Osloby

Bekymret for lav bemanning på Oslos brannstasjoner

Det siste tiåret har bemanningen på Oslos brannstasjoner stått bom stille selv om vi er blitt over 90 000 flere innbyggere.

Draktene henger klare så brannmennene kan hive seg i bilen og komme raskt av gårde. Alle plassene kan imidlertid ikke alltid fylles på grunn av lav bemanning. Rolf Øhman

 • Mathias Vedeler

På hovedbrannstasjonen i Oslo sitter en engasjert gjeng med staute konstabler rundt lunsjbordet. De har mye på hjertet når Aften spør dem om beredskapen i byen.

Utstyret er for knapt, og bemanningen er altfor lav til å sikre hovedstaden på en god nok måte, mener brannmennene.

Det mener de blant annet 22. juli er et bevis på. Tilfeldigvis ble bomben i Regjeringskvartalet sprengt akkurat da det var vaktskifte og de hadde dobbelt mannskap på jobb.

— Hadde dette skjedd en annen dag og vi ikke var så nær vaktskifte, ville resultatet blitt noe helt annet, sier Olaf Lindgjære, brannkonstabel og tillitsvalgt.

Bekymret for budsjettet

Nå er brannvesenet bekymret for hvordan det skal gå med beredskapen etter å ha sett byrådets budsjettforslag for 2013. De blir ikke kuttet i budsjettet, men blir – sett bort ifra en økning på syv millioner til 110-sentralen og forebyggende arbeid – stående på stedet hvil i det de mener allerede er altfor stramme rammer.

Oslo blir også en stadig mer omfattende by å ha kontroll over.

- De siste årene har man ikke tatt høyde for alle utfordringene Oslo har fått som storby, sier Lindgjære, som også studerer internasjonal beredskap ved Høgskolen i Vestfold.

Også øverste sjef for Brann- og redningsetaten, Jon Myroldhaug, er bekymret for beredskapen. I et brev til bystyrets samferdsels- og miljøkomité skriver han at de i 2013 tidvis vil ha en bemanning som ligger under de statlige retningslinjene hvis byrådets budsjettforslag blir stående.

En titt på utviklingen for det siste tiåret viser også at det ikke er blitt en eneste ekstra brannmann på jobb selv om byen har vokst med over 90 000 innbyggere.

Antall brannmenn har i tillegg sunket betraktelig sammenlignet med 80- og 90-tallet.

Savner fulle dykkerbiler

— Et argument er vel at vi har fått bedre utstyr og er bedre trent. Jeg kan gå med på det, men det dekker likevel ikke behovet for å ha nok røykdykkere og en kraftig førsteinnsats, sier Lindgjære.

— Dykkerbilene var alltid fulle før. Nå er det bare ett lag på dem. Sikkerheten vi hadde, er blitt helt borte, legger underbrannmester Svein Løkenflaen, som har jobbet i brannvesenet i over 25 år.

Oslos brannvesen har i dag 49 brannmenn på vakt om dagen og 51 på kveldstid, noe de har hatt de siste ti årene og også vil ha i 2013 med byrådets budsjettforslag. Ifølge brannsjef Myroldhaug sier dimensjoneringsforskriften at de må ha minimum 50 på vakt for å kunne dekke byens behov.

- Vi er nå på grensen av å klare dette beredskapsnivået. Vi skal levere varene innenfor de aller fleste områdene, men det er noen områder jeg er bekymret for. Helt konkret er jeg bekymret for store hendelser i tunnelsystemene våre og store bygningsbranner som krever mye evakuering og mange røykdykkere, sier Myroldhaug.

Har prioritert 110-sentralen

Brannbyråd Ola Elvestuen (V) legger vekt på at brannvesenets budsjett tross alt er blitt styrket i hans forslag for 2013.

— Innenfor det som er et stramt budsjett, er dette en styrking. De er skjermet fra kutt, og vi har prioritert å styrke 110-sentralen og det brannforebyggende arbeidet, sier han. - Men vi er klar over at man er på grensen til dimensjoneringsforskriften, og det er helt klart riktig å diskutere nivået mannskap som er tilgjengelig. Særlig med tanke på at vi har en voksende befolkning.

— Brannvesenet forteller at resultatet ville blitt helt annerledes den 22. juli hvis de ikke tilfeldigvis hadde hatt dobbel bemanning da bomben sprengte. Hva tenker du om det?

- Gjørv-kommisjonens rapport legger vekt på betydningen av nødsentralene. Det er et helt sentralt punkt for beredskapen. Så i budsjettet for neste år er det dette vi har fokusert på å styrke.

Tillitsvalgt brannkonstabel Olaf Lindgjære frykter hva som kunne ha skjedd hvis 22. juli-bomben hadde sprengt på et annet tidspunkt. Rolf Øhman

Brannmester Frode Velten (t.v.) og brannkonstabel Kim Røed opplever at det blir stadig vanskeligere å sørge for god sikkerhet i Oslo by. Innbyggertallet vokser, men antall brannmenn står på stedet hvil. Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her kommer Oslos nye brannstasjon. Spørsmålet er bare hvem som skal få være der.

 2. OSLOBY

  Tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven ble aldri rapportert oppover

 3. OSLOBY

  Slik har Oslo fått milliarder ekstra å bruke i budsjettet

 4. OSLOBY

  Det nye Tøyenbadet skal koste 1,4 milliarder kroner. Bli med på innsiden.

 5. NORGE

  5300 ringte koronatelefonen lørdag. 360 fikk svar.

 6. SPORT

  Denne Oslo-bakken kostet 12 millioner. Den ble brukt i fire-fem dager.