Osloby

Kulturkræsj i kolonihagen

For mange er en kolonihytte drømmen. Men det som er en drøm for noen, kan fort bli et mareritt for andre.

På overflaten er det ingen tvil om at Solvang kolonihage på Sogn er en sommeridyll av dimensjoner. Men bak fasaden hender det en sjelden gang at idyllen sprekker.... Kjersti Flugstad Eriksen

 • Stein Erik Kirkebøen

Velholdt og idyllisk. Det er sånn det skal være i koloniparsell. Er det ikke det, så kan styret gripe inn. Dons Signe

For at drømmen ikke skal bli et mareritt, så finnes det regler. Ganske mange regler. En hytteier tok ikke konsekvensen av det. Han forholdt seg ikke til regelverket, og da gikk det som det måtte; etter seks år med brevutveksling og en rekke varsler trakk styret ham for Oslo byfogdembete, fikk medhold og hytteeieren mistet hytta han hadde hatt i 20 år.Hva hadde den uheldige gjort galt?

I følge kjennelsen i Oslo byfogdembete hadde han "vesentlig misligholdt den kontraktfestede rett til besittelse". Det hadde han gjort ved at det var dårlig orden på hans parsell, spesielt var det klanderverdig at han hadde oppbevart bygningsmaterialer på tomten over lengre tid.

Les også

Sjelefred i kolonihagen

Rehabiliteringsarbeidet på hytta tok aldri slutt, og styret hadde mistanke om at han oppbevarte mer materialer enn det han skulle bruke på egen hytte på tomten, og i henhold til reglene skal den slags ikke lagres synlig på tomten over tid.

Bosnisk tv

Dessuten hadde han bodd i sin egen hytte utenfor sesongen, og det hadde han gjort uten å søke styret om tillatelse. Om vinteren er det bare tillatt å bo i hytta etter tillatelse. Riktignok hevdet mannen at selv om hadde vært mye på hytta, så hadde han ikke brutt forbudet mot å bo der; han hadde ikke overnattet. At det kunne bli litt sene kvelder, skyldtes at kolonihytta hadde parabolantenne og var det eneste stedet samboeren kunne se bosnisk fjernsyn.

Les også

Opptil ti års ventetid

Ingen hadde med sikkerhet sett at han overnattet, men det var så mange observasjoner av bilparkering og langvarige opphold på dagtid utenom sesongen at dommeren kom frem til at dette var i strid med forbudet mot beboelse. Retten konkluderte med at mannen "åpenbart har vesentlig misligholdt sine plikter", og må fravike hytta i Solvang Kolonihager. Og ikke nok med det, i tillegg til at han mister hytta med parabolanetenneforbindelse til verden, ble han dømt til å betale kolonihagen 46.406 kroner i saksomkostninger.

— At en konflikt går så langt som i dette tilfellet hører til sjeldenhetene. Folk krangler om mye, også i kolonihagene, men stort sett så løser det seg med det gode, ved dialog mellom styret og parselleierne, sier Wenche Lillevik, som er leder av Oslo krets av Norske kolonihager. Den har 1100 parseller som er tildelt lykkelige medlemmer, og 3600 utålmodige medlememr som står på venteliste for å få sin lille bit av paradis.

Les også

- Det eneste jeg savner er oppvaskmaskin

Og Lillevik leder ikke en gjeng med Narvestad'er som fyker rundt med lovsamling og millimetermål.— Ikke på noen måte. Her er det slett ikke nødvendig å klippe plenen med neglesaks. Vi har regler ogvi legger stor vekt på at hytte og parsell skal brukes på en slik måte at det bærer preg av en kolonihage, men det handler stort sett om vanlig folkeskikk, sier hun.

- Nyttig dom

Hun er godt fornøyd med at dommeren i saken vi har omtalt, slår fast hva en kolonihytte er - og hva det ikke er.

— Det er en nyttig dom som slår fast at koloniparsell ikke er en fritidseiendom du har kjøpt. Det er en parsell som kommunen eier og som du leier ved å være medlem av en forening. Ved å bli medlem forplikter du deg både til å ta vare på og vedlikeholde parsellen og hytta, og til å følge foreningens lover og regler, sier Lillevik.

Og hvis du ikke er villig til å følge reglene i foreningen du har meldt deg inn i, så kan du bli kastet ut.

 1. Les også

  - Vi burde heller hatt flere kolonihager

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kolonihagene i Oslo: De trange bakgårders tid var forbi, nå skulle arbeidere få det sunnere, lysere og luftigere

 2. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 7. mai

 3. OSLOBY

  Oslo innfører egne regler mot sosial dumping: – Regjeringen gjør ingenting

 4. OSLOBY

  Velforeninger på øyene reagerer på ulovlighetsaksjon: – Blir behandlet som kriminelle

 5. NORGE

  Kjøpte tre deler på finn.no - bygget ulovlige automatvåpen

 6. LANGRENN

  Skiklubben er tydelig overfor foreldre: Her er det ett par ski som gjelder