Osloby

Utesteder på Grünerløkka frykter konkurs med nye skjenketider

Politikerne vurderer å endre åpningstidene. Det opprører flere restauranteiere.

Mange mennesker hadde tatt turen til Grünerhaven uteservering på påskens siste dag. Foto: Tor Stenersen

 • Ingvild Fjelltveit
 • Øyvind Nordli
  Journalist

Ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka i Oslo frykter restauranteiere at det blir kroken på døren hvis den nye åpningstidsforskriften blir innført. Den innebærer at utestedene kan måtte stenge uteserveringen klokken 22.

I dag stenger uteserveringene kl. 23, men i den nye forskriften er Olaf Ryes plass definert som et område der uteserveringen skal stenge en time tidligere. Her ligger restaurantene som «perler på en snor».

– Hvis vi må stenge klokken 22.00, er det slutten for vår del. Det vil være en trist måte å avslutte 40 års drift på, sier en opprørt Silvia Fartum, innehaver av Grünerhaven, til Aftenposten.

Det var lokalavisen VårtOslo som først omtalte saken.

Fartum overtok driften av den rene uterestauranten ved Olaf Ryes plass etter sine foreldre. Hun mener tidligere stenging vil få store konsekvenser allerede i år.

– Folks vaner i dag gjør at mange går sent ut. Hvis vi må stenge klokken 22.00, må vi i realiteten gjøre unna siste runde med servering klokken 21. Da tror jeg mange vil velge et annet sted, og vi vil tape økonomisk, sier hun.

Les også

SLIK BLIR DE NYE REGLENE: Byrådet vil droppe alkoholservering til kl. 03 flere steder etter naboprotester

Små marginer for å gå rundt

Silvia Fartum, innehaver av Grünerhaven uteservering. Foto: Privat

Eieren opplyser at Grünerhaven uteservering har 35 ansatte og omsetter for 8 millioner kroner i året. Siden de kun driver med uteservering av mat og drikke, holder Grünerhaven i realiteten åpent fem måneder i året.

– Å drive et utested i dag dreier seg uansett om små marginer. Blant annet må vi etterleve en minstelønnssats, noe som gjør at lønningene har gått opp – også for deltidsansatte. Vi trenger hver eneste krone for å kunne drive videre, slik at Grünerløkka også skal kunne ha et yrende kafé- og folkeliv som politikerne snakker om, sier Fartum.

Hun drømmer om å få holde åpent til klokken 24.00.

– Jeg har forståelse for hensynet til naboer og støy, men ikke til å stenge enda tidligere enn i dag, sier Fartum.

Bar Fontes er en av flere restauranter som ligger på rekke og rad langs Grüners gate på Grünerløkka. Foto: Tor Stenersen

Rett på andre siden av gaten til Grünerhaven uteservering ligger Bar Fontes. Innehaver Nadeem Asghar sier til VårtOslo at de små restaurantene vil tape mot de store hvis tidligere stenging blir en realitet.

– De nye skjenkereglene tvinger meg, som en liten aktør, til å stenge uteserveringen. De nye reglene innebærer nemlig at jeg må avslutte uteservering klokken 22. Da mister jeg den viktigste omsetningen, sier Asghar.

Innehavere får støtte av bydelsutvalgspolitiker Per Østvold (SV).

– Byrådet fratar oss lokalpolitikere, som kjenner vår egen bydel, muligheten til å bestemme at stedene ved for eksempel Olaf Ryes plass kan servere utendørs til klokken 23, sier han til VårtOslo.

Sentrumsområder får lengre uteservering

Bystyret skal de kommende ukene behandle og vedta forslaget til ny åpningstidsforskrift. I forslaget er Utelivs-Oslo delt i tre områdekategorier som avgjør tidspunkter for skjenking og uteservering:

 • Indre sentrum: Skjenking og uteservering til kl. 03. Omfatter det meste av sentrum. I praksis nesten alle gater og steder hvor det er svært få eller ingen beboere.
 • Sentrum: Skjenking inne til kl. 03, uteservering til kl. 24: Delene av sentrum hvor det bor folk, samt utvalgte strøksgater og torg i bydelene.
 • Ikke-sentrumsområde: Skjenking inne til kl. 01, uteservering til kl. 22: Gjelder resten av byen.

I det opprinnelige forslaget var Olaf Ryes plass og Birkelunden definert som sentrumsområder. Det er de ikke i forslaget som nå skal behandles.

Lyttet til bydelsutvalget

– Bydelsutvalget på Grünerløkka gikk i sitt svar tydelig imot å regne dette som sentrumsområder, noe vi valgte å ta hensyn til. Noe av det første jeg gjorde som byråd, var å sette meg ned med lederen for bydelsutvalget i Grünerløkka for å diskutere hvordan vi kunne finne en god løsning. Derfor synes jeg det er litt pussig at Per Østvold går ut på denne måten, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) til Aftenposten.

Han forstår at utestedsinnehaverne frykter endringene, men mener de har strukket seg langt for å komme bydelens ønsker i møte.

Bydelsutvalgene får med de nye reglene makt til å definere at bestemte gater eller områder skal regnes som sentrumsområde og dermed omfattes av sentrumsreglene.

Åpner for lengre uteservering

Leder for bydelsutvalget på Grünerløkka Marius Sjømæling (Ap) bekrefter at utvalget har kommet med tilbakemeldinger og fått gjennom sine forslag til endringer. Han er ikke enig i kritikken fra bydelskollega Østvold.

– For oss var det viktig at ikke hele området ble definert som sentrum der man har en felles åpningstid og stengetid. Det har naboene og beboere uttrykt bekymring for, sier Sjømæling.

Også han har forståelse for uroen hos utelivsnæringen, men har vanskelig for å forstå at den vil gi så store utslag som aktørene beskriver.

– For det første er det relativt høy sannsynlighet for at vi vil definere området ved Olaf Ryes plass som et sentrumsområde, og dermed utvide uteserveringen til midnatt. For det andre er jeg ikke helt med på at hele utelivsbransjen går konkurs på grunn av en endring i uteserveringen på en time, sier han.

Bydelsutvalget på Grünerløkka vil i en deputasjon tirsdag be byrådet om å gi bydelsutvalget noe større lokal myndighet til å kunne gjøre forskjell på stengetid for inne- og uteservering.

– Vi ønsker oss en ordning der det ikke automatisk blir slik at dersom du stenger klokken 01 inne, må du stenge uteserveringen klokken 22, forklarer Sjømæling.

Les mer om

 1. Grünerløkka
 2. Oslo
 3. Utelivsbransjen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nye skjenkeregler i Oslo: Dropper alkoholservering til kl. 03 etter naboprotester

 2. OSLOBY

  Andre får ha åpent til midnatt. Han må stenge uteserveringen kl. 20.

 3. OSLOBY

  Rødgrønne protester stanser det rødgrønne byrådets nye skjenkeregler

 4. NORGE

  Da folk ga hverandre klem og kyss på kafeen, slo korona-kontrollørene til. Nå har stedet innført kysseforbud.

 5. OSLOBY

  Klimautslippene i Oslo gikk ned åtte prosent på ett år

 6. OSLOBY

  En person omkom i brann i Oslo