Osloby

Voldsmann dømt til forvaring for drapsforsøk

Barnefaren pusset opp familiens nye leilighet for å bli ferdig i tide før hans gravide kone skulle føde igjen. Det kostet ham nesten livet.

 • Frode Sætran

Barnefaren hadde bare tre uker på seg på å gjøre leiligheten klar. Kona hadde termin 4. august 2014. Ekteparet hadde allerede en datter på åtte år, og planen var å gjøre klar den nye leiligheten på Bjerke i Oslo, slik at alt var klart til innflytting innen familieforøkelsen.

Mannen hadde allerede kontaktet naboene og beklaget at det kunne bli noe støy i ukene fremover.

Han måtte pusse opp på fritiden, på ettermiddagene og i helgene, i og med at han var i full jobb på dagtid. Naboene aksepterte dette, men naboen over var ikke hjemme da barnefaren tok runden.

En onsdag ettermiddag kom naboen over ned og ringte på og klaget på bråket. Barnefaren beklaget, og sa at han ville avslutte i løpet av halvannen time. Det var greit. Dagen etter traff de to hverandre i oppgangen, og barnefaren unnskyldte bråket. Det var ikke noe problem.

Det var søndag

Så kom søndagen. Barnefaren arbeidet jevnt og trutt, da det ringte på. Den som sto utenfor, holdt ringeknappen inne helt til barnefaren åpnet døren. Der ble han møtt av naboen over igjen, men denne gangen var han langt mer aggressiv.

«You fucking Norwegian, it's Sunday», sa den 48 år gamle engelskmannen og spyttet barnefaren i ansiktet. Barnefaren ble overrasket og kastet tommestokken mot naboen, som repliserte: «You will see what I'm going to do with you», før han gikk opp til seg selv igjen.

 • Her forteller politiets innsatsleder om hva som møtte dem da politiet kom til åstedet

Invitert inn

Etter en kort stund kom engelskmannen ned igjen, og de to begynte å krangle. Barnefaren ba naboen komme inn, slik at naboene ikke skulle bli forstyrret av kjeftingen og for kanskje å roe ned situasjonen. Men naboen ville i stedet at barnefaren skulle bli med ham opp.

Det skulle han aldri ha gjort.

Da barnefaren hadde kommet inn i entreen, låste engelskmannen døren og trakk frem en kniv og sa: «Du skal liksom komme i mitt eget hjem og true meg».

Deretter åpnet engelskmannen døren og ropte ut i oppgangen om hjelp, før han lukket døren og låste den.

Arrangerte åstedet

Så gikk han til angrep. Han stakk barnefaren i kroppen, i brystet, i armene og to ganger i halsen. Plutselig kom engelskmannens hund, en rottweiler, og bet barnefaren i ansiktet mens han lå blødende på gulvet. Han karet seg opp og kom seg ut på balkongen for å hoppe ut, men ble hindret av engelskmannen, som fortsatte å hugge med kniven og slå med knyttnevene.

Barnefaren segnet om på balkongen. Da gikk engelskmannen ut og hentet en kniv til som han plasserte i barnefarens hånd. Deretter grep han tak i barnefaren og skysset ham ut av leiligheten.

— Selvforsvar

Da hadde politiet kommet til adressen. Den ene politimannen så at barnefaren kom blødende ut, livstruende skadet, og at engelskmannen kom gående etter ham. Han forklarte etterpå at barnefaren hadde angrepet ham og at han brukte kniven i selvforsvar. Dette gjentok han i retten, samtidig som han gjespet, sukket og virket oppgitt da barnefaren forklarte seg for retten om skadene han fikk.

Flere voldshandlinger

I en dom som ble avsagt i Borgarting lagmannsrett tidligere denne uken, ble 48-åringen dømt til forvaring i åtte år, med en minstetid på fem år og fire måneder. Foruten drapsforsøket på barnefaren, omfattet dommen en annen voldsepisode der 48-åringen hadde mishandlet sin egen sjef ved å slå ham med et kosteskaft og sparke ham mens han lå nede mens han truet med å drepe ham og familien hans. Han er i tillegg dømt tre ganger tidligere for vold, både mot menn og kvinner.

Rettens sakkyndige konkluderer med at 48-åringen har en personlighetsforstyrrelse med dyssosiale, narsissistiske trekk som peker mot psykopati og at det er fare for at han vil begå nye alvorlige voldshandlinger.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Drepte med sabellignende kniv i Elverum

 2. NORGE

  10-åring prøvde å stoppe faren som drepte moren med kniv

 3. NORGE

  Sønnen siktet for drap på mor (62): – Ventet i leiligheten til politiet kom

 4. OSLOBY

  Mann dømt til fem års fengsel for overfall i Oslo

 5. OSLOBY

  "Jeg trodde min siste time var kommet"

 6. VERDEN

  Da politikvinnen fikk ti år for drap, overrasket avdødes bror med storsinn.