Osloby

Klassisk skikrangel i Nordmarka

Lørdag 20. februar blir det skikræsj i klassisk stil i Nordmarka. Da arrangeres både klassikeren Grenaderløpet og nykommeren 5-mila.

20. februar skal det børstes støv av den klassiske traseen hvor Gjermund Eggen triumferte og vant VM-gull i 1966. Det skjer akkurat den dagen tradisjonsrike Grenaderløpet arrangeres. Sånt blir det bråk av. Ulrichsen, Rolf Chr.

 • Stein Erik Kirkebøen

— Det er uhørt og under enhver kritikk å ture frem på den måten. Her kommer de med sponsorer, penger og profilerte utøvere og tar seg til rette på vår bekostning, sier Håvard Lillegård. Han er rennleder for Grenaderløpet. Den 90 km lange styrkeprøven fra Hakadal til Asker arrangeres i år for 40. gang.

I år får den konkurranse fra en gammel gjøkunge. Brødrene Aukland vil sammen med sitt langrennsteam, tunge sponsorer og idrettslaget Heming som teknisk arrangør blåse liv i den gamle 5-milstraseen i Holmenkollen. De vil arrangere turrenn i den 25 km lange klassiske femmilstraseen med vendepunkt på Glåmene som ble brukt fra 1966 til 1997.

 • Her kan du lese mer om ideen bak det nye løpet i det gamle sporet.

God idé, dårlig fremgangsmåte

— Det synes jeg er en fin og morsom idé, og jeg ønsker sånn sett prosjektet alt godt, sier Lillegård. – Det jeg ikke liker, er måten de har gått frem på. Her kommer de med brask og bram i november og lanserer at de skal arrangere renn i en luke i terminlisten. Luke for hvem? I hvert fall ikke for oss. De legger rennet på den datoen som vi har hatt hevd på over 40 år.

— Vi legger oss helt flate, beklager det og garanterer at det ikke skal skje igjen. Neste års renn blir terminfestet i april, og det skal ikke kollidere med Grenaderløpet, forsikrer Nils Marius Otterstad, leder for Auklands Team Santander.

Skuffet over krets og forbund

— Det hjelper oss fint lite i år. Og de har ikke tatt noen kontakt med oss. Men det jeg er aller mest skuffet over, er at krets og forbund aksepterer at en av dets klubber, Heming får ta aktiv del i en regelrett overkjørsel av et terminfestet renn som gir inntekter til 11 klubber og lag som hjelper oss med arrangementet, sier Lillegård, som i forrige uke hadde 180 påmeldte. I fjor var det 450.

— Det er færre enn i fjor, men om det skyldes konkurransen, dårlig treningsgrunnlag hos mange løpere på grunn av mild vinter eller at det fortsatt er tidlig, det vet jeg ikke. Men jeg vil tro at vi kjemper om mange av de samme deltagerne, sier Lillegård, som har fått mange støtteerklæringer fra trofaste grenaderer.

Som i gamle dager

Det nye rennet skal gås to runder i den klassiske 25 kilometeren i en trase som for store deler blir skuterkjørt med bare ett spor.

— Det skal være som i gamle dager, blir du tatt igjen, så må du ut av sporet, sier Otterstad.

— Og dette vil folk?

— Det er det vi vil finne ut, men vi begynner å nærme oss 400 påmeldte. Det er vi fornøyde med. Og så skal vi evaluere det hele når det er over.

Diskusjonen kan smelte bort

Grenaderløpet er en klassiker som hadde mange år på baken allerede i 2001 da Christer Gundersen fikk næring etter å ha fått syv mil. Han hadde 22 kilometer igjen til Asker. Halvorsen, Stein

Men kanskje blir det ikke noe problem, kanskje blir det ikke noe renn?Grenaderløpet går i moderne traseer som ikke krever like mye snø, har en trase som i øyeblikket er klar og kan i verste fall endres på slutten. Det er vanskeligere i 5-milas traseen. Den krever mer snø, og traseen er hele poenget med rennet, den kan ikke endres.

— Vi kunne ikke arrangert slik situasjonen er i dag. Vi må ha mer snø, sier Karl Kristian Aketun, som har vært ute med skuter og pakket den snøen som er kommet så langt. Han kommer til å følge nøye med på værmeldingene.

 1. Les også

  Børster støv av 5-mila i Oslo-marka

 2. Les også

  Deltakersvikt i Birken: - Det er blitt mindre trendy med turrenn

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Northug samler verdensstjernene i nytt skirenn

 2. OSLOBY

  Slitet før slitet – Kollens legendariske femmil gjenoppstår

 3. LANGRENN

  Northug endrer planen på ny: Utsetter avreisen til Beitostølen

 4. SKISKYTING

  Gikk verdenscup i februar - får ikke delta i NM etter påmeldingsrot

 5. LANGRENN

  Sint Dyrhaug knekte begge skiene i parodiløpet: – Bare tull!

 6. LANGRENN

  Snømangel skaper store utfordringer – påvirker flere renn