Osloby

Da «kuppern» datt

Kuppel i brann. Colosseum kino var en sensasjon da den sto ferdig i 1928. 15. februar 1963 - midt i skøyteesset Knut "Kuppern" Johannesens storhetstid - brant den. Og falt.

afp000667149-aAGuPCp6ca.jpg Finstad, Bjørn

 • Leif Gjerland
  Historieformidler

På lørdag kan vi minnes en brann. Minnes en brann? Javisst, det finnes enkelte branner vi aldri helt blir ferdig med.

«Dette har ikke hendt siden Ålesund brant» er et munnhell om en bybrann som skjedde for over 100 år siden. Og da middelalderbyen Oslo brant i 1624, åpnet den for den nye by Christiania. I tillegg kommer de enkeltbrannene vi aldri helt kan glemme.

Se flere bilder:

Les også

«Det blir ingen filmanmeldelse i dag. Colosseum brenner»

Brannen i Colosseum kino er en slik, og den huskes nok aller mest fordi den enorme kuppelen falt sammen.

Oslos stolthet

Colosseum kino med sin store kuppel var Oslos stolthet da den ble bygget på slutten av 1920-tallet, tegnet av arkitektene Hanssen og Iversen.

Alt var kolossalt; denne Oslos paradekino hadde verdens største kinosal i sitt slag og ble Norges fremste premièrekino. I 1955 ble bredfilmformatet Cinemascope installert, perfekt for filmopplevelser i en storsal som Colosseums. Etter at den ene storfilmen etter den andre hadde dukket opp på lerretet, kom 70 mm-fremvisere til Colosseum i 1960 og økte opplevelsene ytterligere.

Striekledt trekuppel

 1. februar i 1963 sto storfilmen Mytteriet på Bounty på programmet, og to kinomaskinister var tidlig på’n for å gjøre klar til prøvekjøring.

Hvordan en stikkflamme i sceneteppet oppsto, vites ikke, men ilden bredte seg fort. Kl. 09.45 ble brannen varslet. Biler fra fem brannstasjoner kom raskt, men brannen bredte seg raskere til den store striekledte trekuppelen.

Kl. 10.45 falt den ned i en enorm sky av ild, røyk og gnister. Et spektakulært syn som hadde vært en storfilm verdig, men dette var virkelig! Heldigvis kom ingen til skade, men Oslos paradekino var totalskadet.

Kuppel som Peterkirken

afp000504398-8rTRow954e.jpg Indrelid Trygve

I juli ble det bestemt at Colosseum skulle gjenoppbygges med selveste Sverre Fehn som arkitekt. Nå skulle kuppelen bli ti meter høyere enn den gamle, like stor som den på Peterskirken i Roma!Slik ble det, og i september 1964 ble Colosseum kino gjenåpnet med storfilmen Lawrence of Arabia. Og etter år med renovering, flere saler og omorganisering, er fortsatt Colosseum Oslos stolthet med en kuppel lik Peterskirkens.

afp000504398-8rTRow954e.jpg Indrelid Trygve

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Brann på Colosseum kino

 2. Capitols kuppel smuldrer opp

 3. NORGE

  Kartlagt: Det nye London

 4. A-MAGASINET

  Anders Hatlo er i gang med avskjedsforestillingene på Oslo Nye: – Teatermiljøet i Oslo helt annerledes enn da jeg begynte

 5. OSLOBY

  Nå er landets største kinosenter åpnet - dyreste billett koster 265 kroner

 6. REISE

  13 tips til Roma med barn