Osloby

Da «kuppern» datt

Kuppel i brann. Colosseum kino var en sensasjon da den sto ferdig i 1928. 15. februar 1963 - midt i skøyteesset Knut "Kuppern" Johannesens storhetstid - brant den. Og falt.

afp000667149-aAGuPCp6ca.jpg Foto: Finstad, Bjørn

 • Leif Gjerland
  Historieformidler

På lørdag kan vi minnes en brann. Minnes en brann? Javisst, det finnes enkelte branner vi aldri helt blir ferdig med.

«Dette har ikke hendt siden Ålesund brant» er et munnhell om en bybrann som skjedde for over 100 år siden. Og da middelalderbyen Oslo brant i 1624, åpnet den for den nye by Christiania. I tillegg kommer de enkeltbrannene vi aldri helt kan glemme.

Se flere bilder:

Les også

«Det blir ingen filmanmeldelse i dag. Colosseum brenner»

Brannen i Colosseum kino er en slik, og den huskes nok aller mest fordi den enorme kuppelen falt sammen.

Oslos stolthet

Colosseum kino med sin store kuppel var Oslos stolthet da den ble bygget på slutten av 1920-tallet, tegnet av arkitektene Hanssen og Iversen.

Alt var kolossalt; denne Oslos paradekino hadde verdens største kinosal i sitt slag og ble Norges fremste premièrekino. I 1955 ble bredfilmformatet Cinemascope installert, perfekt for filmopplevelser i en storsal som Colosseums. Etter at den ene storfilmen etter den andre hadde dukket opp på lerretet, kom 70 mm-fremvisere til Colosseum i 1960 og økte opplevelsene ytterligere.

Striekledt trekuppel

 1. februar i 1963 sto storfilmen Mytteriet på Bounty på programmet, og to kinomaskinister var tidlig på’n for å gjøre klar til prøvekjøring.

Hvordan en stikkflamme i sceneteppet oppsto, vites ikke, men ilden bredte seg fort. Kl. 09.45 ble brannen varslet. Biler fra fem brannstasjoner kom raskt, men brannen bredte seg raskere til den store striekledte trekuppelen.

Kl. 10.45 falt den ned i en enorm sky av ild, røyk og gnister. Et spektakulært syn som hadde vært en storfilm verdig, men dette var virkelig! Heldigvis kom ingen til skade, men Oslos paradekino var totalskadet.

Kuppel som Peterkirken

afp000504398-8rTRow954e.jpg Foto: Indrelid Trygve

I juli ble det bestemt at Colosseum skulle gjenoppbygges med selveste Sverre Fehn som arkitekt. Nå skulle kuppelen bli ti meter høyere enn den gamle, like stor som den på Peterskirken i Roma!Slik ble det, og i september 1964 ble Colosseum kino gjenåpnet med storfilmen Lawrence of Arabia. Og etter år med renovering, flere saler og omorganisering, er fortsatt Colosseum Oslos stolthet med en kuppel lik Peterskirkens.

afp000504398-8rTRow954e.jpg Foto: Indrelid Trygve

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå er landets største kinosenter åpnet - dyreste billett koster 265 kroner

 2. A-MAGASINET

  Anders Hatlo er i gang med avskjedsforestillingene på Oslo Nye: – Teatermiljøet i Oslo helt annerledes enn da jeg begynte

 3. OSLOBY

  For 80 år siden markerte Klingenberg kino starten på slutten for den lurvete forstaden Vika

 4. KULTUR

  Filmbransjen trues av tomme seter, men vil ikke hoppe over kinopremieren: – For å kompensere ville prisen blitt svært høy

 5. KULTUR

  Københavns rosa landemerke kan bli revet

 6. OSLOBY

  Skadene langt mindre enn fryktet etter brann i avfallsanlegg