på frifot

 5. OSLOBY

  – Skytingen på «Calles» var gjengoppgjør, sier politiet

 6. OSLOBY

  Skudd avfyrt på Vestli – bevæpnede politistyrker rykket ut