Osloby

Byttet ut ordet sex med kjeks for å lure Facebook

Sex og samfunns chat-tjeneste får ikke lov til å reklamere for undervisning på grunn av navnet. Nå tyr de til humor og kamuflasje for å nå ut til unge på sosiale medier.

Ordet «sex» blir byttet ut med «kjeks» i Sex og samfunns nye kampanje for chattetjenesten, for å være i tråd med Facebooks retningslinjer. Sex og samfunn

 • Sol Sigurjonsdottir

Med jevne mellomrom har Sex og samfunns annonser blitt slettet på Facebook.

Organisasjonen får beskjed fra Facebook om at innholdet ikke er i tråd med deres lover og regler.

Selv har de tenkt at dette har skjedd rett og slett fordi organisasjonens navn inneholder ordet «sex». Den lanserte i høst en ny chat-tjeneste for unge opp til 25 år i høst, men har hatt problemer med å promotere denne tjenesten på sosiale medier.

— Det kan virke som om Facebook tror vi reklamerer for salg av seksuelle tjenester, men vi driver en meget seriøs organisasjon. Vi ble veldig overrasket da annonsene våre ble stoppet. Vi feirer 45 år som organisasjon denne uken, og er en tung aktør som i lang tid drevet med seksualopplysning. Det er synd om informasjonen ikke når ut fordi det er viktig at unge har et sted de kan spørre om sex og problemstillinger relatert til sex og seksualitet, sier Maria Røsok, daglig leder i Sex og samfunn.

 • Les også: Gratis prevensjon skal få ned aborttallene

Lanserer «kamuflasjekampanje» for å lure Facebook

Den nye chat-tjenesten tok over stafettpinnen etter at den populære SUSS-telefonen ble lagt ned i 2014 etter nesten 30 år i drift.

På Sex og samfunns chat kan man blant annet stille anonyme spørsmål om seksuell helse og seksuelt overførbare infeksjoner.

— Vi vet at det er for lite seksualundervisning i skolen. Debutalderen for å se porno på nett er 10 år, og med all de opplysningene man kan finne, er det viktigere enn noen gang at ungdommer får riktig informasjon om seksuell helse, sier Røsok.

Nå setter Sex og samfunn i gang en «kamuflasjekampanje» for å informere ungdom om tjenesten, hvor de bruker ordet «kjeks» i steder for «sex» på sosiale kanaler. Nå har de også byttet navnet på Facebook-siden sin til «Kjeks og samfunn».

Et av de nye bildene som ikke inneholder ordet «sex», som Sex og samfunn lanserer på Facebook. Sex og samfunn

— Vi har en kampanje hvor vi prøver å lure Facebook og spiller på ordbyttet. Det blir ganske morsomt når man spiller på «kjeks», og vi mener at man kan snakke om alvorlige ting selv i en tøysete form, forteller Røsok.

Stadig økende pågang

Chat-tjenesten er et lavterskeltilbud som er åpent for alle unge opp til 25 år over hele landet. Chat-tjenesten finner man på Sex og samfunns egne nettsider, og er åpen mandag til torsdag kveld fra klokken 17–20.

Ofte er pågangen så stor at flere står i kø for å få hjelp og veiledning. De fleste som bruker chat-tjenesten er mellom 16 og 20 år.

— Vi håper å kunne utvide i både tid og antall mennesker som svarer på vår chat i 2016. Nå er det omtrent 25 samtaler pr. kveld, og vi ser at det er en økende pågang fra ungdom fra alle fylker i Norge, sier Røsok.

«Kjeks» og samfunn Sex og samfunn

I likhet med dem man møter på klinikken, er det også helsepersonell som svarer på spørsmål over chat-tjenesten. På klinikken i Oslo var det 32.000 henvendelser i fjor, og 14.000 pasientkonsultasjoner.

Sex har ikke skylden

Facebook har ikke besvart Aftenpostens henvendelser. Heller ikke fra Spotlight PR, som håndterer pressehenvendelser til Facebook i Norden, har vi klart å få en kommentar.

I en e-post til Aftenposten hevder Victor Melander i Spotlight PR at annonser ikke stoppes fordi de inneholder ordet sex. Han viser til Facebooks annonseregler, men kan ikke si konkret hvorfor Sex og samfunns annonser ble fjernet uten å ha sett de aktuelle annonsene.

PS: Tirsdag formiddag kan det virke som om «kjeks» også ble trøblete for Sex og samfunn, da Facebook stoppet en av de nye annonsene som inneholder ordet kjeks. I informasjon fra Facebook får Sex og samfunn opplyst at «Det kan se ut som teksten deres i annonsen ikke er godkjent. Den refererer til personlige egenskaper». Hva slags personlig egenskap en «kjeksuelt overførbar sykdom» er, vites derimot ikke.

Også ordet kjeks ble problematisk på Facebook. Sex og samfunn

 1. Les også

  Her forlater tyven Plaza med de ghanesiske kronjuvelene

 2. Les også

  Kineser til Norge med striesekker fulle av mynter

 3. Les også

  Gratis prevensjon skal få ned aborttallene

 4. Les også

  Helseeksperter er oppgitt over manglende kunnskap om kvinnens underliv: Jomfruhinnen finnes ikke!

 5. Les også

  Aldri før har det vært registrert færre aborter blant tenåringsjenter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Alt du trenger å vite for å begrense det Facebook deler om deg

 2. KULTUR

  Advarer mot vaksinemotstand i lukkede Facebook-grupper

 3. OSLOBY

  «Vi har jo hørt rykter om at noen utfører blowjobs for å være med i skolerevyer, men vi vet ikke om noen selv som har gjort det»

 4. DEBATT

  Jeg trodde jeg kunne være meg selv på Facebook. Helt til jeg ble utestengt | Maria Amelie

 5. VERDEN

  Facebook lanserer egen kryptovaluta

 6. ØKONOMI

  Takket være rapportering til Facebook avverget svensk politi et selvmordsforsøk