Osloby

Oslo mangler plass til 40 barn etter sommeren

40–50 barnehagebarn står uten plass etter sommeren, mens Fylkesmannen undersøker om kommunen har gjort godt nok forarbeid.

I friområdet på Ola Narr på Tøyen har kommunen startet byggingen av en midlertidig barnehage. Byggeprosjektet er midlertidig stoppet mens Fylkesmannen behandler en klage fra en aksjonsgruppe som kjemper mot at det bygges i parkområdet. Foto: Tom Kolstad

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Rett før påske bestemte Fylkesmannen at byggingen av den midlertidige barnehage i Ola Narr-parken på Tøyen måtte stanse med øyeblikkelig virkning.

Bakgrunnen er en klage fra engasjerte beboere som slett ikke vil ha en midlertidig barnehage i parken sin. Fylkesmannen undersøker nå om kommunen kan ha vært for raske da de utredet saken, og setter spørsmålstegn ved om det er gjort godt nok forarbeid.

Hasle barnehage trenger et midlertidig sted å være mens flere store byggeprosjektet rett ved pågår. Men med midlertidig stopp i byggearbeidet, vet ikke kommunen hvor de skal gjøre av barna etter sommeren.

— Vi har varslet om dette og trykket på den røde alarmen et utall ganger, men det har skjedd veldig lite. Nå er vi i en helt håpløs situasjon. Etter et år hvor barna har gått midt oppe i tre byggeplasser med støy og usikre adkomstveier, er vi fremdeles der at vi ikke aner hva som skjer etter 16. juni, sier Henrik Karlson, nestleder for foreldreutvalget i Hasle barnehage.

De foreslår nå at barna får bli i barnehagen til fellesferien, og at kommunen deretter finner nye barnehageplasser til alle barna.

- Vi aner ikke hvor lang tid klagebehandlingen tar. Det kan bli flere runder og kan ende opp med at det ikke blir midlertidig barnehage på Ola Narr i det hele tatt.

- En skandale

— SV stemte imot å ta i bruk Ola Narr-området som midlertidig erstatningsområde til Hasle barnehage grunnet miljøhensyn, akkurat slik Fylkesmannen nå påpeker. Grunnet klagesaken var det også uklart om tomten ville kunne stå ferdig til det tidspunktet som Hasle barnehage trenger. Nå ser vi at vi har fått rett så langt, skriver Marianne Borgen (SV) i en e-post til Osloby.

Borgen mener kommunen selv er skyld i at det nå haster å få bygget en midlertidig barnehage, fordi man har kjent til behovet i flere år.

— Nå kan byrådet ha kommet i en situasjon der de likevel ikke får tomten ferdig, og bystyret er blitt villedet til å tro at Ola Narr var den eneste muligheten grunnet det tidspresset som byrådet har kommet opp i, skriver Borgen, og betegner det hele som en skandale. SV har sendt flere skriftlige spørsmål til byråden om hva hun nå gjør for å finne en løsning.

- Jobber med en løsning

Byrådssekretær Morten Bakke (H) i byrådsavdelingen for kunnskap og utdanning, sier de nå jobber med å finne en løsning.

Bak disse gjerdene i Ola Narr-parken på Tøyen skulle barna i Hasle barnehage lekt etter sommeren. Nå er det imidlertid usikkert om barnehagen blir ferdig i tide. Foto: Tom A. Kolstad

— I dag har det vært møte mellom Oslo kommunen og Fylkesmannen. Plan- og bygningsetaten har kommentert saken og gjort noen presiseringer på informasjonsgrunnlaget som ble sendt over til Fylkesmannen. Så er det opp til Fylkesmannen å vurdere om informasjonen er god nok til å omgjøre vedtaket eller ikke. Parallelt med dette jobber vi med å se på hvordan vi skal ivareta behovet til barn og foreldre, sier Bakke. - Når må arbeidet starte igjen for at barnehagen skal bli ferdig i tide?

— Så snart som mulig. Mye er gjort på kort tid på tomten, men det er en stram tidsplan. Det har vi visst fra dag en. Men det er mulig å klage, det har kommet inn en klage, og den ligger nå til behandling hos Fylkesmannen.

- Hvilke alternativer har man dersom det ikke blir barnehage på Ola Narr eller den ikke blir ferdig i tide?

- Vi jobber med det. Det står høyt på agendaen, for å si det slik. Vi gjør vårt beste for å løse det på en god måte, men jeg forstår utålmodigheten og frustrasjonen til FAU og de i Hasle barnehage veldig godt, sier Bakke.

Han sier videre det har vært vurdert 13 ulike alternativer før man landet på å bygge den midlertidige barnehagen i friområdet Ola Narr.

— Det viktigste for oss var å finne en løsning der barna ble samlet på ett sted. Det er det vi har jobbet med hele tiden.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nye Oslo-barnehager kan bli stående tomme

 2. OSLOBY

  UiO: Idrettshall vil ødelegge for tropisk regnskog på Tøyen

 3. OSLOBY

  Nærmere tusen barn ferdes til daglig i området der det er planlagt midlertidig brannstasjon

 4. OSLOBY

  Eiere av private barnehager: - Tragisk at Oslo kommune vil stoppe oss

 5. OSLOBY

  Kommunen krevde barnehage i dette boligprosjektet, men nekter å støtte selskapet som skal drifte den

 6. KULTUR

  Kunstnere danner eget boligbyggelag – vil ha kunstnerboliger i Hovinbyen