Osloby

Henter byens hjemløse fra kulden og inn i varmen

Frelsesarmeens folk jobber på spreng i kulden. To mann kjører rundt i Oslo sentrum og plukker opp uteliggere som trenger en varm seng å sove i. 

Ole-Morten (43) har funnet seg en krok innenfor ved drosjeholdeplassen under Byporten for natten. Frelsesarmeens Ole Schrøder og Christian Hagstrøm stiller med kaffe, boller og liggeunderlag. Anette Karlsen

 • Astrid Løken
  journalist

Disse menneskene nyter varmen inne på Oslo S frem til dørene stenger for natten. Frelsesarmeens Ole Schrøder og Christian Hagstrøm sjekker om noen vil ha kaffe eller overnatting, men får liten respons. Anette Karlsen

Mihai Gabor fra Romania (t.h.) og Ionut Florin Litcanu bor under en bro i Oslo sentrum. -Det er kaldt, men det går bra, sier Gabor. Her får de varm kaffe, boller og baguetter av Frelsesarmeens Christin Schrøder før de kryper til køys i soveposene sine under broen. Anette Karlsen

Frivillige og ansatte jobber på spreng for å få på plass feltsengene før overnattingsgjestene rykker inn. Morten Brundtland (t.v.), og Benjamin Brekke (t.h). Lederen for Frelsesarmeens rusomsorg, Knut Haugsvær, sees i midten. Anette Karlsen

Stillheten har senket seg. De fleste sengene var fylt opp da Aftenposten var innom rundt klokken 01.00. Anette Karlsen

De vet hvor de skal lete, Frelsesarmeens sjåfører, Ole Schrøder og Christian Hagstrøm.

Sur vind og ti minusgrader. Det er stille i gatene rundt midnatt. Folk flest har valgt å komme seg inn i varmen. Men ikke alle har en varm stue å gå inn i. Mange bor ute på gaten i Oslo sentrum.

To utenlandske menn med koffert og trekkspillbag har slått seg ned utenfor inngangen til Brilleland på Grønland.

Vil gjerne inn i varmen

— Nei, det er ikke varmt, stotrer de. Tross språkproblemer klarer Frelsesarmeens folk å forklare at de ikke behøver å sove ute. De to spanjolene har overnattet hos Frelsesarmeen tidligere, og vil gjerne ha en seng i natt også. De kommer seg raskt på bena og inn i den varme bilen.

Menighetslokalene til Frelsesarmeens hovedkvarter er gjort om til sovesal. Frelsesarmeen har i samarbeid med Oslo kommune opprettet et overnattingstilbud til utenlandske statsborgere. Sovesalen er åpen når det er ti minusgarder eller kaldere.

Frelsesarmeens hvite syvseter ruller videre gjennom gatene. Inn i portrom, under broer og inn i parkeringshus.

En krok på Vikaterrassen

I en krok på Vikaterrassen skimtes et menneske godt innpakket i en sovepose, helt stille.

- De som vil at vi skal komme bort, pleier å reise seg opp, forklarer Ole og gir seg til kjenne. Men mannen i soveposen vil være i fred.

— Hadde han ikke hatt sovepose, hadde jeg gått bort til ham, sier Ole.

Sover i skolegården

Neste stopp er Ruseløkka skole. Hver krok sjekkes. Borte i en krok innerst i skolegården skimtes et menneske inntullet i en sovepose. Ole prøver å forklare at han kommer fra Frelsesarmeen.

— Jeg tror det er en tysk dame. Hun pleier å ligge her. Men kvinnen vil ikke ha hjelp.

Bor under en bro

Flere har funnet veien inn på Oslo S for en blund i timene før stasjonen stenger. Snøen laver ned. Utenfor Oslo S. står Mihai Gabor fra Romania. Han forteller at han sover under en bro.

— Det er kaldt, men det går bra, sier Gabor.

Ole-Morten (43) har lagt seg til ved taxiholdeplassen under Byporten. Rusmisbrukreren har boblejakke og sovepose, men synes det er kaldt.

— Men det er greit å ligge her, forklarer Ole-Morten, som pleier å sove her. En kopp kaffe og en bolle gjør godt. Det gjør også liggeunderlaget Frelsesarmeens menn lirker innunder soveposen hans.

Tilbake på Frelsesarmeens hovedkvarter. Feltsengene i menighetssalen og spiserommet er fylt opp. Tilbudet er nok blitt bedre kjent siden den kvelden i forveien da det kom 67. Denne natten har 112 hjemløse har fått en seng inne i varmen.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Noen vinterkvelder er så kalde at de spør hverandre: «Kommer vi til å våkne igjen?»

 2. A-MAGASINET

  Krigsropet-redaktør Hilde Dagfinrud Valen: «Det verste med Oslo er at folk faktisk bor ute.»

 3. NORGE

  Her var det varmest i landet i natt

 4. A-MAGASINET

  En morgenpils og et sted å høre til

 5. A-MAGASINET

  Nå er de helt alene. Les historien til de ensomme.

 6. A-MAGASINET

  Paris skulle bli kvitt hjemløse for to år siden. Isteden ender stadig flere på gaten.