Osloby

Slik skal de løfte Tøyen

Kvartetten bak det såkalte Munch-kompromisset møtes fortsatt jevnlig. Nå i all offentlighet.

Munch-kameratene ­Marianne Borgen (SV) (bak t.h.), Eirik Lae Solberg (H) (foran), Toril Berge (V) og Erik Lunde (KrF) møtes jevnlig for å passe på at Tøyen-avtalens 22 punkter følges opp. I dag legger byrådet frem sin første statusoppdatering. Rolf Øhman

 • Aftenposten Redaksjon

Etter intens og fortrolig møtevirksomhet kunne SV og byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre presentere en avtale som sikret flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika. Til gjengjeld skulle Tøyen få et realt løft.

Les også

Prisen for Lambda-avtalen: Minst 6,2 milliarder kroner

Oslo kommune brukte ikke lang tid på å sende et nytt planprogram for Lambda på høring, men hva med løftene til befolkningen på Tøyen? Har det skjedd noe de siste tre månedene?Akkurat dét spørsmålet har de fire gruppelederne, og kanskje spesielt Marianne Borgen (SV), tenkt mye på. Beboere gir uttrykk for at de har «hørt det før» og «tror det ikke før de får se det». Derfor er Borgen opptatt av å få frem at de nå legger opp til en nærmest uvanlig åpen prosess når det gjelder oppfølging av avtalens 22 punkter.

Les hele notatet her:

Personlig ansvar

Nå legges den aller første statusrapporten frem for bystyrets finanskomité. Her kan man se hvem som har kontaktet hvem, når det skjer noe og etter hvert hva det vil koste.

Til nå er det konkrete resultater for elevene på Tøyen og Vahl. Det er også satt av penger til et områdeløft. Byrådsleder Stian Berger Røsland har sendt brev til statsminister Jens Stoltenberg, hvor han spør om han vil bli med på et spleiselag for Gamle Oslo.

Skrivet blir også å finne på Oslo kommunes nettsider, og slike «nyhetsbrev» skal komme jevnlig.

- Disse oversiktene gir oss en mulighet til å gi nødvendige marsjordre og være vaktbikkjer, sier Borgen, som ikke legger skjul på at hun føler et «meget stort personlig ansvar» for at punktene i avtalen faktisk blir noe av.

Halv pris på Tøyenbadet

Selv om det i utgangspunktet var slik at tre partier gikk inn i de hemmelige forhandlingene med et hjerte som banket for Lambda, mens SV hadde Tøyen i tankene, er alle nå opptatt av at alt er veldig viktig.

- Dette er en helhetlig avtale som alle de fire partiene er opptatt av at blir fulgt opp nå og i årene fremover, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder.

- Er dere egentlig så opptatt av hva som skjer på Tøyen?

Les også

«Jeg kan ikke ofre mitt barns skolegang for å være politisk korrekt»

- Byrådspartiene har lenge vært opptatt av utviklingen på Tøyen og bekymret for noen av utviklingstrekkene. Noen av tiltakene som gjøres nå hadde kommet uansett, men det skjer raskere og i et større omfang.Både Solberg og Borgen synes avtalen har fått «en god start».

- Vi har allerede kommet i gang med gratis heldagsplass på aktivitetsskolen, utvidet åpningstid på Tøyen skole og halv pris på Tøyenbadet for elevene på Tøyen og Vahl, sier Solberg.

Prisen på det hele? Det vet man fortsatt ikke, men svaret skal komme i forbindelse med byrådets budsjettforslag for 2014.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Åpner pengesekken for Gamle Oslo

 2. OSLOBY

  Vil legge ned fire Oslo-bibliotek

 3. OSLOBY

  Nå er puslespillet om Tøyenparken ute på høring

 4. NORGE

  MDG åpner for omkamp om Munch-museet

 5. KOMMENTAR

  Staten svikter Tøyen

 6. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.