Osloby

Derfor kaller de Dalai Lama en hykler

De fotfølger Dalai Lama og kaller ham en hykler og undertrykker. Han svarer at de splitter det tibetanske folk.

Shugden-tilhengere fra flere land følger Dalai Lama på hans reiser. Nå er de i Oslo. Sofie Gran Aspunvik

 • Mona W. Claussen
  Journalist

De har reist fra hele verden til Oslo for å følge Dalai Lama under hans besøk i byen. Men de 300 buddhistene er ingen fan-gruppe. «Falske Dalai Lama. Stopp å lyve» blir sunget igjen og igjen overalt hvor Dalai Lama ferdes i Oslo.

Les også:

Les også

Konflikten om Tibet på to minutter

Demonstrantene er buddhister som ber til visdomsbuddhaen Dorje Shugden, en praksis som ble forbudt av Dalai Lama i 1996. De mener derfor at han har avviklet religionsfriheten i det tibetanske eksilsamfunnet.

— Vi protesterer for å fortelle Dalai Lama at han må stoppe sin religiøse diskriminering, forteller Len Foley, talsperson for det internasjonale Shugden-samfunnet.

Dorje Shugden

— De siste årene har Dalai Lama sagt at guden vår, Shugden, er ond. Han sier også at vår tro skader livet og helsen hans, sier Foley til Aftenposten.

Striden handler om en gud som tibetanske buddhister har henvendt seg til i århundrer. Navnet er Dorje Shugden.

— Slike beskyttelsesguder tar vare på klostre eller andre institusjoner, og troende kan sende dem ut i strid mot fiender, forklarer seniorforsker Martin Mills ved universitetet i Aberdeen. Han er sosialantropolog og ekspert på tibetansk buddhisme.

— Praksisen har pågått i århundrer, og dagens Dalai Lama har selv vært en av tilhengerne. Men det er mange ulike skoler innen buddhismen. Og da det ble utgitt en bok som hyllet Dorje Shugden og samtidig påsto at denne guden hadde hjulpet til med drap på konkurrerende åndelige ledere, reagerte Dalai Lama, forklarer Mills.

Dalai Lama mener Dorje Shugden brukes i aggressivt øyemed og virker splittende i en tid da tibetanerne trenger enhet.

 • Les også: Konflikten i Tibet på to minutter
  I 1996 erklærte Dalai Lama at han ikke kan være læremester for folk som tilber Dorje Shugden - han står ikke inne for denne åndedyrkelsen.

- Er det riktig å si at Dalai Lama med dette opphevet religionsfriheten i den tibetanske diasporaen?

— Lamaen har ingen politistyrke, han kan ikke forfølge annerledes tenkende, påpeker Mills.

Gjensidig diskriminering

Men hans lojale tilhengere kan agere på egen hånd. I eksilsamfunnet forekommer restauranter og butikker som avviser Shugden-tilhengere, medisinske institusjoner likedan.

— De som ikke skriver under på at de ikke skal tilbe Shugden, er blitt kastet ut av skoler, utvist fra klostre og har mistet jobben, sier Len Foley i Shugden-samfunnet.

Den norske tibetologen Trine Brox peker på at det motsatte skjer i Tibet, som regnes som en kinesisk region.

— Der kinesiske myndigheter legger premissene, er det forbudt å eie bilder av Dalai Lama. Munker og nonner må undertegne på at de tar avstand fra ham, sier lektoren ved universitetet i København.

Politikk og religion

- Handler striden om politikk eller religion?

— Begge deler, mener sosialantropologen Martin Mills.

— Paven i Roma ville aldri fremme en åndetro som han mener er skadelig. Slik er det også med Dalai Lama, han er imot denne åndedyrkelsen. På den annen side er motivet også å unngå splittelse i det tibetanske folk, som er under konstant kinesisk press.

- Er Shugden-lederne sponset av kinesiske myndigheter?

— Noen tror det, men dette finner vi neppe ut av. Om det er slik, er det nok ikke kjent for dem som demonstrerer i Oslo nå, mener Mills.

— En periode etter Dalai Lamas dekret i 1996 fikk eksiltibetanere kinesisk visum for retur til Tibet hvis de erklærte at de var Shugden-tilhengere. Det er illustrerende, sier Mills.

Kan bryte lama-lenken

Ikke-buddhister kan ha problemer med å forstå Dalai Lamas påstand om at Shugden-tilhengere skader hans liv og helse.

I dette ligger ingen påstand om at de forsøker å angripe og drepe ham med revolver eller kniv. I stedet handler det om et angrep på Dalai Lamas eksistens som en leder som gjenfødes i stadig nye skikkelser.

— Dalai Lamas rolle som åndelig lærer er hans eneste eksistensgrunnlag. Om folk ikke lenger vil ha ham som lærer, krymper grunnlaget for hans eksistens. Det kan altså tenkes at den store lederen ikke gjenfødes på nytt og at man dermed ikke får en femtende Dalai Lama, forklarer Mills.

Krangler om tall

— Dalai Lama er et ikon. Folk hører på det han sier, men påstandene hans er basert på følelser. Vi vil ha en respektfull og fredelig dialog, sier Len Foley i det internasjonale Shugden-samfunnet.

Han forteller at fire millioner buddhister over hele verden blir diskriminert på grunn av Dalai Lamas påstander.

Dette antallet mener Tibet-forskere må være ganske overdrevet.

- Shugden-tilhengerne er en minoritet i minoriteten, det kan umulig være snakk om så mange mennesker, mener tibetologen Trine Brox.

Antropologen Martin Mills deler hennes syn på dette.

- Sørgerlig fenomen

Dalai Lama har ikke forbudt Shugden, men kommet til konklusjonen at denne tradisjonen er negativ og at folk bør legge det fra seg, forteller Egil Lothe, leder for Buddhistforbundet og religionshistoriker.

Lothe vil være forsiktig med å trekke bastante konklusjoner, men opplever Shugden-bevegelsen som en gruppe som uttrykker seg på en lite tillitsvekkende måte.

- Dette er et sørgelig fenomen. Det er stort sett vestlige tilhengere som reiser rundt og demonstrerer. Det gjør at holdningene til Shugden blir mer negative, sier han.

 1. Les også

  Slik er Dalai Lamas program i Norge

 2. Les også

  Dalai Lama: - Hvorfor skulle jeg være skuffet?

 3. Les også

  Ingen Dalai Lama i denne sal

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Noe stinker i dagligvarebransjen

 2. OSLOBY

  Til Stortinget for strengere drosjepolitikk

 3. OSLOBY

  Våte, kalde og kjempefornøyde

 4. OSLOBY

  Innelåst på toalettet

 5. OSLOBY

  Clear Channel trekker seg fra omstridt bysykkelanbud

 6. OSLOBY

  Finnmark stiller med åtte barn i Oslos 17. mai-tog