Osloby

Gerhard Heiberg: – Jeg hadde mistet all troverdighet. Jeg måtte bort.

Neste uke blir en skjebneuke for søknaden om Oslo-OL. Nå forteller Gerhard Heiberg hvorfor han trakk seg tilbake og heller valgte å jobbe i kulissene etter OL i Sochi.

Gerhard Heiberg gjorde seg kontroversiell med flere utspill under vinterlekene i Sotsji. Deretter ble det stille fra det mektige IOC-medlemmet. Her sammen med OL-direktør ELi Grimsby og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland. Eeg, Jon

 • Henrik Arneberg

– Jeg hadde mistet all troverdighet. Jeg måtte bort. Det var mange saker på en gang jeg skulle uttale meg om. Mine opptredener i mediene ødela mer og mer og bidro til at entusiasmen rundt et OL i Oslo ble fullstendig borte. Jeg trakk meg derfor tilbake og begynte å jobbe i kulissene i stedet, sier Gerhard Heiberg til Dagens Næringsliv lørdag.

— Ødela for flertall

Heiberg, som i 20 år har trukket i trådene i Den internasjonale olympiske komité (IOC), forteller nå hvorfor han har holdt seg unna mediene de siste syv månedene. Han mener hans opptredener i mediene fra Sotsji, blant annet i forbindelse med sørgebånd-saken der broren til en av løperne på det norske kvinnelandslaget i langrenn døde, ødela mer enn de hjalp for å få et OL-flertall i Norge.

Alt skjedde rett etter at Oslo hadde stemt ja til OL i en folkeavstemning. Han forteller at hans kollegaer, blant annet idrettspresident Børre Rognlien, støttet ham i avgjørelsen.

— Uansett hva jeg sa, fikk jeg kjeft og skyllebøtter. Det sto at jeg syntes nordmenn var arrogante, at jeg var kynisk og ussel. Kritikerne fikk fritt spillerom, og hver gang jeg prøvde å forklare noe, ble det misforstått og vridd på. IOC og jeg fikk skylden for de russiske kostnadsoverskridelsene og alt som var galt. Jeg lurer nesten på om det finnes folk som tror IOC har vært med på å invadere Ukraina. Vi som jobber i IOC, har helt sikkert mye å lære når det kommer til kommunikasjon, for nå var vi korrupte og stormannsgale. Og den største skurken av alle var Gerhard Heiberg, sier Heiberg selv.

Les også:

Les også

Har du egentlig peiling på hva Oslo-OL vil innebære? Her er svarene.

Skjebneuke for OL

Allerede onsdag kan kampen om Oslo-OL være avgjort. Bakgrunnen er at Høyres stortingsgruppe trolig vil stemme for å gi statsgaranti for det kostbare arrangementet.

Aftenposten skrev denne måneden at Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland forventer at Regjeringen følger opp med et OL-ja, dersom et tydelig flertall i stortingsgruppen støtter en søknad i høst.

Aftenposten har tidligere vært i kontakt med 47 av Høyres 48 representanter på Stortinget:

 • 26 representanter sier de i utgangspunktet er positive til OL.
 • 10 sier de ligger an til å si nei.
 • 11 sier de avventer regjeringens forslag og behandlingen i Stortinget.
  Stortingspresident Olemic Thommessen, som ikke besvarte Aftenpostens henvendelser, har tidligere uttrykt støtte til et Oslo-OL. Kilder på Stortinget har opplyst til Aftenposten at de tror det vil være svært vanskelig for Arbeiderpartiet å si nei til OL, dersom Høyre sier ja. De to partiene har flertall på Stortinget og kan dermed alene avgjøre OL-spørsmålet.

Regjeringen er ventet å legge frem saken for Stortinget i slutten av oktober.

Flere hundre millioner på lobbyvirksomhet

Aftenposten har fulgt OL-prosessen tett den siste tiden og blant annet vist at det så langt er brukt omtrent 200 millioner kroner på søknadsarbeidet.

Det er Oslo kommunes egen OL-etat, «Oslo 2022», som har de klart største utgiftene knyttet til OL-søknaden. Siden opprettelsen av etaten i juni 2012 er det brukt 175 millioner kroner på å få OL til Oslo i 2022.

I budsjettet for 2014 ligger det ytterligere 47 millioner kroner, så innen utgangen av året kan etatens OL-regning ha kommet opp i 222 millioner kroner. I kommunens økonomiske fireårsplan ligger det også inne en ramme på 108 millioner kroner for 2015.

 1. Les også

  Stortinget får ikke vite IOC-krav før OL-beslutningen

Relevante artikler

 1. SPORT

  OL-krangel så busta fyker på Twitter

 2. SPORT

  Har brukt 200 millioner på et OL folk ikke vil ha

 3. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 4. SPORT

  Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

 5. SPORT

  Oslo lover å ta større del av OL-regningen

 6. SPORT

  Idrettsleder raser mot OL-utredning i Lillehammer: – Det er en del folk sørpå som mangler sosiale antenner