Osloby

Veksthuset må vente - igjen

Millioner av kroner er brukt på forprosjektering og rammetillatelsen er gitt. Men det ble ikke gitt en krone til nytt veksthus på Tøyen i statsbudsjettet.

I 1998 vant Stein Halvorsen AS arkitektkonkurransen om veksthus på Tøyen. Illustrasjon: Stein Halvorsen as Handout

 • May Andrine Gran

I 1998 vant Stein Halvorsen AS arkitektkonkurransen om veksthus på Tøyen. Men fremdeles er ikke byggingen kommet noe lenger enn til millioner av kroner til prosjektering og en utstillingsmodell.

I 1998 vant Stein Halvorsen AS arkitektkonkurransen om veksthus på Tøyen. Men fremdeles er det ikke kommet noe lenger enn til en utstillingsmodell. Jan Tomas Espedal

Veksthuset i Botanisk hage har ventet siden 1930 på nytt bygg som skal vise truede planter. Etter flere år med intens planlegging og prosjektering var det meste klart i sommer. Plan— og bygningsetaten har godkjent reguleringsplanen. Men veksthuset ble ikke nevnt i mandagens statsbudsjett.

- Vi er utrolig skuffet, sier Arne Bjørlykke, museumsdirektør i Naturhistorisk museum.

I 1998 kunne veksthuset kostet drøyt 100 millioner kroner, men siden har prisen økt. Det siste prisanslaget fra Statsbygg i vår viste at det ville koste ca. 450 millioner kroner å bygge det nye veksthuset. Lenge har museet jobbet for å få penger fra det private, noe som har gitt resultater. Jens Ulltveit-Moe har bidratt med 50 millioner, Yara med ti, Eckbos legater med tre og i tillegg en lang rekke smågivere.

Les også

Stygg og stinkende, men tusener av dansker i kø for å se den

— Den resterende summen må komme fra staten, mener museumsdirektøren.

Utsettes

Det har altså ikke skjedd i år heller, men forhåpningene har vært store.

— Tidligere har Kunnskapsdepartementet uttalt at de ønsker å prioritere veksthuset. Det er en mager trøst at det er ikke er noen andre museumsbygg som er prioritert heller. Ingen av de forslagene som ble gitt for universitetsmuseene i museumsmeldingen i 2008 har nådd frem. Alle universitetsmuseene er nedprioritert. Men kulturmuseene fikk 16 prosent mer, sier Bjørlykke.

Kan bli nye prioriteringer til neste år

- Gir dere opp?

— Nei, vi gjør ikke det. Men det ville kanskje vært enklere å få oppmerksomhet rundt veksthuset hvis Munch-museet hadde vært plassert. Men det kan bli regjeringsskifte til neste høst, og da kan det skje endringer i prioriteringene, forteller Bjørlykke.

Museumsdirektøren har undersøkt hvorfor veksthuset ikke nådde opp denne gangen heller.

— Kristin Halvorsen sier at det ikke nådde frem i prioriteringen. Det er en måte å si det på, men det er rart at ikke en så viktig sak, som kan gi ungdom økt nysgjerrighet om naturfag og skape turistattraksjoner, nådde opp.

Avlyste foredrag

I et halvt år har det vært planlagt at det søndag 14. oktober skulle holdes et foredrag i Botanisk hage. Fremtidens veksthus het det, og i beskrivelsen står det: " Blir dette et foredrag om glede og feiring - eller om skuffelse? "

Det skulle vært holdt av forsker Finn Ervik, som de siste to årene har fungert som prosjektkoordinator for det nye veksthuset.

— Det var ikke så mye å holde foredrag om, så vi avlyste foredraget. Jeg er veldig skuffet. Det er utrolig mye penger som er brukt på prosjektering, flere titalls millioner kroner. Universitetet har også lagt inn en god del egeninnsats, så det er veldig surt om prosjekteringen ikke kan brukes til noe, forteller Ervik.

- Følger ikke opp løfte

Blant oslopolitikerne er også skuffelsen stor over at det ikke kom penger til nytt veksthus:

— Veksthuset har vært planlagt i årevis, og er et av de viktigste grepene for å sikre en god og helhetlig byutvikling på Tøyen, noe også de rødgrønne partiene i Oslo har sagt at er viktig. At regjeringen velger å ikke følge opp disse løftene, er faktisk mer overraskende enn den fortsatte nedprioriteringen av kunnskap og kollektiv i storbyene, påpeker Venstres gruppeleder Trine Skei Grande i en pressemelding.

 1. Les også

  Hundene kan bli utvist fra Tøyen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Halvorsen og Halvorsen på Tøyen

 2. OSLOBY

  Har ventet 90 år på nytt veksthus på Tøyen

 3. KULTUR

  Vraker veksthuset og starter på nytt

 4. KULTUR

  Ulltveit-Moe vurderer å trekke millionstøtte til nytt veksthus på Tøyen

 5. OSLOBY

  Tøyen skal få veksthus til en halv milliard kroner

 6. OSLOBY

  UiO: Idrettshall vil ødelegge for tropisk regnskog på Tøyen