Osloby

Disse skolene er vanskeligst å komme inn på i Oslo

Tett i toppen og enda hardere konkurranse enn i fjor, men Oslo Katedralskole er ikke den vanskeligste videregående skolen å få plass på i år.

Elvebakken videregående skole, som ligger ved Akerselva og Hausmania i sentrum, er byens mest populære. I år er det like vanskelig å komme inn som rekorden satt for to år siden, noe rektor Per Solli ser på som en tillitserklæring. Foto: Rolf Øhman/Arkivfoto

 • Wasim K. Riaz
 • Charlotte Karlsen

Førsteinntaksrundetil de videregående skolene i Oslo er klar. Nok en gang er det Katta og Elvebakken som skiller seg ut i toppen.

I fjor var Katta tilbake på topp med 49,4 som nedre poenggrense, altså karaktersnittet til den siste søkeren som ble tilbudt plass. I 2013 var konkurransen for en plass på Elvebakken vgs.tøffere enn noen gang, da med den rekordhøye poenggrensen 50,6. Den tangeres i år.

— Det er alltid hyggelig når så mange elever vil til oss. Samtidig er det en spesiell utfordring å ta imot så mange flinke elever, men vi er innstilt på å innfri forventningene, sier Per Solli, rektor ved Elvebakken.

Den siste søkeren som fra høsten av har tilbud om plass på løpet for studiespesialisering ved Oslo Katedralskole har 5,0 i snitt fra ungdomsskolen.

Like vanskelig er det å komme inn på Herslebs komprimerte studiespesialiserende løp, som allerede forutsetter at eleven har intensivkurs i høst- og vinterferier, samt karakter 5 eller bedre i norsk, engelsk, naturfag og matematikk.

271 står uten plass

Studiespesialisering tilbys hos 20 av Oslos 22 videregående skoler. På fire skoler fikk samtlige søkere tilbud om plass: Hellerud, Stovner, Bjørnholt og Ulsrud.

Fellesinntaket til de videregående skolene i Oslo omfatter i år 16.518 plasser, mot 16.224 plasser i fjor. Til de 16.518 plassene er det 16.592 søkere fra Oslo. Av disse er 16.161 ungdom med lovfestet rett til videregående opplæring.

I første inntaksrunde er 16.241 søkere tildelt elevplass, dette gjelder både VG1, VG2 og VG3. Til de ordinære utdanningsprogrammene ved VG1 er det i år 6.048 søkere fra Oslo.

Ifølge Utdanningsetaten mangler 271 søkere plass.

— Dette tallet er litt lavere sammenlignet med fjoråret. Vi regner med at alle disse vil få plass i andre opptak i august, sier Bård Busterud, seksjonssjef i etaten.

Han understreker at de som har fått plass nå må svare innen fristen 11. juli.

— Erfaringsmessig er det en god del som takker nei til tilbudet. Disse plassene fordeles på nytt i andre opptak, sier Busterud.

Færre til medier og kommunikasjon

3.463 har søkt seg til studiespesialiserende utdanningsprogram, 51 færre enn i fjor. Størst oppsving i antall søkere fikk elektrofag, med 83 flere søkere i år enn i fjor, tilsvarende 22 prosent. Også helse- og oppvekstfagene har klart flere søkere enn i fjor.

Den største nedgangen i antall søkere opplever Medier og kommunikasjon, som finnes ved Elvebakken, Fyrstikkalleen, Hellerud, Bjerke, Bjørnholt og Ullern.

Til sammen var det 17 prosent færre søkere til dette løpet enn i fjor. Dette er en nedgangstrend som har eksistert noen år. Bare 292 Oslo-ungdommer, hovedsakelig fra 1999-årgangen, vil gå denne retningen fra høsten av.

Endringer på medielinjen

— Dette kan komme av at det er varslet endringer på medielinjen fra neste år. Medielinjen blir en del av studieforberedende program med flere fellesfag. Noen av søkerne tror at medielinjen skal bort, noe som ikke stemmer. Færre jobber i mediebransjen kan også være en forklaring, men flere elever som velger mediefag studerer helt andre fag som for eksempel språk eller litteratur. Mediefag er god basis for flere studier, sier rektor Solli.

Også design og håndverk opplever stor reduksjon i antall søkere, fra 103 i fjor til 72 i år - en nedgang på 30 prosent. Edvard Munch, Elvebakken og Kuben tilbyr denne linjen.

Flere søker yrkesfag

Etter flere år med nedgang har yrkesfagene fått et oppsving i år. 30 prosent av søkerne vil i år ta yrkesfag, det er to prosentpoeng flere enn i fjor.

Utdanningsetaten vil fordele flere elevplasser i andre inntaksrunde. Alle ungdommer med opplæringsrett vil få tilbud før skolestart. Andre inntaksrunde skal etter planen være klar ca. 10. august.

 1. Les også

  SU ønsker brev og intervju som del av inntaksprosessen til videregående skole

 2. Les også

  Rekordvanskelig å komme inn på videregående i Oslo

 3. Les også

  Åpner prestisjeskole i 100 år gammelt praktbygg

 4. Les også

  Han får kun stjerneelever

 5. Les også

  Konkurransen om de beste skoleplassene spisser seg til

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Se den store oversikten: På denne skolen trenger du over 5 i snitt i for å komme inn

 2. OSLOBY

  Her er det lettest og vanskeligst å komme inn på videregående skole i Oslo

 3. OSLOBY

  Årets søkertall: Han er rektor på Oslos mest populære skole

 4. NORGE

  Prinsesse Ingrid Alexandra bor i Viken, men skal gå på skole i Oslo. Hvordan kan det ha seg?

 5. NORGE

  Ingrid Alexandra begynner på videregående skole i Oslo

 6. OSLOBY

  – Jeg våknet klokken to-tre på natten for å sjekke hvor jeg hadde kommet inn