Osloby

20.000 løper Oslo Maraton i fornyet, raskere løype

 • Stein Erik Kirkebøen
 1. september skal 20.000 ut og løpe i Oslos gater. Det er ny rekord for Oslo Maraton. Har du Aftenpostens A-kort, er det fortsatt mulig å få plass på hel- og halvmaraton.

Oslo Maraton bare fortsetter å øke i popularitet. Etter at løpet — det ble innført i 1981 da jogggebølgen feide over landet og døde rundt tusenårsskiftet - gjenoppsto i 2004, har det gått bare en vei. Fra 1500 deltagere i 2004 har det vokst hvert eneste år til 17.738 i fjor. I år passeres 20.000 påmeldte løpere. Og det kunne vært enda flere.

Les også

- Løping er egentlig enkelt: Det gjelder å være tålmodig nok.

— Ja, men vi ønsker å vokse kontrollert. For å være sikre på at vi som arrangør og Oslo som by klarer å henge med og gi deltagerne et godt arrangement, har vi satt grenser for hvor mange deltagere vi kan ha på de forskjellige løpene, sier prosjektleder Anders Björk i Sportsklubben Vidar.

Fullt. Men plasser igjen

I dag er status at de 3000 plassene på helmaraton er fulltegnet. På den halve distansen var det i fomiddag igjen 95 av 9000 plasser, mens det var igjen 2500 plasser på det korteste løpet, 10 for Grete, en hyllest til Grete Waitz.

— I tillegg kommer noen hundre plasser som våre sponsorer fordeler, deriblant Aftenposten gjennom A-kortet, slik at vi totalt ender et sted i overkant av 20.000 løpere, sier Björk.

Selv om antall påmeldte har tatt 13 gangeren på 10 år, mener Björk at potensialet fortsatt ikke er tatt ut.

— Jeg kommer fra Göteborg, og der var det i år 47.000 som gjennomført Göteborgsvarvet. Der er det bare én distanse, til gjengjeld er det blitt verdens største halvmaratonløp. Jeg er sikker på at potensialet i Oslo også er stort, men vi skal vokse langsomt og kontrollert og sørge for at vi klarer å gi deltagerne et godt tilbud, sier Björk, som også i år kan tilby en ny løype.

Rakere løype

— Det er noen ganske små endringer, og årets løype er i hvert fall ikke langsommere enn den har vært tidligere, sier han.

Det var mange som løp Oslo Maraton i fjor. Det blir flere i år. Monica Strømdahl

Fra i fjor er avstikkeren inn på Filipstad kuttet ut, det går rake veien fra Frognerstranda tvia Tjuvholmen og Aker Brygge til Rådhusplassen, og kryssingen frem og tilbake på Grønland er strukket ut og blitt en runde rundt Botanisk hage.

— Det betyr noen ekstra meter med stigning, men også at det blir to kilometer med sammenhengende slak utfor fra toppen av Botanisk hage. De som løper maraton skal løpe denne runden tre ganger, først løper de ti kilometeren, så løper de en 11 kilometers sløyfe før de avslutter med å løpe halvmaratonsløyfen som går ut til Skøyen i vest og snur på Grønlikaia i sørøst. De får en fin sightseeing langs Oslos nye strandlinje.

Nytt av året er også en egen klasse for rullestolkjørere. Arrangøren har klart å finne en strekning hvor Oslo-asfalten er god nok.

— Årets løp blir en test. Vi regner med mellom 30 og 50 kjørere som i et eget heat kjører de åtte kilometerne ut til Skøyen og tilbake til Rådhusplassen. Og så får vi se på erfaringene når vi planlegger videre, vi har fått henvendelser fra kjørere i flere land som ønsker å komme hit for kjøre en full maraton, men de kjører fort og det kan by på problemer å ha dem i felt sammen med løpere, sier Björk.

Middelaldrende, velsituerte Oslofolk

— Hvem løper maraton?

— Det er veldig mye Oslo-folk. Det er folk som økonomisk ligger over gjennomsnittet og de fleste er i alderen 25-45 år. Men vi har menn på 80 og kvinner på 70 år som er påmeldt.

Les også

- Det er lov å gi seg

— Fordelingen mellom kvinner og menn? - Kvinnene øker mest. Som i Göteborg skyldes økningen i antall deltagere i Oslo Maraton i første rekke at det stadig kommer flere kvinner med. Mens andelen menn er ganske stabil, blir det flere og flere kvinner som løper. Totalt kommer litt over halvparten til å være kvinner. Selv om stadig flere kvinner våger seg ut på den lengste distansen, så blir andelen menn høyere jo lengre løpene er, sier Björk, som forsikrer at løypene er akkurat så lange som de skal være.

— Det er veldig strenge krav til slike løyper, vi har ikke lov til å avvike lengden med mer enn én promille. Det betry at maratonløypen, som er 42195 meter, ikke kan være mer enn 42 meter kortere eller lengre. Vi manglet 220 meter på vår løype, og måtte derfor legge inn en ekstra runde rundt et kvartal i Kvadraturen, sier maraton-general Björk.

 1. Les også

  Maratonmannen

 2. Les også

  Her går drømmen i oppfyllelse

 3. Les også

  Maratonmisjonærene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Oslo Maraton-løypen blir lettere i år

 2. OSLOBY

  Siste innspurt før Oslo Maraton

 3. OSLOBY

  Fortsatt plass i løperfesten

 4. OSLOBY

  23.000 løpere i Oslo Maraton

 5. SPORT

  Deltagertak på Oslo Maraton

 6. OSLOBY

  Regn med køer og forsinkelser i Oslo sentrum lørdag