Osloby

Voldtektsoffer grovt sjikanert på Facebook

Etter at Louiza Louhibi sto frem som voldtektsoffer er hun blitt sjikanert på det groveste av folk som mener hun fortjente det.

Etter at student og Ap-politiker Louiza Louhibi sto frem som voldtektsoffer i november, har hun fått flere veldig grove meldinger på Facebook. Meldingene sier blant at hun er en hore og at hun fortjente å bli voldtatt. MARIUS KNUTSEN

 • Mathias Vedeler

Ap-politiker Louiza Louhibi har fått flere hetsende meldinger etter at hun fortalte til VG at hun ble brutalt voldtatt i 2008.

I meldingene blir hun blant annet kalt kafira og murtad, og får høre at hun "fortjente å bli voldtatt".

"Kafira" betyr vantro kvinne og "murtad" betyr en person som har forlatt islam. En av meldingene ble skrevet på Louhibis Facebook-side av en person som har Osama bin Laden som profilbilde.

Svært få kvinner står frem og forteller om hvordan det er å bli voldtatt. Men i fjor høst, midt under voldtektsbølgen i Oslo, ga Louhibi disse kvinnene et ansikt. Hun satte problemet på dagsorden og ble hyllet av mange for sitt mot i mediene.

Islamistiske ekstremister

At hun i etterkant også skal få høre at hun fortjente å bli voldtatt, synes Louhibi er veldig ille.

— Jeg tar ikke slike ting særlig innover meg. Men jeg synes det er ekstremt ille at vi i et land som Norge må oppleve at en person som står frem som voldtektsoffer, og som nesten ble drept, skal få slike meldinger. Det er provoserende. Det er kanskje grunnen til at jeg ønsker å ta opp dette igjen i mediene, sier Louhibi.

Hun forteller at de første meldingene tikket inn rett etter oppslaget VG-oppslaget i november. I alt har hun fått fem ulike slike sjikanerende meldinger på Facebook.

Louhibi mener personene som står bak sjikaneringen ser ut til å være islamistiske ekstremister. Hun tror de blir provosert av at hun har muslimske foreldre samtidig som hun ikke lever som en muslim selv og regner seg som en ikke-religiøs kristen.

Digital nabokjerring

Statsminister Jens Stoltenberg snakket i sin nyttårstale om at man ikke skal la ekstreme holdninger få florere uimotsagt på Internett.

"Å ta til motmæle mot ekstremisme er å ta ansvar for fremtiden. Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer", sa Stoltenberg i talen.

Dette er også Louhibi veldig opptatt av.

- Jeg erklærer meg herved for en av disse "digitale nabokjerringene". Jeg oppfordrer folk til å ta ansvar og følge med på ekstremistene på Internett. Vi må tåle ekstreme meninger, men når det går over til sjikanering og trusler, bidrar det til skadelige og feil holdninger, sier hun.

Frykter moralpolitiet

Louiza Louhibi har opplevd å bli trakassert også før hun fortalte om voldtekten i VG. Hun er blitt både spyttet på og kalt hore på gaten av det hun kaller moralpolitiet, som Aftenposten tidligere har omtalt. Louhibi tror moralpolitiet ser på utseendet hennes at hun har muslimsk bakgrunn, og at de trakasserer henne fordi de mener hun ikke lever moralsk riktig.

— Det er stort sett på Grønland, men det er en stund siden sist nå. Jeg oppsøker ikke områdene hvor moralpolitiet er til stede. Men jeg kjenner mange som opplever det, sier hun.

- Jeg har ikke ord

Torgrim Eggen skrev i oktober en kronikk i VG at han har inntrykk av at det i all hovedsak er kvinner som opplever seksualisert sjikanering på Internett. Han synes saken til Louiza Louhibi er graverende.

— Jeg har ikke ord for hvor lavtstående slike mennesker er. Dette er nok også mye vanligere enn vi tror. Du skal ikke ha gjort fryktelig mye ut av deg i offentligheten som kvinne før dette dukker opp, sier Eggen.

— Hva mener du kvinner bør gjøre?

- De burde fortsette å være i offentligheten. Jeg forstår veldig godt dem som trekker seg tilbake. Men vi må støtte og hjelpe dem som tør å stå frem, sier han.

Bloggeren Heidi Nordby Lunde, også kalt Vampus, har selv opplevd mye trakassering når hun har deltatt i offentligheten. Når hun får høre meldingene som Louhibi har fått, sier hun:

— Det sier litt om hvilke holdninger som fortsatt eksisterer i vårt samfunn. Men jeg tror det har lite med Facebook og Internett å gjøre. For den som tenker slik, ville også tenkt det før Internett kom, sier hun.

Gro Smedsrud, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, er opptatt av at folk anmelder sjikanerende meldinger som er direkte trusler.

- Det er fullstendig forkastelig at Louhibi blir utsatt for den slags i ettertid. Men jeg er redd for at det alltid vil være noen som kaster seg på med denne typen kommentarer, sier Smedsrud.

VG 2. november 2011 VG

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Søstrene står sammen

 2. NORGE

  «Stian» (14) skulle mobbes til døde

 3. KOMMENTAR

  Paven vil gi internett «soul»

 4. A-MAGASINET

  Offentlig ansatte hetses grovt i sosiale medier: «Du må være en kald psykopat.»

 5. KOMMENTAR

  Det er håp for idiotene

 6. VERDEN

  En muslim og en hindu trodde de kunne bli et par. Så ble han anklaget for kjærlighets-jihad og satt på drapsliste.