Osloby

135 tonn kunst avduket utenfor Deichman Bjørvika

Skulpturen «Skapning fra Iddefjord» ble mandag avduket foran det nye hovedbiblioteket i Oslo, Deichman Bjørvika.

Avduking av den sju meter høye skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear. Skulpturen står på Anne-Cath. Vestlys plass foran det nye det hovedbiblioteket i Oslo, Deichman i Bjørvika. Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

Danserinne Camilla Spidsøe i Nasjonalballetten beveger seg i skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear. Skulpturen står foran det nye det hovedbiblioteket i Oslo, Deichman i Bjørvika. Heiko Junge / NTB scanpix

Det er den amerikanske kunstneren Martin Puryear som står bak den sju meter høye granittskulpturen foran Oslos nye hovedbibliotek i Bjørvika.

Det er ingen lettvekter som mandag ble avduket i hovedstaden. «Skapning fra Iddefjord» veier ikke mindre enn 135 tonn og er satt sammen av over 40 separate granittblokker fra Iddefjorden.

– Jeg ville skape en hybridfigur i stein som kan oppleves både med øynene og gjennom direkte fysisk kontakt, har Puryear tidligere sagt til nettstedet Skulpturstopp.

Mandag ble skulpturen overrakt fra Sparebankstiftelsen DNB/Skulpturstopp til Oslo kommune, uten at kunstneren var til stede. 79-åringen sitter koronafast i sitt eget hjem utenfor New York, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

Les mer om

 1. Bjørvika
 2. Deichmanske bibliotek
 3. Oslo kommune
 4. Kunst

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det føles som et privilegium å tre inn i denne bygningen

 2. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 3. OSLOBY

  Se bildene fra innsiden av nye Deicman

 4. OSLOBY

  Tidligere byråd: – Luftetårnene i Bjørvika må ferdigstilles

 5. KULTUR

  Oslobiennalen får kritikk for pengebruken. Dette har de brukt 47 millioner på.

 6. KOMMENTAR

  «Statuekommisjon» er en elendig idé