Osloby

Østkantens frognerpark blir fullført

Arbeidet med en skulpturpark på Klosterenga ble påbegynt allerede i 1991. I dag blir nok en reguleringsplan vedtatt. Østkantens frognerpark er stadig i utvikling.

Kunstneren Bård Breivik har sørget for at det er mye, rart, fint og spennende å se på i skulpturparken. Dan P. Neegaard

 • Stein Erik Kirkebøen

Mange møter og mye papir er det blitt for Jørn Skaare, men selv om det ofte har gått tungt, har de kommet langt med prosjketet i Klosterenga. Dan P. Neegaard

Bladgull og hodeskaller er to av ingrediensene i skulpturparken. Jackie Holmboe, Jørn Skaare og Kristin Moxnes gleder seg over østkantens perle. Dan P. Neegaard

_D3A4648_doc6ngpdsbv10z1ldue36vj-LMeIuse5Df.jpg Dan P. Neegaard

_D3A4573_doc6ngp9rce8lizw5j96xa-atY6WH4RuC.jpg Dan P. Neegaard

_D3A4553_doc6ngp9pyg0w1ku7vv6xa-U1Uwp4amWN.jpg Dan P. Neegaard

_D3A4562_doc6ngp9qfr4s6hiihh6vj-EDgTNVdgxO.jpg Dan P. Neegaard

_D3A4726_doc6ngpdvmxo03pmojh9g0-wyIZCYe96Z.jpg Dan P. Neegaard

— Hovinbekken kommer der oppe, skal renne rundt her og gjennom parken helt ned til Grønlandsleiret. Det blir så flott Det skal bli en flerbrukspark med tilbud til alle grupper og det er tenkt så helhetlig og det er så mange som har stått på i så mange år. I 2013 fikk vi dannet Klosterengas Venner, 19 borettslag er blant medlemmene, og det var ett avgjørende trekk i saken. I dag, onsdag, kommer et nytt, i bystyresalen.

Jacki Holmboe bobler av entusiasme på både ut- og innpust. Hun er en av de sentrale ildsjelene bak parken som strekker seg langs fengselsmuren fra Galgeberg til Grønlandsleiret, og som er full av små perler og overraskelser fra mange verdenshjørner.

_D3A4546_doc6ngp9o4r8ys1fl9tm9g0-eKjVdxFuMM.jpg Dan P. Neegaard

Regn i desember er langt fra nok til å kvele hennes engasjement. For uansett hvor grå vinteren er, så lysner det — igjen - for østkantens svar på Vigelandsanlegget og Frognerparken.

Reguleringsplan

— I dag, onsdag, vedtar bystyret reguleringsplanen, og det betyr for det første at det blir vedtatt hvordan dette skal bli og for det andre at det nå, som kommunen er inne for fullt, blir lettere å få med andre samarbeidspartnere på laget, sier Holmboe.

_D3A4586_doc6ngp9sadthvgozxo9g0-sfLJC0L_EA.jpg Dan P. Neegaard

Flere stiftelser og privte investorer skal være villig til å være med på det videre speiselaget, men de har sittet på gjerdet og ventet på at kommunen skal fatte vedtak. Nå kan de hoppe ned.

Lang og tung vei

Byutviklingsprosjekter er for de tålmodige og utholdende. Sivilarkitekt Jørn Skaare er åpenbart blant dem. Sammen med en annen bergenser, kunstneren Bård Breivik, begynte han arbeidet med Klosterenga flerkulturelle skulpturpark sent på 1980-tallet. De har møtte mye motgang på den lange marsjen, lange, ufrivillige pauser i den kommunale kvern som ofte maler frustrerende sakte, prosjektet har ligegt på is i flere år, det har ligegt på vent mens arkeologene har gravd, det har vært hærverk og forfall på grunn av manglende vedlikehold. Men de to har nektet å gi seg, og de har kommet langt og fått til mye.

 • Her kan du lese om hvor stygt det en stund så ut.

Fra søppelfylling til praktpark

— Ja, her var det skrot og brakkerigger og gamle gravemaskiner og byggeplaner da vi begynte, sier Skaare og skuer mot muren med bladgullutsmykningene som skiller det rolige livet langs det elegante marmorbassenget fra det pulserende livet på fotballbanen. Over alt har Breivik puttet inn små, spennende detaljer.

_D3A4565_doc6ngp9qxwl39f65qq9g0-aamEApjMTB.jpg Dan P. Neegaard

— Det store som skal skje nå, er at Hovinbekken som i dag renner under bakken, skal graves opp og frem og klukke i dagen gjennom hele parken. Etter at den har skapt liv i Bjerkedalen park og rent gjennom Ensjøbyen, så skal den renne ferdig renset fra dammen ved Ensjø, forbi Nye Jordal Amfi og gjennom Klosterenga park her. Nå er Vann- og avløpsetaten med sine penger og muskler med på laget for fullt, og i beste fall kan bekken slippes fri i 2017. Og så skal det anlegges en ny og flott gangvei gjennom parken. Og så skal det vel skje noe småtterier og oppgraderinger i tillegg, sier Skaare, som regner med at ferdigstillelse av parken vil koste rundt 50 millioner kroner.I Vann- og avløpsetaten får Osloby bekreftet at midler er satt av til å åpne bekken. Men andre brikker må også på plass før den igjen kan renen i dagen gjennom Gamlebyen, blant annet må privat finansiering av kunst være på plass. Der tror de 2018 eller -19 er et bedre anslag.

— Men med bystyrets vedtak så er det ingen tvil, dette smykket, vårt svar på vestkantens frognerpark, skal fullføres, sier Jacki Holmboe.

PS. Ferdigstillelse av parken vil sannsynligvis koste 50 millioner kroner. Vann- og avløpsetaten har satt av penger til å åpne bekken , men det er også andre brikker som må falle på plass før alt er klart, blant annet privat finansiereing av kunstinnstallasjoner rundt vannet. Etaten regner med at bekken kan renne gjennom parken i 2018 eller -19.

 1. Les også

  Nye funn bekrefter bosetting ut over Middelalderbyen

 2. Les også

  Lysvandring for bekk og park i kveld

 3. Les også

  Skulpturpark ble ruinpark

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her åpner den største samlingen skulpturarbeider av en norsk enkeltkunstner siden Gustav Vigeland

 2. NORGE

  – Oslo trenger mer bærekraftig vannhåndtering

 3. OSLOBY

  Ida Fossum Tønnesen kan bli Årets osloborger: Hun vil slippe byens bekker og elver fri

 4. OSLOBY

  Gatelangs i sommer: Bli med fra Etterstad til Galgeberg

 5. KULTUR

  Bård Breivik-epoken i Beijing er over

 6. KULTUR

  Dette er hovedstadens mest erotiske hemmelighet