Osloby

Nå er det dødt løp i Oslo

Forspranget Ap hadde til Høyre tidligere i år, er tapt for lengst. Men de borgerlige er likevel taperne på målingen.

- Jeg har aldri regnet med at dette skulle bli lett, sier Raymond Johansen (t.v.), førstekandidat for Ap. Stian Berger Røsland (t.h.), sittende byrådsleder og Høyres andrekandidat, er fornøyd med å ha innhentet forspranget Ap hadde tidligere i år. Ørn E. Borgen

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Dette blir jevnt og hver stemme vil telle. Det er nå vi begynner å mobilisere for fullt. Nå skrus temperaturen opp. De som til slutt vinner, vil gjøre det med små marginer. Men jeg tror det vil tippe vår vei.

Meningsmålingsfrasene kommer på rekke og rad fra byrådslederkandidat Raymond Johansen i Ap. Men kanskje ikke uten grunn.

Om dagens måling blir valgresultatet, vil de fire borgerlige partiene manglet én bystyrerepresentant for å få et nytt flertall sammen: 29 mot 30.

— Jeg tror det vil tippe vår vei fordi velgerne ser at byen mangler full barnehagedekning og at tilstanden i eldreomsorgen ikke er god nok. Det er prekært å få ryddet opp i dette som Høyre gjennom 18 år ikke har klart, sier Johansen.

Det er bare mindre endringer i oppslutningen om Høyre og Ap i dagens måling -sammenlignet med Aftenpostens måling fra før sommeren. Høyre er fortsatt størst på 31,1 prosent, med Ap hakk i hel på 30,7 prosent.

— Ap ligger på et lavere nivå enn de gjorde i vinter. Den gangen så det ut som det skulle bli et skifte i Oslo, nå er dette høyst usikkert. Det er omtrent dødt løp mellom blokkene, sier daglig leder Thore G. Olaussen i Respons, som har utført målingen.

— Umulig å spå

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er fornøyd med å ha innhentet Ap-forspranget. På det meste var det på over 10 prosent.

— Det ser ut som nivåene har stabilisert seg. Se bare tilbake til mars, da var det et helt annet bilde. Nå er valget «too close to call». Hvem tar det siste mandatet? Det er umulig å spå, sier Røsland.

Han tror venstresidens knappe forsprang i målingen kan hentes inn i sluttspurten.

— Jeg opplever en positiv stemning. Folk vil gjerne høre på det vi har å si, sier Røsland.

Det er Rødt som øker mest i dagens måling og dermed vipper mandatfordelingen i venstresidens favør.

— Det er jeg glad for! Jeg tror mange ønsker seg et skifte. Men skal det også bli en ny politikk, trengs det er sterkt Rødt, sier partileder og førstekandidat Bjørnar Moxnes.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning trekker frem MDG som en vel så stor utfordring for Ap og Ramond Johansen.

mandater-aZAk_G4nd8.jpg

— Hvis MDG havner på vippen, slik det ligger an på denne målingen, vil Johansen få en utfordring med mange partier som skal bli enige, sier valgforskeren.

MDG tredje størst

Valgforskeren mener noe av det mest oppsiktsvekkende er hvordan MDG ser ut til å ha etablert seg som et mellomstort parti i Oslo. I dagens måling får de 8,7 prosent og er tredje størst.

Byrådsleder Røsland har flere ganger vært tydelig på at han regner MDG som et venstresideparti. Selv sier MDG de vil forhandle med begge sider – men først etter valget.

— Det får stå for Høyres regning. Vi tror vi kunne vært en mer konstruktiv samarbeidspartner enn hva Frp er. Spesielt dersom Høyre mener alvor med at de ønsker å gjøre Oslo klimavennlig, sier Lan Marie Ngyen Berg, førstekandidat for MDG.

Raymond Johansen er mest opptatt av å vinne valget enn å spekulere på potensielle problemer på grunn av sterke støttepartier.

— De har akkurat samme utfordring på høyresiden. De er slettes ikke enige om alt der heller, sier han.


**_Usikker på hva du skal stemme?

Ta Oslo-valgomaten vår her._**

 1. Les også

  Kamp på kniven i Oslo

 2. Les også

  Rødt går mest frem i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Katastrofemåling for Frp i Oslo - får bare 3 prosent

 2. OSLOBY

  Dobling og rekord for MDG – men også bompengepartiet stormer frem

 3. KOMMENTAR

  Her er de fire mest sannsynlige utfallene av Oslo-valget

 4. POLITIKK

  Venstre svarer på MDGs invitasjon: Åpner for samtaler med MDG i Oslo

 5. OSLOBY

  Venstresiden skyter ned MDGs bompenge-forslag

 6. OSLOBY

  I 24 år har de vært ute av Oslo-politikken. Nå kan de gjøre comeback.