Osloby

Hardt ut mot Oslos monsterbygninger

Oslo Byes Vel vil ha debatten om arkitektur ned på et nivå folk kan forstå. Nå lanserer de ti eksempler på "monsterbygg" de mener byen burde vært spart for. Noen vil de til og med rive.

PwC-bygget i Barcode-rekken i Bjørvika er pekt ut som en av byens verstinger av Morten W. Krogstad, Didrik Hvoslef-Eide og Kristian Vårvik i Oslo Byes vel. KNUT SNARE

 • Forf>knut Snare (foto)
 • <forf>hilde Lundgaard <

Se bildeserien

og gi din stemme til høyre på denne siden!

— Denne bygningen er så svak som byutvikling at den kommer til å bli revet i løpet av 20- 30 år. Glassfasaden går rett ned i asfalten og gir ikke noe til gatelivet. Åpningen midt i er lite motivert - nærmest vulgær. Og energibruken er håpløs. Arkitekt Didrik Hvoslef-Eide snakker seg varm om det han mener er et av de verste eksemplene på et "monsterbygg" i Oslo, den flunkende nye PwC-bygningen i Bjørvika.Sammen med arkitekt Kristian Vårvik og rådgiver Morten Krogstad utgjør han Oslo Byes Vels Kommisjon for Byutvikling. De kaster seg nå inn i debatten om byutviklingen i Oslo på en svært konkret måte.- Mange av våre kolleger er så arrogante at de mener folk ikke skjønner bæret av arkitekturen og skal tie, sier Vårvik. - Vi har plukket ut ti eksempler på dårlige bygg og ti på det motsatte. Det gir en ny inngang på hva som er bra for byen eller ikke, sier han.

Nye trender

De tre er grundig lei av at arkitekter på død og liv skal tegne "spektakulære" bygg, bygningsformer ingen har sett tidligere.- Men trendene forandrer seg og vi etterlyser omsorgen for det alminnelige, det som overlever lenge, men likevel er miljøskapende, sier Hvoslef-Eide, som tilføyer: - God arkitektur, isolert sett, kan være en katastrofe i byutviklingen.- Er dere egentlig mot alt som er høyt eller moderne?- Langt ifra! Jeg har selv tegnet mye som må regnes som moderne. Men høyhus i Oslo avviser vi. Det blir veldig provinsielt, sier Hvoslef-Eide.

- Verstinger rundt Oslo S

Selv om trekløveret i morgen skal vise ti bygninger de berømmer, er de enige om at mye i Oslo går feil vei.- Ikke minst her i området rundt Oslo S ligger verstingene på rekke. Oslo er en fantastisk by. Men vi er redd for at det beste ved byen kan skusles bort, sier Vårvik. - Jeg tror vi kommer til å angre på mye de neste 100 årene, sier han.I

kan du lese hvordan de begrunner sine valg. I morgen: Se Oslos mønsterbygninger

Si din mening!

Hvilke av de ti bygningene liker du dårligst? Er det andre bygninger som er styggere? Eller mener du Oslo Byes Vel bommer totalt?

Si din mening i kommentarfeltet til høyre på siden

Du kan også sende en SMS: Skriv AFTEN, mellomrom, din mening og send til 1985. (Pris pr. melding kr. 1).

Eller send en e-post til aftenforum@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Arkitekter: Slik kan Oslo fortettes uten å viske ut byens historie

 2. KULTUR

  Plasseringen av Operaen var en genistrek | Erling Dokk Holm

 3. KULTUR

  Føler du deg lurt av illustrasjonene? Slik har «rendering» endret arkitekturen.

 4. OSLOBY

  Nå skal Oslo blir mer fargerik

 5. OSLOBY

  Trendy å holde fasaden

 6. KULTUR

  Slakter forslag til nye spir i Notre-Dame: – Passer bedre i Disneyland