Osloby

Hønse-Lovisa blir museum. Men vaffelserveringen fortsetter.

Anne Mette Hegdahl pakker snippesken og flytter fra huset til Hønse-Lovisa og til Steinkjer. Oslo Museum overtar huset - og vaffeloppskriften.

Det blir fortsatt åpen dør for alle i Hønse-Lovisas hus. Nå blir huset en del av Oslo Museum. Foto: Stein Erik Kirkebøen

 • Stein Erik Kirkebøen

En sensommerdag i år fikk byråd Rina Mariann Hansen et snev av angst.

– Det var da jeg skjønte at ryktet som hadde surret en stund, medførte riktighet, sier byråden.

Ryktet hun hadde hørt, var at Anne Mette Hegdahl etter 11 års drift hadde sagt opp leieavtalen for Hønse-Lovisas hus. Hun vender tilbake til Steinkjer.

 • Hvorfor i all verden sitter det en elefant ved Akerselvas bredd?

15.000 vaffelplater i år

– Det skjer mye i Steinkjer, og jeg har lyst til å være med. Da kommer jeg også nærmere mine foreldre, sier Hegdahl som gyver løs på et nytt gammelt hus.

Byråd Rina Mariann Hansen takket Anne Mette Hegdahl for strålende innsats med gode ord og vakre blomster. Foto: Stein Erik Kirkebøen

– Ja, mannen min og jeg har kjøpt den gamle bakerigården etter mine besteforeldre. Den inneholder blant annet et kafélokale, sier Hegdahl som dermed kan fortsette å kombinere servering og kulturformidling. Hun innrømmer at det blir litt rart å forlate det hun har bygget opp ved Akerselva.

– Ja, dette har virkelig vært gøy og det har tatt seg kraftig opp og blitt et populær innslag i nærmiljøet. I år har vi satt ny rekord og solgt 15.000 vaffelplater! sier hun.

Her ligger Hønse-Lovisas hus:

Museet rykket inn på rekordtid

Tilbake til byrådens bekymring:

– Jeg fikk angst fordi jeg fryktet at det ville gå lang tid før vi fikk et nytt tilbud inn i huset og fordi det med en ny leder ikke ville bli det samme, ikke den samme herlige blandingen av kafé og kultur- og historieformidling som Anne Mette har skapt. Og det er viktig for meg som bor like ved, og ofte har vært her.

Anne Mette Hegdahl viser stolt frem en av husets «skrytevegger» med plakater for utstillinger, konserter og andre arrangementer. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Men det gikk fint. På rekordtid ble det inngått en avtale med Oslo museum om at det skal overta huset og koble det til Arbeidermuseet på den andre siden av elven.

– Vi rakk til og med å ta høyde for museets nye utgiftspost i budsjettinnstillingen, sier Hansen.

Vaffelserveringen fortsetter

Museumsdirektør Lars Emil Hansen gleder seg: – Ja, selv om dette blir litt som å hoppe etter Wirkola, så gleder vi oss til å kunne utvide vårt tilbud.

Foreløpig kan han ikke si så veldig mye om hva de ønsker å bruke huset til:

– Ambisjonen er å videreføre konseptet og miljøet som Anne Mette har bygget opp her. Vi skal fortsatt ha et formidlingstilbud.

– Fint og spennende med historie, men det er ikke helt som vafler?

– Vi skal fortsette å servere vafler. Den unike vaffeloppskriften som til og med har vært omtalt i et fransk magasin, følger med på kjøpet, sier direktør Hansen som også forsikrer at åpningstidene i hvert fall ikke blir kortere enn de har vært.

Les mer om

 1. Rina Mariann Hansen
 2. Kultur
 3. Museum
 4. Oslo
 5. Steinkjer

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  I dag kanskje Oslos stussligste sted. Nå skal alt bort for å gi plass til et pulserende bysentrum.

 2. OSLOBY

  Fredsfrø fra Hiroshima til Oslo

 3. OSLOBY

  Nattevakten ble forsinket - havnet på legevakten

 4. OSLOBY

  En gutt og en ung mann etterforskes for drapsforsøk etter knivstikkingen på Furuset

 5. OSLOBY

  Politibil brant - mann mistenkt

 6. OSLOBY

  Comeback-konsert utsolgt på sekunder