Osloby

Rottelik, rottemøkk og flytende motorolje på tørrfisklager

Rottemøkk, råtnende rottelik og tørrfisk hardt angrepet av skadedyr. Dette var blant funnene i aksjonen mot tørrfiskhandel til Afrika forrige uke.

Denne containeren med tørrfisk ble stoppet på Hjortnes-kaia for kort tid tilbake. Midt i alle tørrfisken er det plassert en lastebilmotor som lekker olje. Oljelekkasjen er forsøkt stoppet med en liten bøtte. Mattilsynet

 • Einar Haakaas

Rottelik ble funnet like ved tørrfisken. Mattilsynet

Rottemøkk taler sitt tydelige språk om hygienen rundt lagringen av tørrfisk. Mattilsynet

Her er tydelige spor av gnagere på tørrfisken ment for menneskeføde. Mattilsynet

Rustne vrak fulle av tørrfisk ble plombert av Mattilsynet. Mattilsynet

En gammel, utrangert russebil ble brukt som lager for tørrfisk. Mattilsynet

Aftenpostenskrev forrige uke om aksjonen mot eksport av bilvrak, tørrfisk og bleier til Afrika.

Umerket fisk og mistanke om «svart» fiskesalg er blant resultatene i aksjonen som førte til at syv personer med ulovlig opphold ble pågrepet og vil bli utvist.

Her kan du lese mer om aksjonen:

Les også

Syv skal utvises etter tørrfiskaksjon på Alnabru

Døde rotter, møkk og gnagemerker

Seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet ser svært alvorlig på funnene etter oppsummering av aksjonen.

— Tørrfisken var spist på av rotter og var lagret i gamle bilvrak. Bilene er skitne og rustne. Denne måten å lagre tørrfisk på kan føre til forurensing av sekker og tørrfisken. Det kan også danne seg kondens som kan føre til at tørrfisken mugner, sier Øymo.

Mattilsynets egne bilder taler sitt tydelige språk.

Rottelik, rottemøkk og tørrfisk med gnagemerker viser hva som har foregått. Det er tatt beslag i et titalls varebiler og lastebiler fulle av tørrfisk.

Se forrige ukes aksjon her:

Beslaglagt tørrfisk skal destrueres

— Tørrfisken er helsefarlig og vi har fattet vedtak om omsetningsforbud og om at tørrfisken skal destrueres. Flere av partiene var heller ikke merket slik de skulle være, og det var dermed umulig å finne frem til produsenten og hvor fisken kommer fra. Det er uoversiktlig hvilke firmaer som har drevet med omsetning av tørrfisken, og hvor varene skulle leveres. Vi jobber videre for å få klarlagt dette. Vi vurderer også politianmeldelse, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo.

Hun forsikrer at de vil følge saken tett fremover. Blant annet vil de jobbe med å nøste opp ansvarsforhold knyttet til tørrfiskhandelen.

Container med motorolje og tørrfisk stoppet

For et par uker siden ble en container stoppet under en kontroll på Hjortnes-kaia i Oslo. Den var full av tørrfisk på vei til Nigeria. Men containeren inneholdt også en lastebilmotor. Den lekket olje som trakk inn i tørrfisken. Mattilsynet tok affære og stoppet containeren.

Også for halvannet år siden var det en aksjon mot det samme miljøet. Kontrolletatene vil se nøyere på handelen med tørrfisk og gamle biler til Nigeria.

Etter det Aftenposten erfarer ønsker de å følge pengestrømmen, og sjekke om det er økonomisk kriminalitet knyttet til eksport av tørrfisk og gamle biler.

Les flere saker om økonomisk kriminalitet:

Les også

Tiltalt for å ha laget fiktive skattefradrag for nær 2000 personer

Les også

Dømt til fem års fengsel etter å ha vasket 19,5 mill. 

Les også

Politiet skifter strategi i jakten på «skitne» bilvasker

Daglig leder for firma blir utvist fra Norge

De pågrepne i aksjonen er syv menn. Fire kommer fra Nigeria. De tre andre kommer fra Ghana, Kamerun og Togo.

En av de syv pågrepne med ulovlig opphold i Norge står oppført som styreleder i et transportfirma som holder til i Strømsveien rett ved Alfaset gravlund. Firmaet ble opprettet i fjor, men styrelederen utvandret offisielt til Danmark januar i år. Siden har han oppholdt seg ulovlig i Norge i lange perioder.

Virksomheten har i lengre tid vært i kontrollmyndighetenes søkelys.

Gikk til aksjon på fem adresser

Tollregionen i Oslo og Akershus ledet aksjonen onsdag. I tillegg var to politiavdelinger, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, tre avdelinger i skatteetaten samt Kemneren i Oslo med på aksjonen.

Kontrollmyndighetene går til aksjon på Alnabru Dan P. Neegaard

Det var aksjoner på fem adresser, som omfattet forretningsadresser og privatadresser hvor det er registert firmaer.Kontrollen gjaldt også en som handler med tørrfisk og to spedisjonsfirmaet som holder til på Alnabru og Alfaset. Det er også sjekk av ansatte som en del av kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Her kan du lese flere saker om kriminalitet i arbeidslivet:

Les også

Vil inndra 104 mill. fra mafia-tiltalte i Lime-kjeden

Les også

Storaksjon på Østlandet: Skal ha avlyttet telefonene til hovedsiktede i lang tid 

Tørrfisk tettpakkes i gamle biler

Et par dager i juni i år fulgte Aftenposten med på aktiviteten i området rett ved jernbanelinjen på Alnabru. På tomten står det parkert bortimot hundre gamle varebiler, flesteparten av merket Toyota Hiace.

Kvinner og menn kommer gående med små traller. På trallene er det stablet bleiepakker i høyden. Etter en kort samtale leveres bleiene.

Her er bildene Aftenposten tok fra området i juni i år:

Litt senere ser vi nøyere på bilene som står parkert. Hvert eneste ledige luftrom i bilene er pakket med bleier. Bleier er råbillige i Norge, fordi kjedene vil trekke til seg barnefamilier som kunder.

Men etterhvert som grupper kjent som «bleiemafiaen» tømte norske butikker for bleier, ble det innført begrensning på kjøp.

Men en bleiepakke til 50 kroner får visstnok doblet sin verdi i Nigeria.

Aftenposten fulgte aktiviteten på Alnabru

Området på Alnabru flyter over av bildeler og rot. Mens Aftenposten overvåker plassen i juni er det full aktivitet på området:

Gamle biler taues inn på tomten. Plutselig dukker det opp en trailer fra Lofoten, fullastet med tørrfisk som losses og plasseres ute på tomten hvor den blir stående en stund. Etter hvert ser vi hvordan tørrfisken lastes inn i de gamle bilene sammen med bleier.

Etter det Aftenposten kjenner til kjøpes bilene for rundt 10.000 kroner, eller litt over vrakpanten på 2400 kroner. I Nigeria kan bilene settes i stand og selges for det seksdobbelte. Prisen på frakten for en bil skal være rundt 10.000 kroner.

Container på vei til Drammen havn

Datoen er 9. juli i år. En semitrailer laster opp en container fra Alnabru og kjører av gårde, og vi i Aftenposten legger oss på hjul. Ferden går gjennom Oslo, og ut på E18.

Aftenposten fulgte i sommer en container fra området på Alnabru til Drammen havn. Ørn E. Borgen

Etter en 25 minutter ender turen på kaia i Drammen.— Den skal til Afrika, svarer sjåføren Aftenposten kontaktet på kaia i Drammen.

- Hva er det i containeren?

— Ifølge fraktbrevet er det bildeler, svarer sjåføren.

For ordens skyld: Vi har ikke fått bekreftet om akkurat denne containeren inneholdt andre varer eller om det var knyttet noen ulovlighet til eksporten.

Kjøp og salg av biler var starten

Kjøp og salg av varebiler i et nigeriansk miljø i Norge satt Tolletaten på sporet av dette miljøet. Enkeltpersoner har kjøpt og solgt flere hundre biler i året. Dette har ofte skjedde ved hjelp av falsk identitet, eller i navnet til personer som har forlatt Norge forlengst.

Blant annet skal noen ha kjøpt et stort antall biler i navnet til en død person. Enkelte skal ha i korte perioder stått som eier av over tusen biler i løpet av kort tid.

Her sjekkes bilene parkert på Alnabru. Dan P. Neegaard

Systemet er slik at salget går gjennom flere ledd for å skjule sporene. Det foreligger flere store skattekrav på personer som har drevet denne typen bruktbilhandel i gråsonen. Flere av dem som er tatt har levd på Nav-støtte mens de drev bruktbilhandel.Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med de berørte firmaene som driver virksomhet på Alnabru-området for å få en kommentar uten at vi har lykkes.

Les mer om bilsvindel:

Les også

Notorisk svindler tiltalt igjen: – Kjøpte milliontomt for 320 kr

Les også

Kvinne svindlet til seg 29 biler

Les også

Lurt til å selge luksusbil for 545 kroner

Mistanke om salg av «svart» tørrfisk

Fiskeridirektoratet, som var med på aksjonen, bekrefter funn av umerket tørrfisk på området. All fisk som tas på land i Norge for salg skal dokumenteres.

— Vi vil se videre på dokumentasjonen av tørrfisktransaksjonene knyttet til dette miljøet. Dermed vil vi sjekke om fisken er tatt opp på lovlig vis eller om den er solgt på en ulovlig måte, sier seksjonssjef Frank Ove Olsen i Fiskeridirektoratet.

Miljødirektoratet har funnet ekstrem forurensning på området hvor tørrfiskhandelen har pågått. Tollvesenet har avskiltet biler, og Skatt øst starter nå et bokettersyn mot involverte selskaper.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her ser du Premier League på pub i Oslo

 2. OSLOBY

  Byrådet vil selge Hausmannskvartalet til privat utbygger likevel

 3. OSLOBY

  Skattetallene: Her er Oslos rikeste og fattigste nabolag

 4. OSLOBY

  Byrådet vil bruke 2,3 mrd. på å kjøpe flere kommunale boliger

 5. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år

 6. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland