Osloby

Operaen slaktes etter Justin Bieber-kaos

Konserten burde vært avlyst, mener festival- og utelivsgründer Runar Eggesvik.

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Han har Mono, Internasjonalen, Øyafestivalen og Bylarm på cv’en og lager nå kulturtilbud på den såkalte Sukkerbiten i Bjørvika. Fra sin arbeidsplass observerte han det han kaller en «ventet krise» på nært hold da Justin Bieber skapte hysteri i Oslo.

- Det som er spesielt, er at en så viktig institusjon later som det er en parkeringsplass på Alnabru som leies ut, ikke en scene i Norges mest trafikkerte kryss.

- Alle varselklokker ringte

Som et innspill til Oslo kommunes gransking av konsertskandalen går Eggesvik hardt ut mot Operaen og skriver i en e-post at byen ikke kan leve med mangelen på profesjonalitet fra en så stor scene i sentrum.

-  Det var ingen informasjon, ingen mat og drikke, og jeg mener det er mangel på respekt for et flott publikum. Alle med litt arrangementserfaring forventet minst 20.000 mennesker. Det kan ikke være sånn at Operaen skal fraskrive seg alt ansvar, sier Eggesvik.

Han forteller at broen over trafikkmaskinen var så stappfull av mennesker at den ristet. Og at det unge publikumet løp på kryss og tvers over bilveien for å komme nær sitt store idol. Eggesvik mener Universal må tåle kritikk for hemmelighold, men går hardt ut mot det han mener er svært svak håndtering fra Operaens side.

- Alle varselklokker ringte om at dette var ute av kontroll, og en ansvarlig arrangør hadde avlyst. Granskingen bør spørre hvorfor det ikke ble gjort.

Ble forespeilet 4000 fans

- Vi ble forespeilet noe helt annet enn det som faktisk ble realiteten, og det var på den bakgrunn vi sa ja til å leie ut, sier Cathrine Pia Lund, Operaens markeds— og kommunikasjonsdirektør.

De ble fortalt at det skulle deles ut 4000 billetter og at de 4000 menneskene skulle slippes kontrollert inn. Lund understreker at Universal var ansvarlig for hele arrangementet, inkludert informasjon og utdeling av vann. - Hvis vi skulle gjort noe annerledes, kunne vi insistert på at de trengte lengre tid til å planlegge. Og så er det helt åpenbart utleiers ansvar å sikre at de som leier har tatt hånd om sikkerheten. Det forsikret vi oss om både kontraktsmessig og muntlig.

Også Operaen har evaluert konserten og skal gi sin formelle tilbakemelding til Universal, men Lund ønsker ikke å kommentere dette ytterligere. Hun understreker at Bieber-konserten var en ekstraordinær hendelse og gjør det klart at de vil fortsette med å ha konserter på taket, også i sommer. I utgangspunktet kan hvem som helst leie Operataket, men hvert arrangement tas opp til vurdering av ledergruppen, forteller Lund.

Granskingsrapport klar i dag

I dag leverer Beredskapsetaten en rapport til byrådet, hvor de går igjennom hendelsesforløp og ser på hvorfor det oppsto problemer. Rapporten er foreløpig unntatt offentlighet.

- Vi er ute etter å sørge for at fremtidige store arrangementer blir gjennomført på en sikker og god måte, sier beredskapssjef Jon Birger Berntsen.

En rekke ulike aktører er intervjuet, blant annet Universal Music. Selskapet har i ettertid beklaget at noen fikk en dårlig opplevelse av arrangementet.

 1. Les også

  Det kunne gått riktig galt

 2. Les også

  Sikkerhetsselskapet: Bør kunne forvente mer av foreldrene

Tusenvis av fans trakk til byen og skapte kaos da idolet Justin Bieber skulle holde gratiskonsert på Operataket 30. mai. 10 personer ble sendt til legevakten, mens 78 andre ble behandlet for skader på stedet. Festival- og utelivsgründer Runar Eggesvik kritiserer Operaens rolle og mener konserten burde vært avlyst. Strømdahl Monica

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Skandalekonsert, kaos i gatene og politiutrykninger. Slik gikk det de forrige gangen Justin Bieber besøkte Oslo

 2. ØKONOMI

  Hun lokker nordmenn til å bli rike på nett-mynter

 3. OSLOBY

  «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»

 4. OSLOBY

  - Inne, men likevel utenfor

 5. OSLOBY

  Sørkedalen – mitt eldorado

 6. OSLOBY

  «Hva Oslo er? MMM!»