Osloby

Det væpnede gullsmedranet i Oslo: – Det ble ikke akkurat en tacokveld!

Thomas Heyerdahl har vært på flere ranskurs. I går kveld fikk han bruk for det.

Gullsmed Thomas Heyerdahl er sjeleglad for at han har vært gjennom flere ranskurs før han ble rammet av et virkelig ran fredag kveld. Bildet er tatt i forbindelse med nettopp sikkerhetsarbeid i butikker i Oslo. Rolf Øhman

 • Hilde Lundgaard

Det var rolig i gullsmedbutikken i Karenslyst allé på Skøyen fredag kveld. Daglig leder Thomas Heyerdahl hadde sendt de to kollegene hjem, og skulle ta seg av butikken selv den siste timen.

Han var i ferd med å ekspedere en kvinne, da tre mørkkledde menn stormet inn i butikken. Alle var maskerte, den første av dem holdt en hevet pistol og rettet den direkte mot Heyerdahl.

– Jeg har ofte lurt på hvordan jeg ville reagere hvis dette faktisk skulle skje meg i virkeligheten, sier Heyerdahl et halvt døgn etter den dramatiske hendelsen.

– Det bemerkelsesverdige er hvor rolig jeg var. Jeg var helt kald og tenkte at dette skulle gå bra, sier han.

 • Les mer om ranet: Søker etter ranerne med helikopter.

Tvunget ned på gulvet

Han har vært gjennom flere ranskurs og er blitt drillet i hva man skal og ikke skal gjøre i en slik situasjon. Lettere overrasket registrerte han at han intuitivt brukte det han hadde lært:

Når ranerne skrek «down», stilte han seg umiddelbart på alle fire på butikkgulvet og sørget for at hendene var godt synlige.

Gjerningspersonene som ranet gullsmeden Heyerdahl på Skøyen i Oslo fredag kveld, truet med våpen og fikk med seg flere dyre klokker. Dette bildet er fra et overvåkingskamera i butikken. Politet / NTB scanpix

– Det gjelder å ikke prøve å opponere. Ikke leke helt, men gjøre det de sier, påpeker han, og er glad for at han ikke gjorde noe forsøk på å utløse alarmknappen eller noe annet som kunne virket provoserende.

Også kunden reagerte rolig og la seg ned på gulvet bak en disk.

To minutter

Ranerne var svært målrettede og åpenbart proffe. Stående på knærne med en pistol rettet mot seg, kunne Heyerdahl høre hvordan de to andre ranerne knuste flere montere og rasket med seg innholdet.

I løpet av mindre enn to minutter hørte ham dem forsvinne ut og hvinet fra en bil som kjørte bort.

De fikk med seg flere dyre klokker av merkene TAG Heuer, Longines og Baume & Mercier.

De rømte fra stedet, og bilen deres ble funnet hensatt ved Telenor Arena gående på tomgang med et flatt forhjul. Der ble det observert tre personer løpende fra bilen.

Denne bilen rømte ranerne med. Den ble funnet gående på tomgang i Widerøeveien ved Telenor Arena på Fornebu. HANS O.TORGERSEN

Bare få minutter etter ranet var politiet på stedet.

– Kunden og jeg fikk hjelp av kriseteam og hele apparatet var veldig proft, sier han, og er sjeleglad for at de slapp å oppleve direkte vold.

– Jeg regner med å ha dette på netthinnen ganske lenge. Det blir mye enklere uten bruk av vold.

Gå på ranskurs

Nå vil han oppfordre alle som jobber i utsatte bedrifter om å gjøre som ham og gå på ranskurs.

– Det var til utrolig god hjelp å vite omtrent hvordan et ran foregår og hva man skal gjøre, sier han, og tror han skal komme fra opplevelsen på en bra måte.

– Men det ble ikke akkurat en taco-kveld i går!

PS! Politiet ønsker tips fra publikum i saken. Spesielt er politiet interessert i vitneobservasjoner fra selve ranet, samt observasjoner av personer med bekledning som vist på overvåkningsbilder og observasjoner av den aktuelle bilen. Lørdag gikk politiet ut med bilder fra ranet.

Les mer om

 1. Ran
 2. Vold

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Politiet jakter på disse mennene etter gullsmedranet

 2. NORGE

  Gullsmed ranet på Ammerud i Oslo

 3. OSLOBY

  Han begynte å dope seg da han var 12 år gammel. Tirsdag dundret han gjennom Oslos gater med en kapret ambulanse.

 4. OSLOBY

  To skadet i masseslagsmål på Løren torg. Kniv og blod funnet på stedet.

 5. NORGE

  Skal granske video-opptak i jakten på gullsmedsranere

 6. NORGE

  – Det var utrolig kjipt og skummelt. Jeg tror veldig mange fikk sjokk. Ingen visste hva som hadde skjedd, men vi håpet bare at det ikke var terror.