Osloby

Foreslår 50-etasjers høyhus i Oslo

32-etasjes studentboliger på Grønland, og 50 etasjer på Majorstua. Hovedstaden må opp i høyden, mener landskapsarkitekter.

Slikt kan det gjerne bli mer av i Oslo, særlig hvis byggene ikke blir for brede, mener landskapsarkitektene Gunnar Vatnar og Tom Kristian Berger, som her har tegnet inn 32 etasjer på Grønland. Klarer man å fylle høyhusene med noe bra på gatenivå, er dét viktigere for folk enn hvor høyt bygget er, mener de. Gunnar Vatnar/Tom Kristian Berger

 • Cathrine Solbakken

Les også:

Les også

Forsker på fremtidens boligbehov

Oslos politikere lider av høydeskrekk, mener landskapsarkitektene Gunnar Vatnar og Tom Kristian Berger. Selv ser de for seg 32-etasjes studentboliger på Grønland.

- At Sørenga er ferdig, er tragisk. Der burde det blitt bygget mye høyere, sier landskapsarkitekt Gunnar Vatnar, som ønsker å blåse liv i høyhusdebatten i Oslo.

Les også

Minst 500 Oslo-bygninger er for høye for stigebilene

Når Oslos befolkning vokser og byen skal huse stadig flere, mener Vatnar og hans kollega Tom Kristian Berger nemlig at høyhus er veien å gå.

50 etasjer på Majorstuen

De nevner i fleng steder i Oslo som egner seg for høyhus: På Majorstuen, når T-banestasjonen blir lagt under jorden, kan det bygges opp mot 50 etasjer på området, mener de. Også Filipstad og Mosseveien langs Oslofjorden er aktuelle områder.

Gunnar Vatnar (t.v.) og Tom Kristian Berger ønsker en ny høyhusdebatt i Oslo. Thomas Olsen

- Foruten sentrum og fjorden kunne man se for seg et tårn eller to ved hvert nye knutepunkt som er under transformasjon: Økern, Hasle, Løren, Skøyen, Furuset og Ensjø, sier Berger.Som et eksempel på det de mener har de tegnet et 32 etasjer høyt hus på Grønland, der utestedet Stargate ligger i dag. Her kan det bli bolig til 360 studenter, mener de.

- Høyhus er nødvendig for å begrense byspredning, som er negativt med tanke på jordvern, og for å begrense presset på Marka, sier Vatnar.

De to landskapsarkitektene mener dessuten at politikerne ikke i stor nok grad har tatt hensyn til at mange gjerne vil bo sentralt.

Nærhet viktig

- Det høye prisnivået i sentrum sier noe om hva folk vil. Det står stadig i avisen at man får mer for pengene hvis man flytter litt ut av byen. Dette velger vi fordi verdien av nærhet er mye større, nærhet til alt som skjer. Verdien av nærhet tror jeg er undervurdert av dem som styrer. Folk viser hva de vil ha, sier Vatnar.

Les også

2200 nye boliger i Groruddalen

For Vatnar og Berger er det en rekke klare kvaliteter ved sentralt plasserte høyhus: Det er miljøvennlig: Folk kan sykle og gå i stedet for å kjøre bil, presset reduseres på å bygge i Marka.

Det er sosialt: Kortere pendleravstand gjør at folk kan bruke tid sammen eller på aktiviteter i stedet for å reise, dessuten kan det redusere prisnivået på boliger.

Det er økonomisk: Det gir oss en mulighet for lavere boutgifter.

Følelsespreget debatt

De to mener følelser rundt hva som er stygt og pent har fått styre høyhusdebatten i Oslo. Selv mener de at bare motargumenter som handler om skygge fra byggene og vindforhold er de viktige og relevante.

- Fordeler er miljø, sunnhet, trygghet, folk får bo i byen. Det gir mer deltagelse i samfunnet, men med et redusert transportbehov. Det gir et rikere byliv, sier Berger.

 1. Les også

  Til høsten kan Oslo-studentene bo i containere

 2. Les også

  Boligmarkedet i Oslo er like hett

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Foreslår 76 meters høyhus i Oslo. Normalt tillates bare 30 meter i området.

 2. OSLOBY

  Vil gjøre Oslo spektrum enda større og høyere

 3. OSLOBY

  Om få år kan denne kolossen stå midt på Grønland – om Bondelaget får viljen sin

 4. OSLOBY

  Arkitekter: Slik kan Oslo fortettes uten å viske ut byens historie

 5. OSLOBY

  Oslo før: Også forslaget om 13 etasjer på Egertorget utløste i sin tid storm

 6. OSLOBY

  Se gigantplanene for Oslo Spektrum: – Bidrar ikke til å gjøre dette til et hyggeligere sted