Osloby

Inferno-festivalen: Utvidet til fire dager – opplever rekordsalg

Infernofestivalen kuttet klubbdagen onsdag og la søndagen til i hovedprogrammet. Nå er festivalen så å si utsolgt.

Satyricon topper plakaten på Rockefeller selveste påskeaften. Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 • Harald Fossberg
  journalist

– Da vi skulle oppsummere fjorårets festival, så vi at klubbdagen ikke fungerte slik vi hadde tenkt. En årsak var at mange av dem som jobbet med festivalen var helt utslitt allerede første dag, etter å ha sjauet rundt om på byens klubber. Derfor bestemte vi oss for å flytte all aktivitet under samme tak og utvide med søndagen, sier Jan-Martin Jensen, arrangements- og bookingansvarlig i Inferno.

– Det ble enklere for alle parter: Nå går logistikken opp for oss, og publikumsinteressen har vært enorm: Dette er det beste billettsalget noensinne, sier presseansvarlig Runar Pettersen.

En tredjedel fra utlandet

Firedagerspassene til festivalen er utsolgt, det samme er dagsbilletter til fredag og lørdag, og det er kun en håndfull billetter igjen til torsdag og søndag.

Det har vært usedvanlig stor pågang fra utlandet i år. Over 30 prosent av billettene er solgt til land som USA, England, Italia, Mexico, Australia, Japan, Canada, Tyskland og Spania.

Jan-Martin Jensen tror at årets booking kan ha vært en årsak:

– Vi har også vært heldige med å få de bandene vi har ønsket. Noen ganger er timingen et problem – at band er på turné i Australia eller i studio når festivalen går av stabelen, sier han.

En annen fordel ved å samle alt under ett tak, er at man har kunnet øke antall band.

Tsjuder er blant bandene som spiller under årets Inferno-festival. Foto: Storfjell, Ingar

Band med spesielle konserter

Inferno holder stand blant landets festivaler: Dette er 18. gang festivalen arrangeres, og i år har man også en del jubilanter som byr på eksklusive konserter. Emperor spiller sitt banebrytende album Anthems to the Welkin at Dusk fra 1997, Dark Funeral feirer sitt 25-årsjubileum mens 30-årsjubilanten Grave spiller et sett med materiale fra 1986 (da de het Corpse) til 1991.

– En del band vil gjøre spesielle konserter her, og det setter vi pris på. Her får de lenger spilletid enn andre festivaler og kan slippe seg mer løs, mener Jan Runar Pettersen, som også nevner at mange, både band og publikummere, skryter av den intime stemningen.

– Vi er jo ingen utendørsfestival, alt foregår innendørs.

Norske Emperor spiller på Inferno langfredag. Ved siden av å spille solokonsert lørdag inviterer Ihsahn (bildet) til gitarklinikk. Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Mer enn musikk

Ved siden av å være en musikkfestival, har Inferno også en bransjedel med konferanse, tromme- og gitarklinikker der Cato Bekkevold (Enslaved) og Ihsahn (Emperor) forteller og gir tips. Det blir også førpremière på filmene Rockabul og Heavy Trip, auksjon og paneldebatter.

Konferansedelen foregår på Infernos offisielle hotell Scandic St. Olavs Plass, som er fylt av presse, artister og metalfans denne påsken. Pågangen er så stor at man også har tatt i bruk «søsterhotellet» på Holbergs plass.

Selv om Inferno har kuttet ut klubbdagen, vil det være muligheter for dem som vil varme opp onsdag:

– Plateselskapet Indie Recordings har en egen kveld på Hard Rock Café der folk med firedagerspass kommer inn gratis, og Revolver spurte oss om det var OK at de hadde et arrangement samme dag. Det synes vi bare er bra, ler Jan-Martin Jensen.


Her er ekspertenes Inferno-anbefalinger

Helle Stenkløv, programleder Jernverket Foto: Privat

Helle Stenkløv, programleder i Jernverket på Radio Rock

Earth Electric
John Dee, fredag kl. 21.30
Rune «Blasphemer» Eriksen (Mayhem, Aura Noir) og Carmen Simões (Ava Inferi) har laget en progga gothrock-gryte krydret med Deep Purple, Ghost og Black Sabbath.

Vanhelgd
John Dee, lørdag kl. 20.30
Å spille old school death metal i 2018 er ingen spøk. Kruttet er alt funnet opp, men svenske Vanhelgd mestrer kunsten og kombinerer melodisk teft med morbide og makabre riff.

Napalm Death
Rockefeller søndag kl. 20.30
Slik låter det når crustpunk, death metal og hardcore får barn, og barnet gjør opprør! Napalm Death er blant grindcorens grunnleggere, og de har satt evige spor i undergrunnens katakomber.

Carpathian Forest
Rockefeller, søndag kl. 0.15
Stygg, stinkende, fiendtlig og ikke minst legendarisk black metal. Deres første album på 12 år er i emningen, så det blir spennende å se hva Nattefrost og gjengen finner på.

Runa Strindin, festivalsjef Midgardsblot Foto: Kenneth Sporsheim

Runa Strindin, festivalsjef Midgardsblot

Satyricon
Rockefeller lørdag kl. 22.45
Bandet leverer solid black metal av beste sort! Sigurd Wongraven klarer mesterstykket å skape avansert men likevel tilgjengelig metal som til tider skaper allsang i piten.

Fleshgod Apocalypse
Rockefeller fredag kl. 0.15
Dette er et band som blander brutal teknisk death og symfonisk metal med stort hell. Italienerne henter mye inspirasjon fra de klassiske operaene både i tekst og uttrykk, noe som gir en helt spesiell og teatralsk liveopplevelse.

Nordjevel
Rockefeller lørdag kl. 16.30
Blander den tradisjonelle black metal-stilen med melodiøse folketoner og skaper et herlig beksvart og fengende lydbilde som river deg med fra første riffet.

UADA
John Dee torsdag kl. 21.30

Amerikansk black metal på sitt beste. Bandets drivende lydlandskap er mørkt, men samtidig energisk og med en uimotståelig groove. Det er helt tydelig at disse gutta har hørt mye Darkthrone og Burzum.

Espen Nørvåg Slapgård, redaktør Metal Hammer Norway Foto: Privat

Espen Nørvåg Slapgård, ansvarlig redaktør Metal Hammer Norway

Krakow
Rockefeller lørdag kl. 18
De er helt enkelt et av landets desidert beste liveband uansett sjanger, og leverer alltid til hakeslepp, gåsehud og ren eufori.

Ahab
John Dee lørdag kl. 22
Smått progressiv og hypnotisk maritim doom som veksler mellom vakkert og vondt så man blir deilig sjøsyk.

Electric Wizard
Rockefeller søndag kl. 22.15
Deilig ond doom som kombinerer alle de tingene som gjør livet verdt å leve: Satan, horror, dop og sex. Og de tyngste og slemmeste riffene på jord.

Djevel
Rockefeller søndag kl. 17.30
Et av landets beste svartmetallband! Slapp nettopp sitt femte album, Blant Svarte Graner, som allerede er en sterk kandidat til årets norske.

Asbjørn Slettemark, musikk- og TV-serieanmelder i Aftenposten Foto: Carl Martin Nordby

Asbjørn Slettemark, musikk- og TV-serieanmelder i Aftenposten

Memoriam
Rockefeller lørdag kl. 19.30
Til hverdags trenger man kjøttkaker med poteter og saus, og når det kommer til death metal er Memoriam akkurat det: Enkel kvalitet. Feite riff og tekster om krig.

One Tail, One Head
John Dee torsdag kl. 21.15
De er gladere i kvalmende røkelse enn en busslast indiske guruer, men er likevel et av Norges beste liveband. Darkthrone-inspirert, men med sin tydelige trønderske black metal-vri.

Emperor
Rockefeller fredag kl. 22.15
Black metal spesielt eller norsk rockemusikk generelt blir ikke mer storslagent og overveldende enn Emperor. Grunn alene til å tilbringe påsken i Oslo.

Obituary
Rockefeller torsdag kl. 0.15
Deilig, seig retro Florida-death metal som er like punkete og underholdende som det er blytungt. Tenk at de snart fyller 30 år som band!

Les mer om

 1. Festival
 2. Musikk
 3. Påske
 4. Asbjørn Slettemark

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lyden av et norsk metalband som klatrer stadig nærmere toppen

 2. BYLIV

  For en helg!

 3. BYLIV

  Her er 10 tips for helgen

 4. KULTUR

  Slik blir konsert- og festivalåret 2020

 5. BYLIV

  Ingen grunn til å holde sengen - her er 10 tips for helgen

 6. BYLIV

  Her er 10 ting å gjøre i Oslo i helgen