ingvild tennfjord.png

(Les Tennfjords vinanmeldelser lenger ned i saken) Jeg har spist brød med større tyggemotstand enn den biffen. Fremdeles kan jeg gjenkalle følelsen av kjøtt som smelter på tungen og kjøttsaft som drypper saftig fra gaffelen. Det er vår. Grillsesongen er rett rundt hjørnet. Men i år tenkte jeg å hente inn eksperthjelp fra verdensmesterne selv — argentinerne.

Til tross for overdimensjonerte griller på norske terrasser, som mest ligner romskip eller Transformers, er det ikke lett å grille. Man skulle tro vår mest primitive form for mattilberedning - kjøtt over flamme - skulle være mer selvinstruktivt. Alle som har smakt forkullet muskelbit med rå innside, vet bedre. For å spare deg for flere slike opplevelser har jeg tatt grep. Jeg sitter under en sprakende stjernehimmel i Mendoza i Argentina. Sirissene spiller, hauger med kjøtt blir båret inn til kveldens måltid. I et fravær av bergensk beskjedenhet huker jeg tak i kokken og truer ham til å dele sine beste triks med oss. Det viser seg at for argentinerne er grill slett ingen kjapp måte å lage mat på.

— For det første må du droppe gassgrill, sier Matias Aldasoro, som er kveldens grillgud.

— Gass gir ingen aroma. Jeg bruker bare svart kull, fordi røyken gir deilig smak. Skal du bruke gass, kan du like gjerne tilberede kjøttet i stekeovnen.

- Ok, vi velger kull. Hva mer?

— Den største feilen er å ha for høy varme tidlig. Da får du akkurat den brente overflaten med rå innside. Du skjønner, folk har ikke nok tålmodighet. Grilling er mer enn matlaging. Det er et ritual. En sosial aktivitet som starter når ilden tennes. Sørg for å småspise litt i mellomtiden.

- Hva er det som tar så lang tid egentlig?

— Oppvarmingen av glørne. Se her, sier han og viser meg hemmeligheten.

Ved blir stablet sammen til et bål. Først etter omtrent 40 minutter, når flammen er lav og glørne lyser røde og oransje i haugen, flytter han dem over til selve grillen. Der legges de under en rist, og kjøttet blir lagt oppå.

— Du ser at kjøttet aldri blir utsatt for flamme. Det er en langsommere form for steking, som samtidig bevarer saften i kjøttstykkene, sier han.

- Betyr det at du trenger omtrent to timer for å grille?

— Minst. I mellomtiden spiser du empanadas, skravler og drikker vin. Skal det være et glass? spør han.

Selvsagt skal vi ha noe godt å drikke! Argentinsk rødvin har en eneste livsoppgave. Det er å sno seg sensuelt langs ganen din og gjøre det møre kjøttet om mulig enda bedre. Kjenner du at vinen har en tett, myk kjerne av mørke, modne bær? Vinene er tørre, men oppleves likevel sødmefulle. Når du svelger, kjenner du en behagelig tørrhet bak i svelget. Ikke snerp eller bitterhet. Bare litt struktur som koseslåss litt med biffen. De neste tre ukene skal vi marinere oss i dette vidunderlige landet. Skål, alle sammen!

Tennfjords anbefalinger:

<b>Carrascal 2009, Argentina. <p>Pris: 149,90 kr. Karakter 6. <p></b><i>Varenr. 3240401. Basis, polkat. 3</i>Rødvin med alder til uslåelig pris. En kjerne av mørke bær, men dufter også av løv, vanilje og lær. Så myk. Tørrstoffer så fine som sand. Denne har alt. Kraft. Finesse. Struktur. Og en svært beskjeden pris.
<b>Santa Julia Organica Malbec, Argentina. <p>Pris: 114,90 kr. Karakter 6. </b><p><i>Varenr. 1030401. Bestilling, inne på 9 pol.</i>En svært vellaget billigvin. Sømløse overganger og en konsentrasjon jeg forventer i dyrere viner. Smaker av mørke bjørnebær og har nok kraft til å takle grillmat. Men det deiligste er mykheten på tungen, synes jeg.
<b>Chakana Malbec, Argentina. <p>Pris: 119,90 kr. Karakter 5. </b><p><i>Varenr. 9628301. Basis, polkat. 4</i>Smaker som å fylle munnen med bjørnebær og krekling. En rimelig rødvin uten mange detaljer og lag. Men jeg liker den, fordi bærsmaken er så ren og ærlig. Ukomplisert og knallgod.
<b>Catena Alta Chardonnay, Argentina. <p>Pris: 259 kr. Karakter 5. </b><p><i>Varenr. 9521401. Bestillingsutvalg.</i>Føler du for å unne deg noe litt ekstra? Her er en argentinsk hvitvin med fløyelsfølelse og en friskhet som ikke stikker eller spriker noe sted. Du kan tydelig kjenne smaken av fersken og mango.
<b>Nautico, Spania. <p>Pris: 319,90 kr. Karakter 5. </b><p><i>Varenr. 2220106. Basis, polkat. 2</i>Mens du står der og venter ved grillen, kan det være godt med noe hvitt i glasset. Nautico er en av de beste pappvinene som har kommet på markedet denne våren. Spansk hvitvin med fyldig kropp, frisk snert og følelsen av havsalt bak i svelget. Knall!
<b>Rimarts Reserva Especial Chardonnay. <p>Pris: 223,90 kr. Karakter 5. </b><p><i>Varenr. 2206701. Bestillingsutvalg.</i>Kjennes dette som en bobledag? Hvorfor ikke smelle korken med denne ferske nyheten på markedet. Spanske bobler, laget med druer fra gamle vinstokker og lang lagring på bunnfallet. Det gir duft av bakverk over moden, gul frukt.