Osloby

Fabian Stang mener opposisjonen krisemaksimerer om fritidsklubber

Ordfører Fabian Stang (H) mener bekymringen for fritidsklubbene er overdrevet. Det fikk opposisjonen til å se rødt.

Oslo-ordfører Fabian Stang Sara Johannessen, NTB Scanpix

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

I dag behandler bystyret neste års Oslo-budsjett. Nedskjæring i bydelene har vært et gjennomgående tema, og like før lunsj tok ordfører Fabian Stang (H) ordet.

Han hadde fått nok av krisemaksimering i forbindelse med kutt i overføringen til bydeler og etater.

-Jeg er litt lei av å høre at eldresentre og fritidsklubber skal nedlegges når vi vet at resultatet sjelden blir at de faktisk blir lagt ned, sa Stang.

Uttalelsen skapte reaksjoner. Ordføreren fikk raskt svar på tiltale fra Bjørnar Moxnes (Rødt), Marianne Borgen (SV) og Tone Tellevik Dahl (Ap). Førstnevnte hadde da videreformidlet utfordringen som rapperen Don Martin kom med i et innlegg på Osloby.no i dag.

-Å si at det ikke skjer... Da tror jeg faktisk ikke at du bor i byen. Du har en helt annen virkelighetsforståelse enn vi har, sa Tellevik Dahl.

Marianne Borgen minnet ordføreren på at også han er med på å stemme for rammekuttene.

— Jeg blir veldig forskrekket og stiller meg undrende til at ordføreren fra denne talerstolen fraskriver seg ansvaret for det.

Fortsatt uavklart situasjon

For første gang siden slutten av 1990-tallet har ikke de borgerlige partiene klart å bli enige om et budsjettforlik på forhånd. I år er tonen en helt annen mellom Høyre og Frp. Jøran Kallmyr (Frp) holdt et flammende innlegg fra talerstolen i formiddag.

-Det er med en ganske blandet følelse jeg står her. I 17 år har de borgerlige partiene klart å bli enige om et budsjett. Det klarte vi ikke i år, innledet eks-byråd Kallmyr.

Les også

Bydelene må spare 385 millioner kroner

Han slo så fast at Oslo kommune har en svært stram økonomi i dag, og at situasjonen bare kommer til å bli verre i årene som kommer. Lederen av finanskomiteen, James Stove Lorentzen (H), uttalte i sitt innlegg at byrådet legger opp til bærekraftig utvikling. Kallmyr protesterte kraftig.— Er det bærekraftig utvikling når bystyret innkaller til en gedigen fest? En gedigen fest der man bare informerer om at by the way så kommer det nye biblioteket i Bjørvika til å koste 2,7 milliarder, ikke 1,2 milliarder.

- Når det kommer til kultur er champagne- og kanapésuget så sterkt i denne salen at de lar seg blende av alt, sa Kallmyr.

Han fortsatte med å spørre hvem som må ta regningen for festen, og svarte selv at det må de eldre som kjemper for å få sykehjemsplass, det må barnehagene, rusomsorgen, idretten og fritidsklubbene.

— Om ti år må jeg forklare mine barn hvorfor de ikke hra en idrettshall eller kunstgressbane å spille på.

Trolig mer penger til bydelene

Byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre har ønsket å komme til enighet med Frp uten å lykkes. Etter finanskomiteens møte har det vært samtaler på tvers av politiske skillelinjer for å forsøke å komme frem til en enighet, men foreløpig tyder alt på at budsjettet kommer i havn ved at det blir stemt over post for post, såkalt "slalåmkjøring".

— Når festen er over blir Frp invitert. Ikke på nachspiel, men til ryddejobben, sa Kallmyr før han avsluttet:

- De fire musketerene i Frp er ingen ryddehjelpere.

Bydelenes rammekutt løftes frem at flere under dagens bystyredebatt. Trolig kommer Frp og venstresiden til å bli enige om å øke rammen, men det er foreløpig uklart med hvor mye.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Isak og Even ble tema da Oslo-politikerne stemte over 67 milliarder kroner

 2. OSLOBY

  Byrådslederen og ordføreren grillet om Tøyen

 3. OSLOBY

  Opposisjonen krever fortgang i milliardprosjektene på Tøyen

 4. OSLOBY

  Utdanningsforbundet skuffet over byrådet: - Fremstiller kutt i Oslo-skolen som styrking

 5. OSLOBY

  Ordføreren fikk nei til å revurdere politikernes millionlønn

 6. OSLOBY

  Oslo Høyre vil kartlegge språket til barnehagebarn. «Testhysteri», mener skolebyråden.