Osloby

Arrangementer med over 50 deltagere forbys i Oslo

Oslo har opplevd en voldsom økning i smittetilfeller. Nå stenges en rekke offentlige tilbud ned: – Tiltakene får store konsekvenser, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Torsdag presenterte byrådsleder Raymond Johansen nye tiltak for hovedstaden: – Ekstraordinære tiltak er nødvendige i en ekstraordinær situasjon, sier han. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen

Onsdag ble arrangementer med over 500 deltagere forbudt i Oslo. Dagen etter ble det strammet kraftig inn.

Nå forbys arrangementer med over 50 deltagere i Oslo. Dette inkluderer serveringssteder som restauranter og puber, med mindre de kan legge til rette for én meters avstand mellom folk.

Årsaken er det nye koronaviruset. Oslo har opplevd en voldsom økning i smittetilfeller på kort tid. De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser 162 bekreftede smittetilfeller.

– Tiltakene er svært inngripende og får store konsekvenser for livene til byens befolkning. Men ekstraordinære tiltak er nødvendige i en ekstraordinær situasjon, sier Johansen.

Alle skoler og barnehager blir stengt. Også biblioteker, svømmehaller, idrettsanlegg og museer stenges. Alle kommunalt ansatte skal jobbe hjemmefra om mulig. Tiltaket gjelder i første omgang i 14 dager.

Oppfordrer til å holde én meters avstand

Johansen oppfordrer folk til å holde seg hjemme. Samtidig oppfordrer Robert Steen, byråd for helse, alle til å holde én meters avstand. En oppfordring om å legge til rette for dette går også ut til dagligvarehandlene, som fortsatt skal holde åpent.

– Gjelder oppfordringen om én meters avstand når man går ute på gaten også?

– Definitivt. Jeg synes det er en god regel, selv om det er vanskelig å leve med den. Men jeg opplever at folk tar til seg nye vaner overraskende raskt. For 3–4 dager siden var det kleint å ikke hilse, nå er det omvendt, sa Steen.

Byrådslederen påpeker at det ikke er nødvendig å hamstre dagligvarer. Samtidig oppfordrer både kommunen og regjeringen til å følge rådene Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det betyr at man må sørge for å få mat sendt til seg om man er i karantene.

– Ressursene vi har må være noenlunde rettferdig fordelt. Kommer noen først til møllen og hamstrer alt, og det blir lite igjen til andre, skaper det flere problemer enn det løser, sier Raymond Johansen til Aftenposten.

Robert Steen er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, oppfordrer Oslofolk til å holde én meters avstand. Ketil Blom Haugstulen

Les også

NTB: Alle barnehager og skoler i Norge stenges

Alle skoler stenges

Oslo kommune har bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges.

Det er blant tiltakene som innføres i et forsøk på å begrense spredningen av koronaviruset.

– Vi er i en krise, men Oslo er forberedt på krise, fastslår byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo rådhus.

Det jobbes også med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass. Dette omfatter blant andre helsepersonell.

Helsebyråd Robert Steen, byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Reell krisesituasjon

– Vi står i en reell krisesituasjon, fastslår skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

Hun mener det nå er større risiko enn gevinst ved å holde skolene åpne.

– I går oppfordret vi sterkt til å bidra i en dugnad. Det gjentar vi. Nå trengs vi alle sammen, sier Thorkildsen.

– Den aller viktigste personen for å hindre smittespredning er deg og meg, sier helsebyråd Robert Steen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Oslo kommune
 3. Raymond Johansen

Koronaviruset

 1. NORGE

  FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 2. NORGE

  Direkteblogg om korona

 3. KRONIKK

  Slik ligger vi an: Dette er utfordringene med koronavaksinene

 4. DEBATT

  Jeg er en av de såkalte «festdeltagerne» fra Oslo vest

 5. VERDEN

  Turkmenistan melder om null smittede, uten å bli trodd

 6. OSLOBY

  Nytt koronatiltak på populær badeplass: – Jeg fatter ikke hvorfor de ikke har gjort dette før