Osloby

Åtte mindreårige gutter dømt for ran og grov vold

Åtte gutter, som i dag er 16 og 17 år gamle, er dømt i Oslo tingrett for flere tilfeller av grov vold. Et av ofrene fikk ansiktet knust av en murstein.

Guttene har blant annet vanket rundt området ved skateparken på Jordal. Flere av punktene de var tiltalt for, skjedde i dette området. Christian Sørgjerd

 • Christian Sørgjerd
  journalist

De fleste i vennegjengen bor i området mellom Galgeberg og Tøyen på Oslos østkant. Alle voldsepisodene har skjedd i nærområdet deres.

Det ene av ofrene var en juli-kveld i fjor sommer på en grønn løkke på Tøyen med en venninne og hennes datter da volden skjedde. Det utviklet seg munnhuggeri mellom mannen og flere av guttene. Han skal blant annet ha kalt dem «drittunger», ifølge forklaringen til en av dem.

Da mannen etter en tur på butikken kom tilbake til parken og venninnen, svarte guttene med grov vold.

De sparket og slo ham i ansiktet og ryggen. Det endte da en av ungguttene plukket opp en murstein, slo og kastet denne to ganger mot offerets hode. Han måtte hentes av ambulanse og pådro seg brudd i kinnbenet, overkjeven og øyehulen. Kirurgene måtte sette inn metallplater i ansiktet hans da han de påfølgende dagene ble operert.

– De gikk bare løs på ham, forklarte et vitne i retten da saken i midten av mai ble behandlet i Oslo tingrett.

Les også

Den registrerte kriminaliteten har ikke vært lavere på 20 år

Banket opp rullebrettkjører

Guttene var alle 15 eller 16 år da voldsepisodene skjedde i fjor. Samtlige var fortsatt mindreårige da dommen falt 2. juni. Syv av guttene er norske statsborgere, den siste er svensk. De har familiebakgrunn fra Norge, Irak, Pakistan, Marokko og Somalia.

En annen voldsepisode skjedde ved Jordal ungdomsskole og rullebrettparken på Jordal.

En fredag i april i fjor hadde to unge rullebrettkjørere tatt turen inn til Oslo. De hadde den nye rullebrettparken for seg selv denne kvelden. Fire av guttene hang i nærheten, men beveget seg etterhvert bort til skaterne. Da en av de fire sprayet rundt seg med et brannslukkingsapparat og deretter kastet det i retning skaterne, oppsto det håndgemeng.

Stroppen til den ene av gjerningsmennenes Louis Vuitton-bag røk. Han svarte med å knuse et av rullebrettene.

Deretter eskalerte det. Det endte med at rullebrettkjøreren ble sparket og slått mens han lå nede, slik at kjeven kom ut av ledd. Så stjal de mobiltelefonen hans.

– Spesielt det første sparket i hodet så jævla vondt ut, forklarte en av ungdommene i retten, ifølge Dagsavisen.

Rullebrettkjøreren ble banket opp på basketballbanen ved Jordal ungdomsskole. Christian Sørgjerd

Ranet pensjonist

En tredje episode skjedde i 01-tiden en natt i juli i fjor. Fem av de tiltalte ranet en 82-åring som var på vei hjem fra puben etter noen øl.

Tidligere på kvelden hadde de mindreårige guttene vært innom puben der han satt. De hadde umotivert lyst ham i ansiktet med lommelykt. Da de senere traff på ham på Enerhaugen, utenfor hjemmet hans, ble han sparket ned. De stjal lommeboken hans. Ransutbyttet: 21 kroner.

Les også

Hun er blitt frastjålet ni sykler på fire år

Slipper å sone

Alle åtte gutter deltok ikke i alle hendelser, og de var tiltalt på ulikt vis. De sa seg ikke skyldige på mange av punkene, noe retten ikke tok til følge.

De syv guttene som bor i Norge, er alle dømt til ungdomsstraff eller samfunnsstraff på grunn av sin unge alder.

De to som har fått lengst straff, ble dømt til henholdsvis 360 og 330 timers samfunnsstraff. Dette er de to sentrale aktørene i murstein-episoden. Hvis samfunsstraffen ikke gjennomføres, er de subsidiært dømt til henholdsvis 1 år og 6 måneders fengsel, samt 1 år og 4 måneders fengsel.

Gutten som bor i Sverige, er dømt til fengsel i 9 måneder, men med utsatt soning og to års prøvetid. Dermed slipper han å sone, så fremt han ikke dømmes for andre lovbrudd de neste årene.

 1. Les også

  Bråket falt kraftig da de to problempubene ble stengt

 2. Les også

  Hver dag straffes 22 personer for bruk og besittelse av narkotika

 3. Les også

  Han stjal to av hennes malerier. Men så oppsto et helt uvanlig vennskap mellom kunstneren og tyven.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Krim
 3. Vold

Relevante artikler

 1. NORGE

  Grov vold mot russ, i fare for å miste synet

 2. NORGE

  Slo kjæresten bevisstløs med kjevle på julaften

 3. NORGE

  Fire menn fengslet etter grov vold på Tøyen

 4. OSLOBY

  Tre tenåringsgutter tiltalt for ran og beføling av kvinne i Oslo

 5. OSLOBY

  Mann dømt til fengsel for grov vold og trusler

 6. NORGE

  Falske TV-reparatører loppet eldre kvinner – slipper fengsel