Osloby

Tirsdag braker det løs: Høye temperaturer, mye regn, lyn og torden i Oslo.

Tirsdag er det meldt opp til 26 grader, men fra kvelden av blir det uvær.

Til tross for forrige ukes sommervær truer regnværsskyene over Oslo mandag kveld. Hedda Ovidia Stølen

 • Hedda Ovidia Stølen
 • Per Annar Holm
 • Harald Stolt-Nielsen

SISTE: Tirsdag ettermiddag er farenivået for Østlandet oppgradert til oransje nivå. Dette er det nest høyeste farenivået Meteorologisk institutt opererer med, og indikerer stor fare. Det kommer til å falle 30–50 millimeter nedbør i løpet av en periode på tre timer der de kraftigste bygene treffer.

Et område med kraftige tordenbyger bygger seg opp over Østlandet sent tirsdag ettermiddag. Meteorologisk institutt venter at de kraftigste bygene kommer tirsdag kveld til onsdag formiddag.

Farevarselet gjelder Oslo, Akershus, Oppland, Vestfold, Telemark, Buskerud og Aust-Agder. Akkurat hvor det blir mest regn er vanskelig å si på forhånd, presiserer Meteorologisk institutt.

– Grunnen til at vi hever farenivået er fordi vi venter at bygene kan bli kraftigere enn vi tidligere hadde forventet. Nå venter vi at det vil komme rundt 30 til 50 mm i løpet av tre timer, sier meteorolog Magnus Ovhed ved Meteoroligsk institutt.

Meteorologen venter at det kraftige bygeværet vil komme rundt klokken 17 og 18 tirsdag.

– Så vil nedbørsmengden gradvis øke utover kvelden.

Det kraftigste regnet vil komme veldig lokalt, forteller han.

– Skulle tett bebygde strøk bli rammet av det kraftigste regnet, vil det kunne bli en del lokale oversvømmelser. Enkelte bekker og elver vil kunne få vesentlig kraftigere vannføring. Enkelte områder vil også kunne bli rammet av flom og jordskred, sier Ovhed.

Danmark: Falt 45 millimeter nedbør i løpet av en halvtime

Tirsdag formiddag ble Danmark truffet av uværet. I Næstved falt det opp mot 45 millimeter nedbør i løpet av en halvtime, ifølge TV 2 Øst.

Enkelte steder skapte den store nedbørsmengden store problemer i Danmark. Blant annet i Næstved, hvor flere biler ble fanget i vannmassene.

Tirsdag er det meldt opp til 26 grader i Oslo, men det betyr ikke at man kan vente seg sommeridyll.

– Både tirsdag og onsdag vil det være ganske varmt, men det vil i tillegg oppstå lokale regnbyger i varierende grad utover dagen. Begge kveldene vil det trolig tordne en del utover natten, sa meteorolog Ingrid Bentsen til Aftenposten mandag.

Fra onsdag kveld er det meldt enda mer regn, lyn og torden i Oslo, og fra klokken 18 til midnatt er det ventet kraftige regnbyger.

Store lokale forskjeller

Tirsdag morgen sa meteorolog Kristen Gislefoss at dette er en værsituasjon som er vanskelig å «lese»:

– Det kan bli store lokale forskjeller, men med fuktig luft og høy varme er det mye tilgjengelig vann i atmosfæren. Akkurat nå ser det ut som om Hedmark og Vest-Agder kan slippe litt lettere unna, men det kan bli ganske heftig der bygene treffer på Østlandet, sa Gislefoss.

Ifølge Bentsen er det ikke snakk om en tropisk storm.

Uværet vil prege mer enn bare Oslo. Fra tirsdag kveld er det ventet kraftige regnbyger i Buskerud, Telemark og Vestfold med gult farenivå. Dette tilsvarer moderat fare, og vil vare til torsdag. Også Agder-fylkene vil oppleve kraftig regn.

Les også

31 varmegrader ved polarsirkelen i Russland

Blir ikke sommervær

Torsdag vil temperaturen synke i hovedstaden.

– Videre ut i uken vil temperaturen synke til rundt 10–15 grader, og det vil trolig være overskyet med svak vind, fortsetter Berntsen. Også over helgen og dagene i neste uke ser det ut til at gradestokken vil ligge på samme temperaturer. Forrige ukes sommervær kan man med andre ord se langt etter.

– Det er ingen indikasjoner på at det vil bli fint vær den kommende uken. Allikevel er det helt normalt at været veksler på denne måten i vårsesongen, presiserte hun.

 1. Les også

  Sjekk hvilken klimasone du bor i. Det har betydning for om planter og vekster overlever.

Les mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hetebølge inntar Europa, og Norge får smake på varmen. Men først kommer bygene.

 2. NORGE

  Plasker ned i sør – Østlandet slapp med skrekken

 3. NORGE

  Slik blir været under årets Øyafestival

 4. NORGE

  Sterk kuling og nedbør i fjellet

 5. NORGE

  Juli starter med grått, kjølig og varierende vær

 6. NORGE

  Været de neste dagene: Varmerekorder, kraftig nedbør, farevarsel og skredfare