Osloby

Mattilsynet fant tre år gammelt kjøtt på restaurantkjøkken

Hotellkjøkkenet på Clarion Hotel Royal Christiania ble stengt på dagen.

Slik så det ut på kjøkkenet under Mattilsynets inspeksjon. Mattilsynet

 • Sol Sigurjonsdottir

Dårlig renhold gjorde at Mattilsynet stengte kjøkkenet på dagen. Mattilsynet

Dårlig renhold som kan føre til helsefare og en mengde kjøtt som hadde gått ut på dato var årsaken til at Mattilsynet fattet hastevedtak om å stenge kjøkkenet på Clarion Hotel Royal Christiania 16. februar i år. De fikk også omsetningsforbud av en rekke frysevarer.

«Mattilsynet vurderer også at forholdene i virksomheten er så uhygieniske at det kan føre til at maten som håndteres og frembys blir helseskadelig for dem som spiser den», står det i tilsynsrapporten.

— Det er alvorlig og skuffende at renhold på et kjøkken ikke følges godt nok opp. Kjøkkenet ble stengt på grunn av generelt dårlig renhold og dårlig etterlevelse av rutiner, sier Inger-Marie Øymo, seksjonssjef i Mattilsynet.

Fant flere pakker med kjøtt fra 2012

Kjøkkenet fremsto som svært dårlig rengjort med tanke på utstyr, benkekanter, felles berøringspunkt, hyller, vegger og gulv, ifølge Mattilsynets tilsynsrapport.

De konkluderte med dårlig renhold på flere steder på kjøkkenet, blant annet under benker, oppvaskmaskin og kjøleskap, hvor det ble funnet gamle matrester.

Det ble også funnet fett og matrester på gulvet, langs vegger og gamle matrester som ikke var fjernet fra sluk i gulvet.

Kjøttet gikk ut på dato i 2012, og frysedato var ikke merket. Mattilsynet

Flere pakker importert kjøtt med best før dato i 2012 ble funnet på fryselageret. Kjøkkenet ble stengt på dagen etter Mattilsynets besøk.— Grunnlaget for hastevedtak om stenging på grunn av helsefare var svært dårlig renhold og manglende styring med holdbarhetsdatoer og hygieniske forhold under lagring av næringsmidler, heter det i rapporten.

Dårlig merket gammelt kjøtt

Det importerte kjøttet som ble funnet på fryseren var ikke merket med innfrysingsdato, som loven krever.

Det ble blant annet funnet ti esker med oksekjøtt fra Namibia som gikk ut på dato i 2012. Disse var lagret på fryselageret, og var ikke merket med innfrysingsdato. Det ble også funnet kylling, skinker og medisterkaker som var gått ut på dato.

Fett og matrester på kjøkkenet. Mattilsynet

Dårlig merket kjøtt kan være helseskadelig for de som spiser den, ifølge Mattilsynet.— Det er viktig med opplæring og kompetanse, og viktig med oppfølging og gode rutiner for varerullering på lageret, sier seksjonssjef i Mattilsynet Inger-Marie Øymo.

— Dårlig styring går ut over kvaliteten på produktene, og man kan miste kontroll på frysevarer, sier hun.

Kjøkkenet åpnet dagen etter inspeksjonen

Kjøkkenet kunne åpne igjen dagen etter den første inspeksjonen, etter at Mattilsynet hadde vært på ny oppfølgingsinspeksjon etter vasking.

– Det jeg kan garantere er at vi gjør alt vi kan for å ha de aller beste rutiner på mathygiene og vedlikehold. Dette er noe vi har sterk fokus på, sier kommunikasjonsdirektør Christine Viland i Choice til VG, som først omtalte saken.

– Dessverre ser vi at noen råvarer har blitt liggende på frys for lenge. Men det betyr ikke at disse råvarene ville blitt brukt uten at kjøkkensjef sjekket holdbarheten og kvaliteten først. Vi lever av fornøyde gjester, og gode råvarer er helt essensielt for matopplevelsen. Vi er ydmyke og følger det Mattilsynet sier. Vi rettet opp alle avvikene så fort vi kunne. Vi har ikke hatt noen episoder der gjester har vært i fare, sier administrerende direktør i Clarion Hotel Royal Christiania, André Schreiner til VG.

 1. Les også

  Bydel Alna innfører veiledende matpakkeregler i barnehagen

 2. Les også

  Norske slaktere kutter ut halal-mat

 3. Les også

  Stengt på grunn av kakerlakker i baren

 4. Les også

  Fant grisekjøtt i halal-pølse, vossakorv og biffgrill

 5. Les også

  Dramatisk mye gift mot lakselus

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mattilsynet sjekket 157 steder - kun 40 hadde alt på stell

 2. OSLOBY

  Mattilsynet hastestengte Oslo-restauranten etter alvorlige funn. Halvannet døgn senere var den åpen igjen.

 3. OSLOBY

  Syv gatekjøkken stengt på dagen

 4. OSLOBY

  Her er grunnen til at kjøkkenet på Lorry ble stengt

 5. NORGE

  Mattilsynet stengte anlegg for produksjon av flymat på dagen

 6. OSLOBY

  Friday’s stengt på dagen av Mattilsynet: – Helsefarlig for gjestene