Osloby

Fabian Stang vant vannkrig mot Riksantikvaren

Riksantikvaren ville ha en fjordbukt foran nye Deichmanske bibliotek. Oslo kommune ville ha vannspeil. Nå har kommunen fått medhold hos kommunalministeren.

Operaallmenningen blir det viktigste byrommet i dette århundret, har byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) tidligere sagt til Aftenposten. Det omstridte vannspeilet til venstre, nye Deichman til høyre. ILLUSTRASJON: SLA LANDSKAPSARKITEKTER

 • Espen Hofoss

Isdans på vannspeilet, med inspirerende utsikt mot operaen. Sånt no får du ikke hvis Oslofjorden skal forlenges inn i den nye allmenningen, påpeker ordfører Fabian Stang. ILLUSTRASJON: SLA LANDSKAPSARKITEKTER

Operaallmenningen by night. ILLUSTRASJON: SLA ARKITEKTER

— Skal dette bli en attraktiv plass må det skje noe her, mener Fabian Stang

Han står i bitende vintervind på plassen mellom Oslo S/Østbanehallen, tollbodene og Operaen. Om noen år vil dette området være kjent under navnet Operaallmenningen – det viktigste og største byrommet i den nye fjordbyen.

Vannkrangel

Allmenningen er like stor som Youngstorget, og skal blir et vrimleområde som binder sammen kvadraturen og den nye bydelen i Bjørvika. Planen for plassen ble vedtatt i bystyret i fjor.

I sentrum av herligheten så Oslo kommune for seg et 1500–2000 kvadratmeter stort vannspeil som et naturlig blikkfang. Vannspeilet kan blant annet islegges om vinteren og tømmes for vann og brukes til arrangementer om sommeren, ser byplanleggerne for seg.

Ordfører Fabian Stang og kommunalminister Jan Tore Sanner er enige. Det er bedre med vannspeil enn en ekte fjordbukt i Operaallmenningen. Espen Hofoss

Men Riksantikvaren kom med innsigelse.Fjorden gikk tidligere helt opp til Østbanehallen, men er gradvis blitt fylt ut.

Riksantikvaren ville heller slippe sjøvannet inn i allmenningen, og lage en fjordbukt med kaikant langs de historiske tollbodene – dette for å gjenfortelle en viktig del av byens historie. Det var også intensjonen i den opprinnelige planen for Bjørvika.

Måtte megle

Kommunen og riksantikvaren ble ikke enige i megling. Dermed havnet saken på kommunalministerens bord. Denne uken ble det klart at Jan Tore Sanner (H) sier ja til vannspeil, og nei til fjordbukt.

— I denne saken har det ikke vært vanskelig å konkludere. Det er viktig med åpne byrom som kan brukes, sier Sanner til Aftenposten.

— Et vannspeil gir større bruksmuligheter, og vil gi et mer aktivt byrom enn om fjorden videreføres inn i området, mener Sanner.

Han understreker at vannspeilet må få en slik utforming at det i størst mulig grad gjenskaper inntrykket av nærhet til fjorden foran de historiske bygningene.

Har ikke fått beskjed

Kommunikasjonsrådgiver Karen Thommesen hos Riksantikvaren sier de ikke har mottatt noe brev om vedtaket fra departementet, og at de derfor heller ikke kan uttale seg om innholdet.

Men siste ord i saken er neppe sagt.

Riksantikvaren har tidligere varslet at de vil forsøke å få "fjordinnsmett" et annet sted i Bjørvika, dersom de ikke når frem med sitt krav i Operaallmenningen.

Fabian Stang er glad for departementets vedtak.

— Bjørvika er en stor satsing for Oslo kommune. Nå begynner vi å se konturene av den nye bydelen. Snart kommer det flere boliger her også. Men skal det bli en levende del av byen må den henge sammen med resten av byen. Da er Operaallmenningen ekstremt viktig, sier Stang.

Bjørvika skal få syv allmenninger, markert med rødt på kartet. Operaallmenningen blir den største. Svein Eide

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vannspeilet forsvant over natten. Et gjørmehull med elsparkesykler dukket opp i stedet.

 2. SPORT

  Skipresidenten: - Håper ikke kommersielle interesser tar over idrettsarrangementer i Norge

 3. DEBATT

  Nei, Fabian Stang er ikke uredelig

 4. OSLOBY

  Utbygger ber Sukkerbiten-aksjonister ha tålmodighet. Lover strand, flytende basseng, park og konsertarena

 5. DEBATT

  Dette var Oslo i 2001. Kjære politikere og Bymiljøetaten: Gi oss Oslos «Tenerife» tilbake!

 6. OSLOBY

  Ny kokkeskole i Kvadraturen?