Osloby

Flere voldtekter - ikke flere ansatte

Voldtektssaker har økt kraftig de siste årene, men antall etterforskere som jobber med voldtekter har vært stabilt.

 • Forf>
 • <forf>christine Engh <

Antall anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk i Oslo har økt jevnt og trutt siden 1994, da politiet fikk 83 anmeldelser. For ti år siden, i 1997, ble det anmeldt 105 voldtekter og forsøk på voldtekt. Og i fjor fikk politiet inn 169 saker.Hittil i år har politiet registrert 15 overfallsvoldtekter og -forsøk, medregnet de som skjedde nyttårsaften. Det er et unormalt høyt tall. Økningen har imidlertid ikke ført til noen ekstra satsing. De siste ti årene har 15 etterforskere jobbet ved sedelighetsavsnittet. Til enhver tid er noen på kurs, i permisjon eller instruktører ved politihøyskolen. — Det kan få alvorlige konsekvenser, sier politiadvokat Sjak Haaheim, nestleder i Oslo politiembetsmannsforening.- Resultatet av at man ikke bruker tilstrekkelig med ressurser i alvorlige straffesaker som voldtekter, er i ytterste konsekvens at gjerningsmannen kan gå fri. I tillegg gjør ikke samfunnet den jobben samfunnet skal for ofrene, nemlig oppklare saken, sier han.

Et press

Terje Kristiansen, leder ved volds- og sedelighetsseksjonen, understreker at flere av sakene er blitt mer krevende. - Får dere gjort en god nok jobb med de ressursene dere har?- Det får andre vurdere. Men det er ingen tvil om at det er et veldig press på dette saksfeltet nå, og at det er naturlig å styrke det, sier han.I disse dager omorganiseres seksjonen. Det er foreslått 18 nye stillinger, brorparten av dem til drapsetterforskning. Haaheim er ikke imponert.- Det nytter ikke styrke etterforskersiden når man ikke samtidig styrker påtalesiden. Det blir bare å skape en ny propp i systemet, sier han.

- Statsråden må ta ansvar

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp), mener at justisminister Knut Storberget (Ap) må på banen og ta ansvaret for politiets situasjon.- Storberget må selvfølgelig gi Oslo-politiet mer penger. Voldtekter er så tøffe overgrep, de er så nedverdigende og grusomme, at de selvsagt må prioriteres. Storberget må sette politiet i stand til å gjøre en skikkelig jobb i disse sakene, sånn at kvinner i Oslo kan føle seg trygge på gaten, sier hun.

Kan ha voldtektsmannens DNA

Politiet beslagla i går kniven som ble brukt da en mann truet tre voldtektsofre natt til søndag.Det vil kunne lette etterforskningen betydelig. Det betyr at politiet trolig sitter med voldtektsmannens DNA, muligens også hans fingeravtrykk. DNA blir dermed politiets viktigste spor i arbeidet for å finne gjerningsmannen, som i løpet av et kvarters tid natt til søndag overfalt og forsøkte å voldta tre kvinner.- Vi har sikret det som er mulig å sikre av spor på åstedene, men noe ut over det kan vi ikke kommentere noe, sier Terje Kristiansen, leder av volds- og sedelighetsseksjonen.Ifølge Dagbladet ble kniven funnet i en leilighet i Trondheimsveien 8, der mannen forsøkte å voldta en 21 år gammel kvinne. Overfallsmannen stakk en mann i halsen med kniven, da han forsøkte å hindre ham i å gjennomføre voldtekten. Voldtektsmannen skal ha mistet kniven før han rømte fra stedet.I løpet av natt til i dag har politiet fått inn en rekke tips og observasjoner i de tre overfallssakene, men ingen tips på navngitte personer. I går gjennomførte politiet en rundspørring i nabolaget på nedre Grünerløkka, uten det store utbyttet.

Tatt på DNA-spor

En 27 år gammel mann sitter nå varetektsfengslet, siktet for voldtekt, voldtektsforsøk og drapsforsøk på to kvinner på Grønland nyttårsaften. Hans DNA ble funnet i sæd hos den voldtatte kvinnen, og det ble funnet rester av hans DNA på halsen til kvinnen som ble overfalt. Hvis man ikke hadde funnet mannens DNA i disse sakene, ville mannen trolig gått fri, får Aften opplyst hos politiet.

 1. Les også

  Etterlyser helten

 2. Les også

  Mindre politi - ikke mer vold

 3. Les også

  Oslo-politiet jager voldtektsdesperado

 4. Les også

  Overfallsvoldtekter og forsøk i Oslo

 5. Les også

  Voldtektsbølge i Oslo

 6. Les også

  - Trenger mer politi

 7. Les også

  Hvor er politiet?

 8. Les også

  - Ikke gå alene

 9. Les også

  "Trine"s nabo overfalt

 10. Les også

  &laquo;Han tok tak i armen min, og dro frem kniven&raquo;

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Eier ennå boligselskapene

 2. OSLOBY

  Får ikke drikke brus med sukker på skolen

 3. OSLOBY

  Regelendring kan gi frislipp for skogshugst i Marka

 4. OSLOBY

  Kraftig brann i Oslo-bygård. 22 personer evakuert.

 5. OSLOBY

  Oslo kommune får si nei til private barnehager

 6. OSLOBY

  Politiet grep ikke inn da Brann-supportere tente opp bluss