Badegjestene skal rusle fra garderobeanlegget og bort til svømmebassenget i en oppvarmet entre med glassvegger rundt mens kuldegradene herjer utenfor.
Frogner svømmeklubb mener det er mulig å få til et helårsbad på Frognerbadet som ikke koster skjorta. De har fått morgenbader og interiørarkitekt Kari Ruud til å tegne en enkel løsning. Forslaget innebærer en 50 meter lang temperert korridor med glassvegger og en varmestue i tilknytning til utendørsbassenget. Badegjestene skal da kunne ta seg fra garderoben og bort til bassenget uten å fryse tærne av seg, mens badevaktene kan ha base i den innglassede varmestuen.
Svømme med luen på
Frogner svømmeklubb anslår at man kan få satt opp en slik løsning for under 2 millioner kroner. — Løsningen er enkel og rimelig og kan gi Oslos befolkning et helårs svømmetilbud utendørs. Tenk å kunne svømme under åpen himmel vinterstid med lue på. Det kan bli litt av en turistattraksjon, sier morgenbaderne som Aftenposten møtte utenfor Frognerbadet i går morges.
Lengst køer på vårparten
Morgenbader Gøril Tandberg Smestad har drevet kafeen i Frognerbadet i en årrekke. Ifølge Smestad er det på vårparten køene inn til badet er lengst.
- Det er på våren, mens det ennå er kaldt i sjøen, at folk er mest ivrige på å bruke Frognerbadet, sier Smestad.
Frognerbadet åpner etter 17. mai og holder åpent frem til skolestart i august. Badet hadde 76.000 besøkende i løpet av den tre måneder lange sesongen i 2012.
— Mange er tøffe og synes det er eksotisk å svømme utendørs om vinteren. Et utendørsanlegg ville være fint for både triatlonutøvere, svømmeklubber og mosjonister, sier Ruud, som selv svømmer året rundt.
Klækken hotell på Hønefoss har hatt utendørs basseng vinterstid i en årrekke. Tøyenbadet hadde utendørs bad. Utendørs basseng finnes også i andre europeiske byer.— Å svømme utendørs om vinteren er en fantastisk opplevelse, sier Mette Havrevold, som testet utendørsanlegget i Moskva i nyttårshelgen.
Må rehabiliteres
Frognerbadet ble rehabilitert i 1999/2001. Likevel er vedlikeholdsetterslepet, ifølge bademeldingen som byrådet la frem før jul i fjor, så stort at badet kun kan driftes i tre til fem år til før det må totalrehabiliteres.
— Glassgangen er jo ikke et fast bygg, så det kan enkelt tas ned og settes opp igjen etter at man har rehabilitert, sier Ruud.
Lederen i Frogner bydelsutvalg, Bjarne Ødegaard (H) liker forslaget.
— Vi ser gjerne at dette forslaget blir utredet nærmere. Bydelsutvalget er opptatt av at løsningen skal se ordentlig ut. Både Frognerbadet og parken er jo fredet, så man må jo se om fredningsverdiene er forenlig med løsningen, sier Ødegaard.
Byråden vil se nærmere på forslaget
Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby har tidligere lovet at åpningstidene ved badene skal utvides og utesesongen ved utendørsbadene skal forlenges utover høsten, særlig i helgene.
- Kunne ikke dette være et tilbud til byens badeløver på kort sikt?
— Dette er en interessant løsning som vi må se nærmere på, og vurdere. Vi er absolutt interessert i tiltak som kan gjennomføres for å bedre badetilbudet også på kort sikt, og da kan slike tiltak være aktuelle. Vi må imidlertid få gjøre en faglig vurdering av om dette er gjennomførbart, eller om det krever andre investeringer i tillegg, før vi konkluderer med noe, sier Melby.I bademeldingen egges det opp til å bygge tre moderne anlegg som skal friste folk fra hele byen, i alle aldre, uansett om de skal på svømmetrening eller teste vannsklien. Det største skal ligge på Tøyen. I tillegg skal det komme et anlegg i Oslo vest og et i sør/øst. De tre anleggene er beregnet å koste 1,2 milliarder tilsammen.
— Frognerbadet er en aktuell plassering for et fremtidig områdebad i vest, men vi vil først utrede plasseringen av dette badet når Tøyenbadet er ferdig utredet, sier Melby.