Osloby

Mener Stangs håndtering var typisk "damage control"

Ordfører Fabian Stang (H) kom mediene i forkjøpet da han beklaget malingstabbe.

Fabian Stang la seg flat på Facebook før Dagbladet rakk å publisere avsløringen av hans ureglementerte hyttemaling. Nå får han kritikk for i overkant smart mediehåndtering. Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

 • Thomas Olsen
  Journalist

Mediehåndteringsekspert Anders Cappelen mener Fabian Stangs angrende Facebook-«selvangivelse» og personlige beklagelse av skatteblemmen, var mediehåndtering på grensen av god kildeskikk.

— Dette var typisk «damage control». Stang brukte sosiale medier i et forsøk på å begrense omdømmeskaden. I PR-terminologien kalles det spoilertaktikk når en går ut med saken selv, slik at det tilsynelatende ikke blir en like stor avsløring, sier Cappelen.

LES OGSÅ:

Les også

Ordførerens hytte ble malt uten skattetrekk

Kan ødelegge journalistikken

Cappelen får følge av generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund. Heller ikke hun tror det var tilfeldig at ordføreren valgte å legge seg flat på Facebook etter atDagbladet hadde konfrontert ham med den ureglementerte hytteoppussingen.

— Dette er journalistenes store frykt, sier Stavrum, som viser til at de må oppfylle plikten om samtidig imøtegåelse for den som blir anklaget for noe kritikkverdig.

— Men når kilden, som Stang, velger å blåse saken, blir tidspresset voldsomt. En slik håndtering bidrar til å ødelegge den viktige journalistikken, sier Løken Stavrum. Ved å gå ut først, mener hun Stang skapte et inntrykk av selv å ha oppdaget tabben og frivillig innrømme den.

— Men jeg forstår at en som er i ferd med å bli tatt med buksene nede, dessverre ikke følger journalistenes spilleregler.

LES OGSÅ:

Les også

- Dårlig unnskyldning av Stang å late som om han ikke visste

Uredigert versjon

Etter at Dagbladet konfronterte ham torsdag og fredag, la ordføreren fredag formiddag ut følgende melding på Facebook: «Kjære alle sammen. Jeg har dummet meg ut.»

— Han har fulgt et av standardrådene i slike saker, og sørget at effekten av Dagbladets avsløring blir mindre. Fordelen med sosiale medier-grepet er også at man får sin ut egen versjon uredigert, sier Cappelen.

Cappelen har gitt ut flere fagbøker om presserelatert PR, og er en av landets fremste rådgivere på kilders presseetiske rettigheter. Men i denne saken mener han kilden, altså Stang, har opptrådt i grenseland.

— Dersom han hadde grunn til å tro at Dagbladet ikke ville gi ham en fair behandling og tilbud om samtidig imøtegåelse, er det kildeetisk holdbart å gjøre det han gjorde. Men generelt er det god kildeskikk å respektere det gravearbeidet journalister har gjort ved å la dem bli de første til å publisere sine funn. Journalister som har jobbet lenge med en sak, har større forutsetninger for å stille de riktige og kritiske spørsmålene enn de som får saken i fanget sent på ettermiddagen, sier Cappelen.

Han mener slike manøvrer derfor har alvorligere følger enn brudd på gentlemans-spilleregler.

Falske beskyldninger

Fabian Stang reagerer kraftig på kritikken, spesielt fra Løken Stavrum.

— Hun har ikke sagt ett ord om at en lang rekke av hennes medlemmer skrev at jeg har kjøpt svart arbeid, som det ikke var dekning for. I stedet kritiserer hun meg for å ha lagt meg flat og beklaget før det passer pressen, sier Stang, som understreker at han ikke prøvde å undergrave Dagbladets arbeid.

— Men da jeg ble gjort oppmerksom på faktum, rådet min kone meg til umiddelbart å beklage og ordne opp i forholdene. Det gjorde jeg via Facebook.


_Denne artikkelen var først utstyrt med tittelen

«— Stang brukte alle PR-triksene i boken» ._

På grunn av en misforståelse i en e-postutveksling om sitatsjekk mellom Aftenposten og Anders Cappelen, ble dette sitatet tillagt Cappelen. Sitatet er derfor fjernet fra artikkelen.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Fabian Stang med kraftig kritikk av pressen

 2. FOTBALL

  Stopper markedsføringen av omstridt Ødegaard-bok etter nye Ronaldo-opplysninger

 3. KULTUR

  Forsker: – Oppsiktsvekkende at mediene nå gransker hverandres arbeid

 4. KULTUR

  Britisk presseskandale: The Guardian publiserte fiktive intervjuer og reportasjer gjort av frilanser

 5. NORGE

  Kvinnen som danset med Giske på bar, til TV 2: – Jeg sa til VG at jeg ikke ønsket å medvirke i saken

 6. KULTUR

  VGs nyhetsredaktør bekrefter at journalist «ikke jobber med egne saker» etter kritisk TV 2-omtale