Osloby

Demonstrantene må stå til rette

Ungdommene som sto bak opptøyene i Oslo i forrige uke må regne med å stå til rette for sine handlinger. Samtidig skal de få oppfølging.

Slik så det ut i Oslo sentrum natt til torsdag 8. januar. SCANPIX

– De aller fleste vi her snakker om er ungdom som er født og oppvokst i Norge. De kjenner lover og regler, vet hva som er rett og galt, sier politimester Anstein Gjengedal.

Han sier at påtaleunnlatelse, slik enkelte har tatt til orde for, er helt uaktuelt, og minner om at grovt skadeverk straffes med opptil seks års fengsel.

Oppfølging

Tirsdag ettermiddag var Gjengedal i møte i det såkalte politirådet, som ledes av byrådsleder Erling Lae (H). Rådet er et samarbeidsorgan for Oslo kommune og Oslo-politiet.

Alle de 160 som ble pågrepet i demonstrasjonene torsdag og lørdag i forrige uke får nå en eller annen form for oppfølging fra sin bydel. Det er inngått et tett samarbeid mellom politi, skole og barnevern.

– Det er snakk om litt ulike reaksjoner. For noen er straffereaksjoner nødvendig, for andre kan det være aktuelt at barnevernet griper inn. Det er litt avhengig av alder, sier Lae.

Et av tiltakene som nå er satt i gang er at det drives informasjonsarbeid i skolene.

– Det er viktig å få fram at dette ikke er tøft, men innmari feigt, sier Lae.

Oppfølgingssamtaler er et annet virkemiddel. Manglerud politistasjon har kalt inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra foreldrene vi har tatt kontakt med og begynner samtalen med de første onsdag. Vi regner med å bli ferdige i løpet av uka, sier stasjonssjef Gro Smedsrud til NTB.

Ikke i bås

Byrådsleder Erling Lae avbrøt ferien sin og kom hjem til Oslo mandag etter opptøyene i forrige uke. Både han og politimester Gjengedal advarte etter møtet i politirådet tirsdag mot å fokusere på etnisitet.

– Vi må ikke gjøre etnisitet til en hovedsak. Det kan virke stigmatiserende, og er litt farlig, sier Gjengedal.

– Har du begått en ulovlighet, så har du begått en ulovlighet. Da betyr det ikke så mye hvor foreldrene dine er født. Det er ingen grunn til å generalisere, og fokusere på innvandrere. Vi må ikke analysere dette i senk. Her dreier det seg om hærverk, sier Lae.

Byrådslederen var tirsdag også i møte med justisminister Knut Storberget (Ap) og barne— og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å informere om tiltakene Oslo kommune nå har satt i gang.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Mener kommunene legger for mye ansvar for ungdomskriminalitet over på staten

 2. OSLOBY

  Oslo setter inn ni nye tiltak mot unge gjengangere

 3. OSLOBY

  Rektor på Oslo-skole: – Barn helt ned i tiårsalderen har kriminelle som forbilder

 4. OSLOBY

  Får 120 nye politifolk til Oslo: – Det har nok vært en periode nå hvor vi burde hatt flere mannskaper ute

 5. OSLOBY

  På rømmen fra barnevernet ranet og banket 16-åringen opp en eldre mann. Nå er han dømt til behandling hos psykolog.

 6. OSLOBY

  Høyre vil ha mer politi, videoovervåking og narkohunder i Oslo-skolen