Osloby

Unik ulvejakt avsluttet uten ulv

Ulven som har drept fem lam helt nord i Nordmarka, har sannsynligvis forlatt matfatet som er fullt av beitende sauer og lam.

Ett av lammene som ble drept av ulven i Nordmarka for noen dager siden. Ulven er borte, og jakten er avblåst SNO

 • Stein Erik Kirkebøen

Klokken 12 på onsdag gikk jakttillatelsen ut, og jakten på ulven ble avblåst. Ingen har sett snurten av ulven som sannsynligvis i helgen herjet blant sauene som beiter i områdene rundt Tverrsjøstallen helt nord i Nordmarka, i Jevnaker kommune. Den kan flytte seg langt på kort tid, og kan i dag være hvor som helst.

Historisk ulvejakt

Men besøket dens er historisk.

— Vi har snakket om det i dag, sier utmarksforvalter Karianne Johansson i Lunner almenning. - Ingen her har vært med på eller hørt om ulvejakt i Nordmarka. Har det skjedd tidligere, så må det være veldig lenge siden.

Sverre Grimstad gir til høsten ut sin sjette bok om Nordmarka. Han har tilgang til Løvenskiolds arkiver, og er kanskje den som kjenner Markas historie aller best. Men ulvehistorier er han ikke så god på.

— Nei, det er langt mellom dem. Jeg kan ikke huske at jeg har sett eller hørt en eneste historie om ulvejakt i Nordmarka. Jeg har nok hørt at ulven har vært observert og til og med filmet i Marka, og én gang har jeg hørt at den har gjort skade. I 1999 ble det funnet lammekadaver som var tatt av ulv i det samme område som ulven nå har vært. Den gangen nøyde den seg med å ta ett lam.

Per Olimb i Jevnaker almenning har heller ikke hørt om at det det vært ulvejakt på hans kanter tidligere. - Det må i så fall ha vært veldig lenge siden, sier han til Osloby.

Venter nye ulvebesøk

I Lunner almenning er de forberedt på at det sannsynligvis ikke er siste gang de får ulven på besøk.

— Vi har snakket om det, men det er ikke så mye vi kan gjøre. Både eierne og vi har et visst oppsyn med sauene som er ute på beite. Mer enn det vi gjør i dag kan vi ikke gjøre med de ressursene vi har. Det er politikerne som avgjør om vi også i fortsettelsen skal kunne utnytte den verdifulle ressursen som utmarksbeitet er. Det er viktig som beite, og det kan ikke utnyttes på noen annen måte. Men det er politikerne som styrer rovdyrforvaltningen og oppretter ulvesoner.

— Men det vet ikke ulven!

— Nei, og dette er et fryktelig vanskelig tema. Men det er politikerne som avgjør om vi fortatt skal kunne slippe ut dyr og utnytte den viktige ressursen som utmarksbeitet er, sier Johansson.

 1. Les også

  Ulv tok fem lam i Nordmarka - nå kan den felles

 2. Les også

  Ulv i Nordmarka?

 3. Les også

  Ulven i Nordmarka

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kjøpte «Ondskapens hotell» på tvangssalg: Utelivsgründere vil bygge hotell, naturhytter og badstu i Nordmarka

 2. KRONIKK

  Kronikk om den siste ulvejakten: Det er ikke sauen som driver ulvemotstanden

 3. OSLOBY

  Hit må du dra for å finne skispor i Marka

 4. OSLOBY

  Byrådet vil forby ulvejakt i Oslo-marka

 5. NORGE

  En svensk ulv står bak sauedrap

 6. NORGE

  Tør ikke slippe sauen på beite før det er garantert ulvefritt. Den garantien kan ingen gi.