Osloby

Nytt Vålerenga-stadion kan stå klart om tre år

Styreleder i Vålerenga vurderer sjansen som 80 prosent. Og endelig ser finansieringen ut til å kunne gå i orden.

I beste fall kan Slik kan Enga Stadion (arenaen blir vel hetende det uansett hva den måtte bli døpt) stå ferdig om tre år. PÅL T. RØRBY

 • Stein Erik Kirkebøen

- Før ferien var jeg pessimist, og så på sjansene for at vi skal klare å realisere vår egen arena som 30 prosent. I dag vurderer jeg sjansen som 80 prosent, sier styreleder i Vålerenga Fotball, Åge Petter Christiansen.

Fortsatt er det ikke helt sikkert, men i løpet av de siste dagene har så viktige brikker falt på plass at det meste tyder på at Vålerenga Fotball vil få tidenes hundreårsgave. Alt tyder på at «Enga Stadion» virkelig vil bli reist på Valle Hovin.

Les også

Vålerengas historie på scenen

- I dag har vi fått bekreftet at byrådet vil fremme reguleringsplan for utbyggingen før jul i år. Vi håper å få klarsignal fra de politiske myndigheter i løpet av første kvartal neste år, sier styreleder Christiansen. - Hvis absolutt alle gode makter står oss bi og det blåser medvind hele veien, kan vi få byggestart til sommeren og første avspark på arenaen i august 2016.Byråd Bård Folke Fredriksen kan ikke uttale seg om tidshorisonten: - Men vi tar sikte på å fremme planen før jul. Gjennom en rekke konstruktive møter den siste tiden har vi ryddet mange spørsmål av veien. Stadion vil ikke stå i veien for en eventuell olympisk skøytehall, sier han.

Skatteproblem

Reguleringsplanen har vært ett hinder de fem årene som har gått siden bystyret vedtok å gi Vålerenga Fotball tomten for en krone. Skatten har vært et annet. Planen har vært at deler av tomten skulle videreselges til storentreprenøren NCC som skal bygge boliger og næringsbygg. Men salget ville utløse et skattekrav på nesten hundre millioner kroner.

Vålerenga Fotball har fremmet flere kreative forslag til hvordan man kan komme seg rundt skattekravet, men kommunen har hittil ikke villet gå inn på dem.

Les også

Vålerenga har sendt inn ti planer for sin nye stadion - alle får nei

- Nå har vi funnet en akseptabel løsning. I stedet for at vi skal selge tomter, skal vi fisjonere aksjeselskaper, forklarer Christiansen. - Etter at tomten er overført til aksjeselskapet Vålerenga kultur— og idrettspark, fisjonerer selskapet. Vi deler det opp i tre. Et stadionselskap som vi skal eie og som skal bygge og eie arena og videregående skole, et selskap som skal bygge næringslokalene og et som skal bygge boliger. De to siste eies av NCC som skal betale drøyt 300 millioner for aksjene i selskapene. Da får vi en skattebelastning som ikke vil velte hele budsjettet vårt, sier Christiansen, som må regne nærmere på hvor stor den blir.

- Men er ikke dette fortsatt en skatteplanlegging som ligger i gråsonen?

- Nei, dette er ikke noe problem for byrådet. Vi selger tomten i henhold til bystyrets vedtak til Vålerenga Fotball. Fra vår side er det et helt ordinært salg, sier Fredriksen.

Les også

Vålerenga kjøpte stadiontomt for én krone. Det kan koste klubben 90 millioner

650 millioner

Totalt vil anlegget koste 650 millioner. Stadion og skole vil koste 400 millioner, så vil infrastruktur og andre utgifter koste 250 millioner. Men Christiansen har et håp om at Oslo skal få OL:

- Det kan redusere våre utgifter fordi en skøytehall da skal bygges i tilknytning til stadion. Dermed vil vi kunne dele på utgiftene til infrastruktur, sier Christiansen.

Inntil videre regner han med at Vålerenga Fotball vil sitte med et lån på snaut 300 millioner kroner når stadion står ferdig.

- Dette vil vi kunne betjene ved leieinntekter fra skolen som vi inngår en 25 års leiekontrakt med.

Gjelden kan også bli mindre hvis noen er villige til å kjøpe navnet på arenaen:

- Men for å få navnet sitt på arenaen, må de betale 50 millioner kroner.

 1. Les også

  Hvordan blir VIFs nye stadion?

 2. Les også

  Klassekamp og fotballkamp

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vålerenga kan få ny gavepakke på 25 mill. av kommunen

 2. FOTBALL

  Vålerenga på vei ut av Ullevaal stadion

 3. OSLOBY

  Protesterte mot ny milliongave til VIF: - De har allerede fått i bøtter og spann

 4. FOTBALL

  Budsjettsprekk og millionsmell for nytt Vålerenga-stadion

 5. FOTBALL

  Nytt Viking-selskap tar med 54,5 millioner av gjelden

 6. FOTBALL

  Vålerenga skal ta opp lån på 400 millioner kroner