Osloby

Klager på politiets voldssiktelse mot ransofferets redningsmann

Politiet har siktet en 17-åring for legemsbeskadigelse etter at han avverget ranet av en ti år gammel gutt. Det har fått publikum til å reagere.

 • Mats Bleikelia

Ranet av en ti år gammel gutt på Helsfyr stasjon i Oslo har opprørt svært mange. Avisenes kommentarfelter bugner over av støtteerklæringer til 17-åringen og 30-åringen som stoppet ranerne og ga dem en real omgang juling.

Nå er 17-åringen siktet for legemsbeskadigelse, mens 30-åringen har status som mistenkt.

— Har fått telefoner og epost

Det at redningsmennene kanskje skal straffeforfølges, setter sinnene i kok. Politiet har fått en rekke henvendelser fra publikum.

- Ja, det har vi fått. Folk stiller seg undrende til at man kan bli straffet når man prøver å forsvare noen. Men det er mange måter å hjelpe på, og det å bruke vold i en sånn situasjon må vi advare mot, fordi det kan medføre at man selv risikerer straffansvar, sier politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik til Aftenposten.

Les også

Skulle rane - ble banket opp

— Vi har fått en del telefoner, og også eposter som er blitt videresendt til meg. Det er bra at folk er engasjerte, det er et positivt trekk ved samfunnet. Men det er samtidig viktig ikke å ta loven i egne hender.Ranerne er 18 og 24 år gamle, og har bakgrunn fra henholdsvis Algerie og Marokko. Begge er kjent av politiet fra før. 18-åringen fikk hardest medfart i basketaket som oppsto. Han mistet flere tenner, fikk et brudd i ansiktet, samt en kraftig hjernerystelse - og måtte kjøres til Ullevål sykehus for operasjon.

— Med de skadene det her er snakk om, er det mye som indikerer at man har gått for langt, sier Sjøholt-Sandvik.

— Vi har ikke fått legejournalene ennå, men det er heller ikke mer alvorlig enn at han kunne skrives ut fra Ullevål i går, slik at vi kunne pågripe ham.

Ikke avhørt

Foreløpig har politiet kun snakket med vitner til hendelsen, som skjedde like før klokken 10 søndag morgen. Ingen av de fire hovedpersonene i saken er avhørt ennå. Den ti år gamle gutten skal i dommeravhør i dag, sammen med verge.

Et helt sentralt punkt er hvem som angrep hvem, og i hvilken rekkefølge.

— Hvem som har slått først er helt i kjernen av det etterforskningen nå skal avdekke. Det er viktig å avdekke hvorvidt det er gjort i nødverge, og om nødverge er overskredet ved volden som er utøvd. Dette vil ha stor betydning for eventuelt straffenivå, og om det i det hele tatt vil bli en straffeforfølgelse av saken, sier Sjøholt-Sandvik.

Politiet vet foreløpig ikke om det finnes overvåkningskameraer som kan ha fanget opp episoden, men undersøker dette.

Når det gjelder de to ranerne, er begge siktet for grovt ran etter straffelovens § 268. Politiet mener ranet kan betegnes som grovt fordi offeret er en ti år gammel gutt, og dermed faller innunder kravet i lovteksten om ran som begås «overfor en forsvarsløs person». I utgangspunktet har grovt ran en maksimal strafferamme på hele 12 års fengsel, men det er neppe aktuelt i denne saken.

Les også

Mobilraner utskrevet fra sykehus

— Normal straff for grovt ran i dette sjiktet er åtte til ti måneder ubetinget fengsel, sier politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik. Det betyr at 17-åringen som avverget ranet risikerer nesten like lang straff som ranerne, selv om personer under 18 år sjelden dømmes til fengsel. Legemsbeskadigelse straffes vanligvis med omtrent fem måneders ubetinget fengsel, ifølge politiadvokaten.

Det er imidlertid ikke bestemt om 17-åringen faktisk vil bli straffeforfulgt. Dette er avhengig av hva som kommer frem i den videre etterforskningen av saken.

 1. Les også

  16 ran på fire dager - syv pågrepet

 2. Les også

  Oslo-ran nr. 100 i oktober

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Se livet under kuppelen

 2. OSLOBY

  Tyvlytt på motordur

 3. OSLOBY

  La folk få jobbe!

 4. OSLOBY

  Leger kan miste autorisasjonen etter babydødsfall

 5. OSLOBY

  Selger skandaletomt i Spania

 6. OSLOBY

  - Innbrudd i 40 biler på Oslo Lufthavn i natt